Να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο!

Μεγάλες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς αλλά και συλλόγους γονέων, βρίσκει μπροστά του το υπουργείο Παιδείας, στην νέα προσπάθειά του να κλείσει εκατοντάδες σχολεία. Μάλιστα το υπουργείο προκειμένου να αιφνιδιάσει το εκπαιδευτικό κίνημα δεν ανακοίνωσε τις προθέσεις του, οι οποίες έγιναν γνωστές μετά από διαρροή στον Τύπο την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με αυτές, πρόκειται να συγχωνευτούν 74 Νηπιαγωγεία, 128 Δημοτικά και 28 Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ και να καταργηθούν 30 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά, 3 ΕΠΑΛ και ένα Γυμνάσιο. Όπως ενημερώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας: “Τα περισσότερα δημοτικά σχολεία που συγχωνεύονται βρίσκονται στην Αττική, κυρίως στους δήμους Αθήνας, Βύρωνα, Γαλάτσι, Ζωγράφου. Επίσης στο Ηράκλειο, στα Μελίσσια, στο Χολαργό, στην Αγία Παρασκευή, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω και στην Πετρούπολη, ακόμη στην Καλλιθέα και στη Γλυφάδα”. Η εκστρατεία αυτή θα συνεχιστεί τον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται 1676 συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων.

“Με αυτό τον τρόπο χάνονται κοντά στις 600 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών” μας εξηγεί ο Παναγιώτης Σάμιος πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αιγάλεω. “Οι συνάδελφοι βγαίνουν υπεράριθμοι και μετακινούνται. Πέρα απ' αυτό όμως τα τμήματα θα γίνουν τεράστια. Επειδή θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων θα στοιβάζονται τουλάχιστον 26 - 27 παιδιά σε κάθε τάξη. Θα κλείσουν τα μικρά σχολεία και θα κάνουν σχολεία τέρατα. Η πολιτική τους με λίγα λόγια είναι κλείνουμε και συγχωνεύουμε για να γλιτώσουμε εκπαιδευτικούς και να κλείσουμε τρύπες”.

“Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό λοιπόν που μπορώ να πω σαν μέλος τους γονεϊκού κινήματος είναι ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει στον παραπέρα μαρασμό της Παιδείας” τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Καίτη Ζήκα, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Γονέων Ν. Ιωνίας. “Τα τεράστια τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τη μόρφωση αλλά ακόμα και για την υγεία των παιδιών. Αυτή η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει μερικά ευρουδάκια από αυτά που έπρεπε να δώσει για τη λειτουργία των σχολείων, αφήνει τα παιδιά εκτεθειμένα. Προφανώς ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών. Τα παιδιά που μένουν στην περιφέρεια και τα σχολεία τους θα είναι πολύ μακριά θα το παρατάνε αρκετά νωρίς. Που σημαίνει λαός αμόρφωτος και χειραγωγήσιμος. Φτηνό εργατικό δυναμικό Αυτό θέλουν να κάνουν. Θα το παλέψουμε. Από την πλευρά των γονιών πρέπει να γίνει ευρύτερο γνωστό το βρώμικο σχέδιο του υπουργείου για την Παιδεία και να παλέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Δεν θα τους περάσει. Τα παιδιά μας θα πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι τέλους τους αρέσει δεν τους αρέσει”.

Το μεσημέρι της Τρίτης 27/5 που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο τόσο οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας όσο και οι συνάδελφοί τους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούσαν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Μαζική συγκέντρωση

Η συγκέντρωση αναμενόταν ιδιαίτερα μαζική όπως μαζική ήταν και η συγκέντρωση της προηγούμενης Τετάρτης για τον ίδιο λόγο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το παράδειγμα της Ελευσίνας όπου σε μια μαζική σύσκεψη φορέων και σωματείων της περιοχής την περασμένη Πέμπτη 22/5, αποφασίστηκε τα σχολεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας να μείνουν κλειστά την Τρίτη 27/5 και να μισθωθούν λεωφορεία για τη μετακίνηση των διαδηλωτών.

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο κλείσιμο του 132ου Δημοτικού Σχολείο Αθηνών γινόταν την ίδια ώρα και μέρα στην Γκράβα μετά από κάλεσμα του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων. Σύμφωνα με την Στέλλα Πρωτονοταρίου, διευθύντρια στο σχολείο “θα δημιουργηθεί ένα σχολείο που θα στεγάσει  περίπου 330 μαθητές σε άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Από αυτούς, το 75% είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, και σημαντικός  αριθμός τους φοιτά για πρώτη φορά σε σχολείο και δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα”.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις με τη συντονισμένη δράση δασκάλων, καθηγητών και γονιών λαμβάνουν χώρα σε πολλές γειτονιές.