Μεγάλη συναυλία με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 και οι απεργοί της Κόκα Κόλα, την Τετάρτη 30/4, στις 8μμ, στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, με τους μεν εργαζόμενους της ΕΡΤ να συμπληρώνουν 11 μήνες αγώνα και τους συναδέλφους τους της Κόκα Κόλα να ξεπερνούν τις 210 μέρες απεργίας.
Η συναυλία τιτλοφορείται “Freedom from fear”, παραπέμποντας στο ομώνυμο βραβείο του παγκόσμιου οργανισμού συνδικάτων (UNI Global Union) που κέρδισαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πριν λίγους μήνες για την ηρωική αντίσταση στο “μαύρο” της κυβέρνησης.
Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα, το απόγευμα της Πρωτομαγιάς, στο προαύλιο της τοπικής ΕΡΑ, με αφορμή τον εργατικό κι απεργιακό χαρακτήρα της ημέρας.
Στην Αθήνα, γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ, λάμβανε χώρα την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.
Εν τω μεταξύ, πάνω σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, πέφτει ο “πρώην υπουργός ΔΤ” Π. Καψής, όποια πόλη κι αν επισκέπτεται ως υποψήφιος της Ελιάς. Στην Πάτρα δεκάδες εργαζόμενοι της τοπικής ΕΡΑ του τα έψαλλαν έξω από το ξενοδοχείο που μιλούσε, κρατώντας πανό με το σύνθημα “συνεχίζουμε για να ανατρέψουμε την αθλιότητα”. Αντίστοιχες αποδοκιμασίες άκουσε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Στα Τρίκαλα η θρασύτατη επίσκεψη έγινε την ίδια μέρα που κηδεύτηκε ο τεχνικός της ΕΡΤ και συνδικαλιστής, Τ. Λασπόπουλος. “Λίγες ώρες μετά ο Παντελής Καψής έρχεται με χαμόγελο αυτοπεποίθησης να πείσει το κοινό, τον κόσμο ότι αξίζει την ψήφο του” λένε οι εργαζόμενοι της τοπικής ΕΡΑ σε ανακοίνωσή τους.“Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αθώος. Έχει στα χέρια του τους θανάτους 8 συναδέλφων, μεταξύ των οποίων ενός βρέφους. Έχει στο λαιμό του τις απολύσεις 2653 ανθρώπων. Υπήρξε μέλος μίας κυβέρνησης που απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους μέσα στο 2013 και θα συνεχίσει [...]
Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν ένα από τα πραξικοπήματα αυτής της κυβέρνησης. Ένα πραξικόπημα που πήρε στα χέρια του ο Παντελής Καψής για να το συνεχίσει και να το ολοκληρώσει, δημιουργώντας το μόρφωμα της λεγόμενης Δημόσιας Τηλεόρασης, που ούτε Δημόσια είναι, ούτε τηλεόραση, καθώς εκπέμπει από το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή εκτελεί απευθείας τις εντολές της τρόικας και τους σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης”.
Όπως όλα δείχνουν όσο συνεχίζεται η περιοδεία, τόσο θα συνεχίζεται και η γιούχα. “Δεν την έκλεισα εγώ την ΕΡΤ, αλλά ο Σαμαράς” είναι η μόνιμη απάντηση στην οργή των εργαζομένων. Το καλύτερο που χει να κάνει είναι να πάρει το Σαμαρά, να τα μαζέψουν και να πάνε σπίτια τους.
• Ανακοίνωση διαμαρτυρίας με αφορμή τη συμπλήρωση δυόμιση χρόνων από το κόψιμο της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΕΚΑ, από τον 9,84, εξέδωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Νάσος Μπράτσος και Ειρήνη Φωτέλλη, υποψήφιοι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις προσεχείς εκλογές (στο δήμο Αθήνας ο Νάσος, στις ευρωεκλογές η Ειρήνη). “Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να βρίσκουν «φωνή» ειδικά στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παλέψαμε και παλεύουμε, όντας ενεργοί στο αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα της ελεύθερης ΕΡΤ, για να φύγει το 'μαύρο' από τις ζωές μας, από την ενημέρωση, τον πολιτισμό, την Υγεία, την Παιδεία, από παντού.
Συνεπώς οφείλουμε να είμαστε ενάντια στο «μαύρο» και όπου αλλού, έστω και με επιμέρους επιλογές, στερεί από τους εργαζόμενους το δικαίωμα να έχουν φωνή. Ζητάμε να επανέλθει - θεσπιστεί ζώνη συνδικάτων στον 984, αναβαθμισμένη και με την ανάλογη οργανωτική υποστήριξη” αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Απολύσεις σε Sfera και Derti
Σε πογκρόμ απολύσεων και μάλιστα μέσα στη μεγάλη βδομάδα, προχώρησε η διοίκηση των ραδιοφωνικών σταθμών Sfera και Derti, απολύοντας τους 9 από τους 11 τεχνικούς.
Όπως καταγγέλλει η ΕΤΕΡ, το συνδικάτο των τεχνικών της ραδιοφωνίας, τους τελευταίους μήνες επικρατούσε κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας με κορύφωση την εκβιαστική πρόταση-τελεσίγραφο, «επί ποινή απολύσεως», περικοπής μισθών κατά 30% και όλων των θεσμικών δικαιωμάτων των τεχνικών. Τις απολύσεις καταγγέλλουν και με κοινή τους ανακοίνωση το σύνολο των ενώσεων του Τύπου, χαιρετίζοντας τη στάση των εργαζομένων που “όχι μόνο δε δέχτηκαν τις μειώσεις, αλλά χωρίς να υπογράψουν τις απολύσεις, δίνουν τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα”.