ΗΠΑ: Απεργία fast forward

Η πέμπτη απεργία στα φαστ-φουντ και άλλες αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ οργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη στις 15 Μάη. Πρόκειται για μια αλυσίδα κινητοποιήσεων που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβρη του 2012 και έχει μετατραπεί σε μια διαρκή καμπάνια για το χτίσιμο συνδικαλισμού μέσα στους πιο δύσκολους και ανοργάνωτους χώρους.


McDonald's, Burger King, Wendy's, Domino's και άλλες αλυσίδες όχι μόνο είδαν εργαζόμενούς τους να απεργούν, αλλά και απεργιακές φρουρές που έκλεισαν καταστήματα ολόκληρη τη μέρα της απεργίας. Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης ξεπέρασαν τα όρια των ΗΠΑ και οργανώθηκαν από τη Βραζιλία ως τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Το αίτημα της απεργίας είναι διπλό “15 δολάρια και συνδικάτο”. Συμβολικά επιλέχθηκε η 15η Μάη για να συμπίπτει με τα 15 δολάρια την ώρα που ζητούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους παίρνουν 8,5 δολάρια την ώρα. "Είναι ντροπή, βάζουμε όλη μας τη δουλειά και το μόνο που παίρνουμε είναι ψίχουλα από τα δισεκατομμύρια που αυτοί βγάζουν”, είπε η Τζάνα που απεργούσε στις 15 Μάη. “Δουλεύω στα McDonald's ένα χρόνο. Δεν είναι δίκιο άνθρωποι που δουλεύουν δέκα χρόνια να παίρνουν ακόμη το βασικό μισθό”, λέει η Σισίλια. Η Ινές γράφει στο τουίτερ το πρωί της 15ης Μάη: “Περίπου 20 από εμάς δεν μπήκαμε για δουλειά στην πρωινή βάρδια στα McDonald's του Rock & Roll – το πιο κερδοφόρο κατάστημά τους!”.

«Δεν φοβάμαι»

Η Αριάντνα απεργός στο ίδιο κατάστημα γράφει: “Είμαι έξω από το Rock & Roll όπου δουλεύω και δεν φοβάμαι. Δεν θα ξαναφοβηθούμε ποτέ”. “Δουλεύω στα McDonald's για 8,65 δολάρια. Δεν μου φτάνουν για να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Γι'αυτό απεργώ”, λέει ο Βίκτορ, ενώ ο Νταγκ τονίζει “Είμαι εδώ για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Δεν θέλω να βγάζουν 8,25 δολάρια”. Η Μαρία λέει: “Είμαι 66 ετών. Δουλεύω στα Burger King εδώ και 15 χρόνια και βγάζω μόνο 8,5 δολάρια την ώρα. Πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο για να πάρουμε αυξήσεις”.

Πολλές γυναίκες και στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι είναι αφροαμερικανοί, ισπανόφωνοι, μετανάστες. Τα πλακάτ σε πολλές κινητοποιήσεις είναι στα αγγλικά και τα ισπανικά. Η καμπάνια για την οργάνωση στα φαστ-φουντ είναι ταυτόχρονα μια μάχη κατά του ρατσισμού. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο κίνημα για τα 15 δολάρια έχουν πάρει ενέργεια και οργανώνουν συναδέλφους τους στο συνδικάτο, ενώ έχουν εμπνεύσει και κόσμο έξω από τον τομέα της εστίασης, όπως εργαζόμενους σε πολυκαταστήματα. Οι “ελαστικοί” εργαζόμενοι των ΗΠΑ μάς στέλνουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Τα συνδικάτα και η οργάνωση είναι η δύναμή μας.