Όταν λέμε ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, αυτό είναι απόλυτα κυριολεκτικό αν δούμε τις επιλογές του Υπουργείου Παιδείας. Η προσπάθεια να καλυφτούν εικονικά κάποια κενά έχει αφήσει άλλα σχολεία με ελάχιστους εκπαιδευτικούς. Μας είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου. «Πήγα τη Δευτέρα 13/9 στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Καλλιθέα όπου παρακολουθούσα μαθήματα και πέρσι. Δεν βρήκα κανέναν στην αρχή και ανέβηκα στο γραφείο της διευθύντριας. Ήταν μόνη της και προσπαθούσε να εξηγήσει σε 20-25 μαθητές τι προβλήματα υπάρχουν. Μας είπε ότι δεν υπάρχουν καθηγητές αφού τους έχουν μεταθέσει σε άλλα σχολεία για να καλυφτούν κενά εκεί. Έχουμε μείνει με δύο καθηγητές, έναν της Πληροφορικής και έναν των Αγγλικών. Ούτε φιλόλογοι, ούτε μαθηματικοί υπάρχουν σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε ξεκινήσει κανονικά τα μαθήματα. Τώρα, η διευθύντρια είπε ότι αν όλα πάνε καλά τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη. Το σχολείο έχει 150 μαθητές που τώρα δεν έχουν τι να κάνουν. Το ίδιο γίνεται σε όλα τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας».
Ίδια η κατάσταση και στην επαρχία. Από την Ξάνθη μας μίλησε ο Τζεμαλί Μηλιαζίμ, δάσκαλος. «Δουλεύω στο μειονοτικό σχολείο «Κένταυρος» στα Πομακοχώρια. Είναι ένα τεράστιο σχολείο με πάνω από 400 μαθητές. Μας λείπουν ένας δάσκαλος γενικής αγωγής και δεν έχουν φέρει ακόμα για Αγγλικά, για γυμναστική, για Πληροφορική. Έλεγαν ότι θα φέρουν για να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στο Λύκειο και το Γυμνάσιο ενός διπλανού χωριού, της Γλαύκης. Η μεταφορά των μαθητών δεν γίνεται με λεωφορείο λόγω των περικοπών της τάξης του 20% που έκανε το Υπουργείο. Πέρσι τα ΚΤΕΛ είχαν αναλάβει τη μεταφορά, φέτος δεν συμφώνησαν επειδή δεν δόθηκαν τα χρήματα που χρειάζονταν. Οι μαθητές μεταφέρονται με αγροτικά αυτοκίνητα από τους γονείς, κυριολεκτικά πάνω στις καρότσες».
Στα νησιά του Αιγαίου υπάρχει παρόμοια κατάσταση. Τις ελλείψεις και τις περικοπές καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δασκάλων Σύρου - Τήνου - Μυκόνου. «Στο 1ο Δ.Σ Μυκόνου λείπουν τέσσερις δάσκαλοι από την πρωινή ζώνη, μ΄ αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα τμήματα να αδυνατούν να λειτουργήσουν. Λείπουν επίσης όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχολείο ανήκει στα 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία. Στο 2ο Δ.Σ λείπουν δάσκαλοι για το ολοήμερο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και αντίστοιχη είναι η εικόνα στο Δ.Σ Άνω Μεράς, όπου το ολοήμερο αδυνατεί να λειτουργήσει, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Επίσης στην Τήνο, στο 2ο Δ.Σ, λείπει ένας δάσκαλος και όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, σχολείο που και αυτό έχει οριστεί ως «πιλοτικό». Στη Σύρο λείπει ένας δάσκαλος από το 4ο Δ.Σ και τρεις νηπιαγωγοί. Στην Άνω Σύρο και στο 4ο λειτουργούν συγχωνευμένα τμήματα κλασικού και ολοήμερου, ενώ στο Μάννα χρειάζεται μια νηπιαγωγός για άτυπη παράλληλη στήριξη παιδιού με αναπτυξιακή καθυστέρηση. Επιπρόσθετα, ενώ πέρσι είχαν προσληφθεί δεκαέξι αναπληρωτές ειδικής εκπαίδευσης σε επίπεδο νομού, φέτος διορίστηκαν μόνο τέσσερις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η λειτουργία πολλών τμημάτων ένταξης».
Υπεκφυγές
Ακόμα και οι μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων έχουν αναγκαστεί να ασχοληθούν με το θέμα των ελλείψεων και των περικοπών αφού καταγγελίες έρχονται από παντού. Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να υπεκφύγει τα ζητήματα με γενικόλογες υποσχέσεις.
Ο Νίκος Κουράκης μας μίλησε για τη συνάντηση που είχαν η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών με την Διαμαντοπούλου. «Την Παρασκευή 17/9 αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών συναντήσαμε την Υπουργό Παιδείας. Αναγκάστηκε να μας καλέσει η ίδια παρόλο που πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει στο Έψιλον της Ελευθεροτυπίας ότι δεν υπάρχουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Η αντιμετώπιση της ήταν ιδιαίτερα υποχωρητική, όλο αστεία και ευγένεια, αλλά όταν μπήκαμε στη συζήτηση μας ανακοίνωσε ότι θα κουβεντιάζαμε μόνο τα θέματα των απλήρωτων δεδουλευμένων και του αριθμού των διορισμών.
Από τη μεριά μας δεν δεχτήκαμε και ανοίξαμε όλα τα ζητήματα, όπως για τη σύμπτυξη τμημάτων. Η συνάντηση κατέληξε με πολλές υποσχέσεις, αλλά όχι κάτι χειροπιαστό. Για αυτό συνεχίζουμε. Το Σάββατο πραγματοποιήσαμε μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης στο Σύνταγμα. Ήμασταν 25 με 30 άτομα και μοιράσαμε πάνω από 2500 χιλιάδες προκηρύξεις. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική. Σταματούσαν γονείς και μαθητές. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήσαμε συνέλευση όπου αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας σε όποια απεργία κάνει ο κλάδος, ενώ ετοιμάζουμε δική μας στάση εργασίας και διαδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας στα μέσα του Οκτώβρη».
Συνεδρίαση πραγματοποίησε και το ΔΣ της ΔΟΕ στις 14 Σεπτέμβρη για να συζητήσει το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο του κλάδου και προτείνει 48ωρη απεργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη, μαζί με την Ο.Λ.Μ.Ε. και άλλους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα . Η τελική απόφαση θα παρθεί μέσα από τακτικές ή έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις από τις 27 του Σεπτέμβρη μέχρι τις 8 του Οκτώβρη και στις 11 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί Ολομέλεια προέδρων. Ακόμα, προτείνει την πραγματοποίηση πανεργατικού - πανυπαλληλικού Συλλαλητηρίου στις 29 του Σεπτέμβρη.