Ο προφυλακισμένος Κοντομούς κατηγορείται για τη συμμετοχή σε τέσσερις συνολικά δολοφονικές επιθέσεις που έγιναν τον Σεπτέμβρη του 2012 στην Μεταμόρφωση, στις 10/9/12 στο κομμωτήριο Πακιστανού μετανάστη και τρεις ακόμα επιθέσεις, όλες με μαχαίρια, που έγιναν ενάντια σε Ππακιστανούς μετανάστες, μέσα σε μόλις μια ώρα το απόγευμα της 22/9/12, σαν απάντηση στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που γινόταν την ίδια μέρα στη γειτονιά.
Στη δίκη, όπως και στην διαδικασία αναγνώρισης, ο ταξιτζής (πελάτης του κομμωτηρίου) αναγνώρισε τον Κοντομού. Κατέθεσε ότι ο δράστης μαζί με άλλον ένα μπήκαν στο μαγαζί και άρχισαν να προκαλούν και να βρίζουν, (“θα μιλάς ελληνικά ρε αρχίδι” είπαν απευθυνόμενοι στον υπάλληλο). Οτι στη συνέχεια ο Κοντομούς του επιτέθηκε πετώντας του ένα τραπέζι και στη διάρκεια της πάλης που ακολούθησε, πιθανά ο συνεργός του Κοντομού, τον μαχαίρωσε.
Στην πρώτη του κατάθεση ο μάρτυρας είχε αναφέρει ότι ο Κοντομούς βγήκε κάποια στιγμή από το μαγαζί και πήγε σε ένα άσπρο αυτοκίνητο Γκολφ απ 'όπου επέστρεψε με μαχαίρι – αλλά στο δικαστήριο άλλαξε την κατάθεσή του ως προς αυτό το σημείο.
Αλλοι μάρτυρες, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, (που μένει πάνω από το κομμωτήριο) καθώς και άλλοι γείτονες μίλησαν για τον κίνδυνο και την ολοσχερή καταστροφή που επέφερε ο εμπρησμός που πραγματοποίησε το τάγμα εφόδου στο κομμωτήριο.
Αλλος μάρτυρας, που έχει μαγαζί λίγα μέτρα από το κουρείο, περιέγραψε πως είδε τους Πακιστανούς υπάλληλους να τρέχουν να διαφύγουν και από πίσω τους τους δράστες να τους κυνηγάνε για να επιστρέψουν λίγο αργότερα και να βάλουν φωτιά στο μαγαζί – ένας από αυτούς γυμνός από τη μέση και πάνω με ένα τατουάζ που έγραφε 'Χρυσή Αυγή'.
Συγκλονιστικές ήταν οι καταθέσεις τριών Πακιστανών μεταναστών, στους οποίους επιτέθηκαν με μαχαίρι στις 22/09/12. Ο Ριασάντ Αλί, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα 24 ολόκληρα χρόνια, κατέθεσε ότι οι δράστες του επέφεραν τρεις μαχαιριές με σκοπό να τον σκοτώσουν, καθώς έγιναν στην κοιλιά και μια σταμάτησε ένα εκατοστό από την καρδιά. Το μόνο που τον ρώτησαν πριν τον μαχαιρώσουν ήταν “από που είναι”. Από το κινητό του, το οποίο έκλεψαν, οι δράστες πήραν τηλέφωνο και απείλησαν τον γιατρό διευθυντή του Ιπποκρατείου, (η κατάθεσή του ολόκληρη κάτω), ενώ όπως έχει αποκαλυφθεί από το ίδιο κινητό μετά από την άρση απορρήτου, έγιναν κλήσεις προς ανθρώπους που ανήκουν στο κοντινό περιβάλλον του Κοντομού.
Στη συνέχεια τη δίκης, στις 26 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να κληθούν από το δικαστήριο, ακόμα 6 μάρτυρες, όλοι τους αστυνομικοί, προκειμένου να εξηγηθούν οι ασύλληπτες “παραλήψεις” εκ μέρους της αστυνομίας στη διάρκεια της αναγνώρισης των υπόπτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις Πακιστανοί που έπεσαν θύματα του τάγματος εφόδου στις 22/09/12, κατέθεσαν ότι ανάμεσα στα άτομα που τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν στην διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης, δεν ήταν ο Κ. Κοντομούς...
Η κατάθεση του ιατρού και διευθυντή κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου είναι συγκλονιστική για τις ωμότητες που περιγράφει και πλήρως διαφωτιστική σε ποια σημεία είχε φτάσει το θράσος και η ασύδοτη δράση των νεοναζί μαχαιροβγαλτών:
“Το βράδυ της 22/9 του 2012 κατά τις 11.30 το βράδυ δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το κινητό τηλέφωνο του Ριασάντ Αλί. Τον Ριασάντ τον παρακολουθώ 10 χρόνια γιατί είναι ασθενής με ζάχαρο. Με ελληνική προφορά κάποιος μου είπε ο φίλος σου ο μουσουλμάνος πέθανε. Αρχικά νόμισα ότι ίσως έγινε κάτι σχετικό με την ασθένειά του κάποιο έμφραγμα ή κάτι τέτοιο. Μετά όμως σκέφτηκα ότι αυτό δεν κόλλαγε εφόσον αυτός ο άνθρωπος συγχρωτίζεται με Πακιστανούς και αυτός που μίλησα εγώ είχε ελληνική προφορά.
Πήρα τότε ξανά τηλέφωνο και ρώτησα πώς πέθανε. Τον σκοτώσαμε μου απάντησε η ίδια φωνή. Γιατί τον σκοτώσατε ρώτησα. Γιατί είναι Πακιστανός, και θα σκοτώσουμε και άλλους Πακιστανούς και εσένα που τους δίνεις δουλειά.
Τότε εγώ του είπα ότι δεν είμαι εργοδότης τους, είμαι ο γιατρός του και τότε κάπως κάλμαρε γιατί μιλούσε με οργίλο ύφος. Θα τους κανονίσουμε όλους αυτούς, είπε προσθέτοντας ότι λέγομαι Διαμαντόπουλος έλεγε (ή ένα παρόμοιο επίθετο που από αρχίζει από Δ) και είμαι Χρυσή Αυγή.
Αργότερα το βράδυ, έψαξα μετά στο ίντερνετ και βρήκα ότι όντως είχαν δεχτεί τρεις Πακιστανοί επίθεση και τους έχουν πάει στο KAT. Tην επόμενη μέρα πήρα τηλέφωνο στο ΚΑΤ και βρήκα ότι πράγματι ο Ριασάντ ήταν εκεί. Πήγα και τον είδα, όπως με ενημέρωσαν εκεί οι συνάδλεφοι την είχε γλιτώσει πάρα λίγο, το μαχαίρι είχε φτάσει ένα εκατοστό από την καρδιά. Την ίδια ώρα εκεί ήταν αστυνομικοί που τον ρωτούσαν για την υπόθεση και έτσι κατέθεσα και εγώ”.