Αντιρατσιστική γιορτή στη Μενάνδρου

Στους δρόμους βγήκαν ξανά την περασμένη Παρασκευή οι μετανάστες που δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά οργανώνοντας ένα μεγάλο φεστιβάλ αλληλεγγύης, με μουσικές και φαγητό.

Εκατοντάδες μαζεύτηκαν στην οδό Μενάνδρου, όπου είχε στηθεί εξέδρα, συνεχίζοντας τις δράσεις ενάντια στην αστυνομοκρατία στην περιοχή. Από νωρίς το μεσημέρι τα μαγαζιά έκλειναν το ένα μετά το άλλο και στις 4 το απόγευμα ξεκίνησε η συγκέντρωση με ομιλίες και χαιρετισμούς.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Νικήτας Κανάκης, από τους Γιατρούς του Κόσμου, όπου ανέφερε: “Είμαστε δίπλα, μαζί. Τα γραφεία μας βρίσκονται λίγο πιο κάτω, είμαστε μάρτυρες στις ρατσιστικές επιθέσεις, προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε τους μετανάστες με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε μαζί στους αγώνες ενάντια στους νεοναζί. Κάθε φορά που απλώνεται χέρι πάνω σας είμαστε εδώ, για να το κόβουμε μαζί. Σας ευχαριστούμε. Το ότι παλεύετε και διαδηλώνετε είναι καλό για την προάσπιση της δημοκρατίας στη χώρα μας, μας βοηθάει. Έτσι θα συνεχίσουμε, ενωμένοι.” Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που εκλέχτηκε για δεύτερη φορά δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, μίλησε για τη σημασία αυτής της κινητοποίησης. “Δυο μέρες πριν τις εκλογές είμαστε εδώ και γιορτάζουμε την πολυπολιτισμικότητα. Οι δρόμοι και οι γειτονιές της Αθήνας ανήκουν σε όσους ζουν και δουλεύουν σε αυτές. Στέλνουμε το μήνυμα πως ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε για να χτίσουμε γέφυρες και οι γειτονιές μας να είναι γειτονιές αλληλεγγύης. Το γεγονός πως η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες δείχνει το βαθιά ρατσιστικό της χαραχτήρα. Το κοντράρουμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, για πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.”

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής κοινότητας, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τους καθημερινούς εκφοβισμούς των αστυνομικών προς τους μετανάστες της περιοχής, τονίζοντας πως η πάλη ενάντια στο ρατσισμό της κυβέρνησης χρειάζεται να είναι μόνιμη και σε κάθε γειτονιά.

Αργότερα στη γιορτή παρευρέθηκε ο Χαντίμ Χουσεΐν, ο πατέρας του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, στηρίζοντας για άλλη μια φορά τον αγώνα ντόπιων και μεταναστών ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.