H ΕΡΤ είναι ...ετοιμόγεννη

Εννέα μήνες ενός αγώνα που συνεχίζει χωρίς να τον λυγίζουν, ούτε η απληρωσιά, ούτε οι τρικλοποδιές και οι εκβιασμοί των ΣαμαροΚαψήδων. Και δεν είναι λίγες οι προσπάθειες να τους κάμψουν. Αν τις απαριθμούσαμε θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, η απόφαση του ΣτΕ που, όπως διέρρευσε στον Τύπο, έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” και η ανακοίνωση των ονομάτων που προσλαμβάνονται στη ΝΕΡΙΤ, είναι κομμάτι αυτών των προσπαθειών, που όμως πέφτουν στο κενό. “Κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο πριν 4 μήνες, όμως κρατάμε σε λειτουργία την ΕΡΤ3, τους περιφερειακούς σταθμούς και κερδίσαμε το ERTOPEN, χωρίσαμε με μερικούς… 'συναδέλφους' αλλά ενωθήκαμε με αγωνιστές και αγωνίστριες και χάσαμε πολλές από τις ψευδαισθήσεις μας” είναι η απάντηση των εργαζομένων.

Πνεύμα

Αυτό ήταν και το πνεύμα που κυριάρχησε στη συνέλευση των εργαζομένων την Πέμπτη 6/3 στα κατάμεστα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, στην Αγ. Παρασκευή. Η συνέλευση άνοιξε με χαιρετισμό του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει με τους αγώνες των εργαζομένων” ήταν το μήνυμά του και κάλεσε όλους και όλες να δώσουν μαζικό παρών στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 22/3.

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από την καλύτερη οργάνωση του μεταδιδόμενου προγράμματος αλλά και, περισσότερο από ποτέ, γύρω από την κλιμάκωση της κινηματικής δράσης, της εξωστρέφειας και της σύνδεσης με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια εργαζομένων. “Ζητάμε αλληλεγγύη από τον κόσμο, αλλά πρέπει κι εμείς να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε άλλους κλάδους πολύ περισσότερο” είπε ο Χάρης Λευκιμμιάτης. “Να ξανασυμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις στο δρόμο” είπε ο Γαβρίλος Κασιμάτης, ο οποίος μετέφερε και την εικόνα των διαδηλώσεων και της καταστολής που επικρατούσε το ίδιο πρωί στο κέντρο της Αθήνας. “Η απαγόρευση των διαδηλώσεων σήμερα δείχνει τη νέα περίοδο στην οποία μπαίνουμε και γι αυτό θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά τις κινητοποιήσεις μας. Οι απαγορεύσεις σπάνε στο δρόμο” συνέχισε ο Νάσος Μπράτσος, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε τη συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΡΤ στις συνελεύσεις των καθηγητών, για να εκφράσουν και να πάρουν συμπαράσταση. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ειρήνη Φωτέλλη, από τη μεριά της πρότεινε μετά το συλλαλητήριο στο Ραδιομέγαρο την Τρίτη 11/3, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση των απολυμένων του Μetropolis στο Γκάζι.

Οι εξορμήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ μαζί με εργαζόμενους που συμμετέχουν στο “Συντονισμό ενάντια στα κλεισίματα, τις διαθεσιμότητες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργολαβίες” ξεκίνησαν ήδη από την επόμενη της συνέλευσης, προπαγανδίζοντας το συλλαλητήριο της Τρίτης 11/3, τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ και το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 22/3.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε την εξόρμηση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ κι αλληλέγγυοι, την Κυριακή 9/3, στο γήπεδο της Ν.Ιωνίας και το πρωί της Τρίτης 11/3, σε υπουργείο Ανάπτυξης και Πολυτεχνείο, μαζί με εργαζόμενους από τους χώρους αυτούς. “Γυρίσαμε όλο το υπουργείο Ανάπτυξης με πολύ θετική ανταπόκριση” μας μετέφερε η Καλλιρρόη Διονυσίου. “Πολλοί έλεγαν ότι θα ανέβουν το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο και θα απεργήσουν και την επομένη. Στο Πολυτεχνείο δεν είχε γίνει ενημέρωση από το συνδικαλιστικό τους όργανο για την αλλαγή των ημερομηνιών της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Παίξαμε εμείς αυτό τον ρόλο. Αυτό που είδαμε είναι ότι ο κόσμος έχει πραγματική ανάγκη να μαθαίνει ότι εμείς της ΕΡΤ, είμαστε ζωντανοί και συνεχίζουμε”.