Η κινητοποίηση οργανώθηκε μετά την απόφαση της Μέρκελ και της κυβέρνησής της να αναβάλει το προγραμματισμένο κλείσιμο 17 πυρηνικών αντιδραστήρων. Η ρητή δέσμευση ήταν ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν το 2021, όμως η Μέρκελ άλλαξε τους όρους ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία από 8 εώς 14 χρόνια ακόμη. Η απόφαση για κλείσιμο το 2021 είχε παρθεί από την συγκυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού SPD με τους Πράσινους το 2002 και έτσι κι αλλιώς ήταν πολύ συντηρητική. Οι Πράσινοι, το κόμμα που ζητούσε να σταματήσουν τα πυρηνικά τη δεκαετία του ΄80 έφτασε να τους δίνει άλλα 20 χρόνια παράταση το 2002. Και το σημαντικότερο, μέσα σε αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα για απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια. Η κατανάλωση της Γερμανίας είναι σήμερα κατά 22,6% από πυρηνικά.
Η Μέρκελ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το φόβητρο ότι θα υπάρξει ενεργειακή κρίση τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία αν δεν διατηρηθεί ένα επίπεδο πυρηνικής ενέργειας. Αντίστοιχα προβάλλεται ο κίνδυνος της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Παρόλα αυτά, τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσονται ενάντια στην παράταση λειτουργίας. 6 στους 10 Γερμανούς απαντούν ότι θέλουν να κλείσουν άμεσα οι πυρηνικοί σταθμοί. Γι΄αυτό εξάλλου, ακόμη και η Μέρκελ προβάλλει ότι θα βάλει έξτρα φόρους στις εταιρείες της ατομικής ενέργειας, οι οποίοι υποτίθεται θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Η αντιπολίτευση όμως απειλεί με «θερμό αντι-πυρηνικό φθινόπωρο» και η διαδήλωση του Σαββάτου έδωσε σίγουρα ώθηση σε αυτήν την κατεύθυνση. Η καμπάνια ενάντια στα πυρηνικά «Ατομική Ενέργεια - Να Σταματήσει τώρα» προετοιμάζει τους επόμενους σταθμούς με αντίστοιχες διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Στις 29 Σεπτέμβρη ακολουθεί το Σαλτσγκίτερ, στις 6 Οκτώβρη η Στουτγκάρδη και στις 9 Οκτώβρη το Μόναχο. Πέρα από τις διαδηλώσεις, η απόφαση της Μέρκελ μετατρέπεται σε βασικό πολιτικό θέμα και απειλεί να δώσει το τελευταίο χτύπημα σε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο πάνω στον κόσμο. Από τον περασμένο Μάη, η Συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους έχει χάσει την πλειοψηφία των εδρών στην Ανω Βουλή. Τα τελευταία γκάλοπ έδιναν στην κυβερνητική συμμαχία γύρω στο 36%, από 48,5% που πήραν στις εκλογές μόλις πέρσι το Σεπτέμβρη. Το κόμμα των Φιλελεύθερων που συγκυβερνάει με τη Μέρκελ θα δυσκολευόταν σήμερα να μπει στη Βουλή. Το 83% των Γερμανών δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Οι σύντροφοι του Marx21, της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Γερμανία, που συμμετέχουν στο Κόμμα της Αριστεράς δίνουν τις δυνάμεις τους ώστε στο καυτό φθινόπωρο που έρχεται σίγουρα ενάντια στη Μέρκελ να βάλει τη σφραγίδα της η Αριστερά και το εργατικό κίνημα.