«Καλλικράτης» στα Πανεπιστήμια, Σχολεία του Μνημόνιου NO PASARAN!

Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη από τα χείλη του ίδιου του Παπανδρέου στην παρουσίαση των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Διαμαντοπούλου συμπλήρωσε ότι ήρθε η ώρα για το «νέο Πανεπιστήμιο» αφού το «Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης είναι παρωχημένο και εσωστρεφές και έκλεισε τον κύκλο του».

Στην πραγματικότητα, παρουσίασαν το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου που δεν θα θυμίζει σε τίποτα ότι έχει κατακτήσει με αγώνες το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Η διοίκηση των Πανεπιστημίων κυριολεκτικά θα περάσει στα χέρια των επιχειρήσεων. Ανώτατο όργανο θα είναι το Συμβούλιο Διοίκησης που θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, διορισμένοι μάνατζερ και άλλες «προσωπικότητες» εκτός Πανεπιστημίου. Οι καθηγητές και οι φοιτητές δεν θα έχουν κανένα απολύτως λόγο. Ακόμα, και οι πρυτάνεις θα είναι υπεύθυνοι μόνο για ακαδημαϊκά ζητήματα.

Χορηγίες

Το Συμβούλιο Διοίκησης θα έχει ένα βασικό μέλημα: την εξεύρεση πόρων μέσα από χορηγίες. Αυτό το ονομάζουν «οικονομική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων» αφού θέλουν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία.

Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται με καθαρά αγοραία κριτήρια, ενώ θα πρέπει να τηρούν την προγραμματική συμφωνία που θα συνάπτουν το καθένα ξεχωριστά. Θα κρίνονται από τον αριθμό των πτυχιούχων, από το πόσοι θα απορροφούνται από την αγορά εργασίας, τι ερευνητικές επιδόσεις έχει το κάθε Πανεπιστήμιο.

Από αυτά θα εξαρτάται και η όποια χρηματοδότηση που θα γίνεται από μια «Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης». Με απλά λόγια, τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να ανοιχτούν στην αγορά για να βρουν χρήματα για τη σίτιση, τη στέγαση, την μισθοδοσία του προσωπικού τους.

Όποιο Πανεπιστήμιο δεν τα καταφέρνει θα κλείνει ή θα συγχωνεύεται με άλλο. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα με το λεγόμενο «Καλλικράτη στα Πανεπιστήμια» με αποτέλεσμα την κατάργηση δεκάδων σχολών. Αυτό το σχέδιο θα χτυπήσει πρώτα και κύρια τις σχολές της περιφέρειας βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας του εκπαιδευτικού, του διοικητικού και του βοηθητικού προσωπικού(π.χ. φύλακες, καθαρίστριες).

Οι φοιτητές δεν θα εισέρχονται πλέον σε τμήματα, αλλά σε σχολές ή Πανεπιστήμια. Για να κινηθούν στο Πανεπιστήμιο θα τους χορηγείται προσωπικό «κουπόνι», ενώ θα χρειάζεται να κυνηγούν διδακτικές μονάδες. Για να περάσουν σε επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν περάσει τα προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια όποιο ατομικό Πρόγραμμα Σπουδών έχουν ακολουθήσει θα «πιστοποιείται» από ιδιωτικές εταιρίες για να μπορεί να ανέλθει κάποιος στην επόμενη βαθμίδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ταξικά εμπόδια

Είναι μια χυδαία επίθεση που πολλαπλασιάζει τα ταξικά εμπόδια στις σπουδές. Διαλύει τα δικαιώματα της σίτισης, της στέγασης, των δωρεάν συγγραμμάτων, ενώ η εντατικοποίηση των σπουδών το μόνο που θα φέρει είναι άκρατο ανταγωνισμό και τη διάλυση των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η έννοια του σημερινού πτυχίου ουσιαστικά καταργείται. Με αυτόν τον τόπο ανοίγουν την πόρτα για εισαγωγή διδάκτρων και μαζικές διαγραφές αφού θυμήθηκαν ξανά ότι το πρόβλημα είναι οι «αιώνιοι φοιτητές».

Οι καθηγητές θα εκλέγονται από διεθνή εκλεκτορικά σώματα, ενώ θα επιτρέπεται η κατοχή θέσης ΔΕΠ σε πανεπιστήμιο και του εξωτερικού για να «διεθνοποιηθεί» το Πανεπιστήμιο. Με την «οικονομική αυτοτέλεια» για τα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση θέλει να εξαρτήσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών από τις «επιδόσεις» τους και να καταργήσει το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ έχει προταθεί η κατάργηση της μονιμότητας για τους επίκουρους καθηγητές. Βέβαια, θα μπορεί να ιδρυθεί ακαδημαϊκή έδρα με χορηγία. Οπότε, όποιος έχει να πληρώσει, θα μπορεί να γίνει καθηγητής...

