Ανασκόπηση Κινηματογράφου

«12 χρόνια σκλάβος», μια στιβαρή ιστορική ταινία με θέμα τη δουλεία, γυρισμένη όμως με αρκετά συμβατικό – ακαδημαϊκό τρόπο από τον ταλαντούχο μαύρο σκηνοθέτη Στιβ Μακουίν. Πολύ πιο σφιχτοδεμένο και επεισοδιακό, το «Οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσσελ αφηγείται μια αληθινή ιστορία διαφθοράς και απληστίας που ξεκινάει από μικροαπατεώνες και φτάνει στα ψηλά πολιτικά κλιμάκια του αμερικανικού κατεστημένου. Αν και μια υπόθεση σαν αυτή δεν διαθέτει σήμερα καμιά πρωτοτυπία, είναι δοσμένη με αναρχικό χιούμορ, ανατροπές στους χαρακτήρες και εξαιρετικές ερμηνείες (΄Ειμι Ανταμς κι ένας αγνώριστος Κρίστιαν Μπέιλ) που σε κερδίζουν.

Από τις πρόσφατες εξόδους στις αίθουσες ξεχωρίζει το γαλλικό «Μπέλ και Σεμπαστιάν», μια ταινία για παιδιά όλων των ηλικιών. Βασισμένη σε μια τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’60, εκτυλίσσεται στις Γαλλοελβετικές Άλπεις στη διάρκεια του Β’΄Παγκοσμίου Πολέμου και αναφέρεται στη φιλία ανάμεσα σ’ενα ορφανό εξάχρονο αγόρι κι ένα άγριο σκυλί, που βοηθούν φυγάδες να περάσουν από τη Γαλλία του Βισί προς την Ελβετία.

Συνεχίζονται ο «Λύκος της Wall Street» και το εξαιρετικό «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους, καθώς και το θεατρικό «Αύγουστος», που αξίζει, όχι μόνο για τις ερμηνείες των Μέριλ Στριπ και Τζούλια Ρόμπερτς, αλλά κυρίως για την σκληρή, ρεαλιστική κατεδάφιση της σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας και των αξιών που τη συνοδεύουν (τοπική κοινωνία, συμβάσεις, καθωσπρεπισμός) σε πλήρη σύγκρουση με τα συναισθήματα και τη θέληση των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

Στις 24 του Γενάρη, συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει ολόκληρη τη φιλμογραφία του κορυφαίου Ελληνα σκηνοθέτη (13 ταινίες) και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα τρεις μικρού μήκους ταινίες του δημιουργού. Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων», καθώς τις ταινίες θα προλογίσουν μουσικοί και νέοι σκηνοθέτες, φοιτητές και σπουδαστές σχολών.

Περισσότερο από φόρος τιμής στον Θ.Αγγελόπουλο το αφιέρωμα είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το σήμερα με τα εφόδια που μας άφησε το προκλητικό και διαχρονικό έργο του.