μέχρι ΠΡΑΓΑ, ΒΑΡΣΟΒΙΑ, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η εργατική αντίσταση απλώνεται από την Δύση προς την Ανατολή. Δεν είναι μόνο οι εργάτες της Γαλλίας που βγήκαν σε απεργίες και διαδηλώσεις την περασμένη βδομάδα. Το ίδιο έγινε και σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στις 22 Σεπτέμβρη πάνω από 5.000 εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τριών κυριότερων συνομοσπονδιών της Πολωνίας: της Αλληλεγγύης, της OPZZ και της FZZ και διαδήλωσαν στην Βαρσοβία. Η κυβέρνηση ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2011 και δηλώνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε πάγωμα μισθών και περιστολή του δημοσίου (δηλαδή μείωση προσωπικού) για να είναι εντάξει με τα «κριτήρια» του Μάαστριχτ. Διαδηλώσεις ετοιμάζουν τα συνδικάτα για τη πανευρωπαϊκή μέρα δράσης στις 29 Σεπτέμβρη. Οι απεργίες στην Πολωνία θα συνεχιστούν. Τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών ετοιμάζουν γενική απεργία για την 28 Οκτώβρη.

Την ίδια μέρα (22/9) περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές απεργοί του δημοσίου τομέα, συγκρούονταν με τα ΜΑΤ στο Βουκουρέστι, πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Η ρουμανική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση αποτέλεσμα της «θεραπείας» που συνοδεύει τις δόσεις των δανείων που έχει παραχωρήσει το ΔΝΤ. Οι μισθοί στο δημόσιο έχουν περικοπεί κατά 25% ο ΦΠΑ έχει πάει στο 24% και χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο απειλούνται με την ανεργία.

Οι απεργοί απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς και σταμάτημα των απολύσεων. Στη διαδήλωση της Τρίτης κυριάρχησε η απαίτηση για παραίτηση του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εμιλ Μποτς. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν τμήματα των διαδηλωτών προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο φωνάζοντας «κλέφτες-κλέφτες». Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος Μπασέσκου είχε δηλώσει στους ανταποκριτές ξένου τύπου ότι «προτεραιότητα έχει η μακροοικονομική σταθερότητα... Η Ελλάδα αποτέλεσε καλό μάθημα». Αυτό το τελευταίο σκέφτηκαν μάλλον και οι απεργοί, αλλά με εντελώς διαφορετική σημασία...

Την προηγούμενη μέρα, 21 Σεπτέμβρη στην Πράγα έγινε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τσεχία των τελευταίων χρόνων. Περισσότεροι από 40.000 νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τους μισθούς τους. «Δεν είμαστε σκλάβοι» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της διαδήλωσης, που κατέλαβε τη γέφυρα του Καρόλου ένα από τα κεντρικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Την Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη ήρθε η σειρά των εργαζόμενων στο δημόσιο της Σλοβενίας να απεργήσουν. Στην κινητοποίηση, ενάντια στις περικοπές και την λιτότητα, αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 150.000 εργαζόμενοι. Είναι η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση στην ιστορία της Σλοβενίας.

Το κίνημά μας ενάντια στην κυβέρνηση του μνημονίου, του ΔΝΤ και των τραπεζιτών έχει δώσει έμπνευση στους εργάτες όλης της Ευρώπης να παλέψουν και αυτοί ενάντια στις επιθέσεις του χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Και μεις με την σειρά μας παίρνουμε έμπνευση από αυτούς τους αγώνες. Κανένας απεργός, κανένας διαδηλωτής δεν είναι μόνος. Οι πραγματικοί μας σύμμαχοι είναι τα αδέλφια μας που απεργούν και διαδηλώνουν από το Παρίσι μέχρι το Βουκουρέστι.