Ουκρανία: Όλα μέλι - γάλα; (ή μήπως σοκολάτα)

Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία φαίνεται πως πιστεύουν ότι αν περιγράφουν την κατάσταση με τα πιο χαρούμενα χρώματα, η πραγματικότητα θα προσαρμοστεί στα μέτρα τους. Πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που έγιναν στις 25 Μάη γιατί υποτίθεται σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας και ευκαιρία ειρήνευσης. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε αεροδρόμιο στα ανατολικά της χώρας που είχε καταληφθεί από αντιφρονούντες, δολοφονώντας 50 ανθρώπους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε καν καταδίκασε την “υπερβολική βία”, όπως συνηθίζει.

Ο Πέτρο Ποροσένκο εκλέχθηκε πρόεδρος με 54,7% από τον πρώτο γύρο και έτσι θα μπορέσει να βάλει τάξη στην πολιτική σκηνή της χώρας που κυριαρχείται από τους “ολιγάρχες” - μεγαλοκαπιταλιστές που λειτουργούν σαν κομματάρχες. Όμως τι παράδοξο... ο Ποροσένκο είναι κι αυτός ολιγάρχης. Είναι ο “βασιλιάς της σοκολάτας”, μιας και η επιχειρηματική του πορεία ξεκίνησε από τη βιομηχανία της ζαχαροπλαστικής. Εκτός από γλυκά, η αυτοκρατορία του Ποροσένκο περιλαμβάνει ναυπηγεία, αυτοκινητοβιομηχανίες και φυσικά τηλεοπτικά κανάλια. Η αντίπαλός του στις εκλογές (η οποία καταβαραθρώθηκε με 12,8%) ήταν η Γιούλια Τιμοσένκο, η “βασίλισσα του φυσικού αερίου”.

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες είναι ότι θα καταφέρει να ενώσει τη χώρα, πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές Ανατολής – Δύσης. Στην πραγματικότητα, το προσόν του είναι ότι υπήρξε υπουργός τόσο των φιλοδυτικών κυβερνήσεων που προέκυψαν μετά την πορτοκαλί “επανάσταση” το 2004-5 όσο και της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αζάροφ και πρόεδρο τον Γιανουκόβιτς, ως το ξέσπασμα της εξέγερσης στο Μαϊντάν τον περασμένο Δεκέμβρη. Με λίγα λόγια, βαθιά χωμένος στο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας εδώ και χρόνια.

Οικονομία σε ελεύθερη πτώση

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το ουκρανικό νόμισμα κατρακυλάει έχοντας χάσει 27% της αξίας του. Εκτιμάται ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 5%. Η ΕΕ ελπίζει τώρα ότι ο Ποροσένκο θα τσακίσει τη διαφθορά. Αυτό που εννοούν είναι ότι θα προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, σε ιδιωτικοποιήσεις και θα εφαρμόσει τους κανόνες για τους οποίους πιέζει το ΔΝΤ, δηλαδή αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων και συγκράτηση των μισθών. Πείνα και φτώχεια για την πλειοψηφία του πληθυσμού, δηλαδή.

Οι φασίστες, παρότι τους έχουν δοθεί απλόχερα μια σειρά υπουργεία, αποδείχθηκαν ανίκανοι να μετατρέψουν την κρατική εξουσία σε πολιτική επιρροή. Το Σβόμποντα και ο Δεξιός Τομέας από κοινού δεν συγκέντρωσαν ούτε 2%. Δεν δούλεψε ούτε η διαφήμιση που τους έκανε ο Πούτιν, ο οποίος μιλούσε για φασιστικό πραξικόπημα και φασιστική κυβέρνηση. Τώρα ο ίδιος ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ποροσένκο, και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος παρότι θέλει σύσφιξη σχέσεων με την ΕΕ, δεν θέλει να υπάρχουν δυσαρέσκειες με τη Ρωσία. Την περασμένη βδομάδα η Ρωσία επιβεβαίωσε πως παρέλαβε σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ από τα ουκρανικά χρωστούμενα για το φυσικό αέριο. Όταν πέφτει το χρήμα, τα περί φασιστικού πραξικοπήματος είναι “περασμένα, ξεχασμένα”.

Όσο και να υποκρίνονται οι διεθνείς προστάτες της νέας κυβέρνησης, οι πολιτικές του ΔΝΤ θα ξαναφέρουν στην επιφάνεια την οργή που οδήγησε στην εξέγερση του Μαϊντάν. Ο Σόιμπλε είπε μάλιστα πως η Ουκρανία έχει πολλά να διδαχτεί από... την Ελλάδα. Μπορεί προς το παρόν ο εθνικισμός και η παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας) να έχουν διχάσει τη χώρα με βάση τη γεωγραφία και τη γλώσσα, όμως η πραγματικότητα θα ξαναφέρει στην πρώτη γραμμή τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους εξεγείρεται ο κόσμος, τις συνθήκες ζωής και δουλειάς του.