Η ανακοίνωση για το νέο νόμο πλαίσιο ήταν κάτι που περίμενε το φοιτητικό κίνημα μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας στην καλοκαιρινή συνάντηση των Πρυτάνεων. Η Έλλη Πανταζοπούλου από το Οικονομικό Νομικής μας μίλησε για τις πρώτες αντιδράσεις των φοιτητών. «Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Παπανδρέου-Διαμαντοπούλου είναι επιβεβαίωση των όσων λέγαμε. Το «νέο Πανεπιστήμιο» και ο εκπαιδευτικός Καλλικράτης είναι τεράστιες επιθέσεις. Είναι επίθεση στους φοιτητές. Τα πτυχία δεν θα μετράνε. Είναι πολύ δύσκολο έτσι κι αλλιώς να βρεις δουλειά στην περίοδο της κρίσης, τώρα η κατάσταση θα χειροτερέψει. Έχουν στόχο να επιβάλλουν τη λογική των κολεγίων. Αν δεν περάσεις δυο φορές ένα μάθημα ή θα φεύγεις ή θα πληρώνεις δίδακτρα. Είναι και επίθεση στους εργαζόμενους με τις συγχωνεύσεις ή τα κλεισίματα τμημάτων. Αντί για την επανάσταση στα πανεπιστήμια για την οποία λένε, αυτό που θα συμβεί είναι η απόλυτη υποβάθμιση.

Είναι μια σκληρή μάχη, πιο σκληρή από αυτή που δώσαμε ενάντια στα μέτρα της Γιαννάκου το 2006-07. Έχουμε όμως την εμπειρία από αυτόν τον αγώνα. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους, να μάθουν όλοι οι φοιτητές τι κατεβάζουν, να συνδεθούμε με τους καθηγητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Το πρωί της Δευτέρας η Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο που στις σχολές υπάρχουν φοιτητές που μιλάνε στους πρωτοετείς απέναντι στο Μνημόνιο. Εμείς λέμε ότι η μάχη αυτή είναι κομμάτι της μάχης που δίνει όλη η εργατική τάξη απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας και θα τα ανατρέψουμε».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συγκρουστεί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς για να περάσει ότι δεν κατάφερε η Νέα Δημοκρατία και για να εφαρμόσει ότι λέει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Είναι ώρα να...επικαιροποιηθεί και το κλασικό σύνθημα του φοιτητικού κινήματος. Αννούλα, Γιωργάκη ακούστε το καλά, αυτά τα νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά!

Παράσταση διμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής πραγματοποίησαν οι ΕΛΜΕ της Αθήνας την Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη. Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για την αντιπαιδαγωγική και αυταρχική συμπεριφορά που επιδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας.

Πολλοί καθηγητές μετακινήθηκαν χωρίς τη θέληση τους στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση με σοβαρή καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ενώ υπάρχουν δεκάδες κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το Υπουργείο επιχειρεί να τα καλύψει εικονικά με αποσπάσεις που αφήνουν ακόμα και ειδικά σχολεία στο έλεος των περικοπών και των ελλείψεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα.

Ταυτόχρονα, η σύμπτυξη τμημάτων και σχολείων πληθαίνει ολοένα και περισσότερο. Οι μαθητές στοιβάζονται στις τάξεις με τα νούμερα να ξεπερνούν κατά πολύ τα 25 άτομα σε αρκετές περιπτώσεις.

Απαιτούμε

Οι ΕΛΜΕ της Αθήνας εξέδωσαν ανακοίνωση ενάντια στις περικοπές και τις αναγκαστικές μετατάξεις. Ένα κομμάτι της: «Απαιτούμε:

Άμεση ανάκληση της παράνομης και παράτυπης απόφασης των ΠΥΣΔΕ, μετά από εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή, για τη μετακίνηση εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς αίτησή τους, χωρίς να έχουν καλυφθεί τα κενά και πριν γίνουν οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά. Πολύ περισσότερο που απ΄ αυτή τη μετακίνηση διαφοροποιείται το ωράριο εργασίας των καθηγητών παρά τη ρητή δέσμευση του νόμου 1566/85, αρθρο 14, παρ. 14.

Τμήματα με 25 μαθητές κατά ανώτατο όριο σε Γυμνάσια - Λύκεια, 20 το πολύ σε ΕΠΑΛ - κατευθύνσεις - επιλογές, μέχρι 10 ανά εκπαιδευτικό στα εργαστήρια.

Ειδικά να αντιμετωπιστεί η δημιουργία τμημάτων στους τομείς των ΕΠΑΛ έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν ή να αλλάζουν ειδικότητα οι μαθητές αυτών των τμημάτων.

Όχι διάθεση εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου σε πάνω από δύο σχολεία (συστεγαζόμενα ή γειτονικά).

Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς αντίστοιχους σε αριθμό με τους συνταξιοδοτούμενους . Όπου δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου.

Αύξηση και άμεση καταβολή των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων».