Αντιφασιστικό κίνημα
“Ούτε στα συμβούλια, ούτε πουθενά”

Αθήνα

«Ούτε στα συμβούλια, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις ορκωμοσίες των νέων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις σε όλη την χώρα. 

\r\n
\r\n
Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να συγκεντρώσουν τις λιγοστές δυνάμεις τους, επικεντρώνοντας σε κάποια σημεία, όπως στην ορκωμοσία του Δήμου Αθήνας. 
\r\n
 
\r\n
Όμως οι μαχητικές συγκεντρώσεις -που καλέστηκαν από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν να κινητοποιήσουν κομμάτια της ευρύτερης αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, μπλόκαραν και ξεφτίλισαν την προσπάθεια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν «φιέστες υποστήριξης» των φυλακισμένων φυρερίσκων τους.
\r\n
 
\r\n
Μια τέτοια φιέστα ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στις 29 Αυγούστου, με την υποστήριξη της δικαστικής εξουσίας που άφησε τον Κασιδιάρη να παραστεί στην ορκωμοσία, της ΕΛ.ΑΣ που του έβγαλε τις χειροπέδες και άφησε τους τραμπούκους νεοναζί ελεύθερους να προπηλακίζουν στους έξω χώρους της Τεχνόπολης, και βέβαια των καναλιών όπως το Σταρ που είχαν έρθει για να προβάλουν τους εναγκαλισμούς της κόρης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη. 
\r\n
Παρά την προκλητική στάση των ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους αντιφασίστες, τραυματίζοντας την φοιτήτρια Δ. Χριστοπούλου, οι φασίστες πήραν την απάντηση που τους αξίζει μέσα στην ορκωμοσία από τον δημοτικό σύμβουλο της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου, και έξω στο δρόμο.
\r\n
 
\r\n
Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, συγκεντρώθηκαν από τις 4 το μεσημέρι φωνάζοντας συνθήματα, μοιράζοντας υλικό στα διερχόμενα αυτοκίνητα που κόρναραν σε συμπαράσταση στην Πειραιώς λίγο μετά την Ιερά Οδό.
\r\n
\r\n

“Είναι εγκληματίες”

\r\n
\r\n
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αφρική. «Σήμερα διαδηλώνουμε εδώ, μαζί με τα παιδιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να στηρίξουμε τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κωνσταντίνου, αλλά και για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους φασίστες της Χ.Α. που είναι ακόμα έξω και κυκλοφορούν. Δεν πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι, είναι εγκληματίες και επικίνδυνοι και η θέση όλων τους είναι στην φυλακή και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Σεκ από την Σενεγάλη. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα λόγω χρώματος του δέρματος να ασκεί βία και να δολοφονεί».
\r\n
 
\r\n
«Και σε επίπεδο δήμου, και σε επίπεδο γειτονιών και σε επίπεδο χώρων εργασίας, πρέπει να συγκροτήσουμε ένα κίνημα που να έχει σαν στόχο να ανατρέψει τα μνημόνια, τις πολιτικές, να διώξει την κυβέρνηση και την τρόικα και βέβαια να χτυπήσει τον φασισμό. Ο φασισμός νικιέται μέσα από αγώνες αντιφασιστικούς, μέσα από αγώνες για ένα κίνημα ανατροπής. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή την στιγμή που είμαστε εδώ, αλλά και με την συνολικότερη δράση μας» μας είπε η εκπαιδευτικός Έφη Γαννιάρη. 
\r\n
 
\r\n
Με πανό συμμετείχαν στην συγκέντρωση η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, το ΕΕΚ, η οργάνωση ΟΡΜΑ και άλλοι αντιφασίστες-τριες, ενώ μετά την ορκωμοσία και παρά την αντίθεση της αστυνομίας, έγινε πορεία στην Πειραιώς. 
\r\n
Παραβρέθηκαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από μια σειρά από χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την προσπάθεια των δολοφόνων νεοναζί να μετατρέψουν σε φιέστα την ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου και θα συνεχίσουμε. Πέρσι την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα συμμετείχαμε στην μεγάλη αντιφασιστική απεργία και το ίδιο θα κάνουμε και φέτος» μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγιος Σάββας». 
\r\n
 
\r\n
«Πώς επιτρέπουν σε αυτούς που είναι υπόδικοι να παρευρεθούν σήμερα εδώ, να είναι αναμεμιγμένοι με τα κοινά και να καθορίζουν τις ζωές μας; Τους θέλουν δηλαδή για καβάτζα και στο ζήτημα της εξουσίας, η προοπτική τους είναι να τους χρησιμοποιήσουν, να τους στεριώσουν. Αυτό με τρομάζει, που οδηγεί όλη αυτή η κατάσταση» μας είπε η Ρένα, καθηγήτρια από το Γαλάτσι.
\r\n
\r\n

\r\n

Θεσσαλονίκη

\r\n
\r\n
\r\n
Δυναμικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις ορκωμοσίες και στην Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από την ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στις 27 Αυγούστου και συνεχίζοντας με αυτήν του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 28 Αυγούστου.
\r\n
 
\r\n
“Η προγραμματισμένη ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπως και του περιφερειακού την προηγούμενη μέρα όπου η χυδαία εμφάνιση των νεοναζί πήρε δυναμική απάντηση από τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν. Κυριαρχήθηκε από τη δυναμική παρουσία των αντιφασιστών και την αντιπαράθεσή τους με τους χρυσαυγίτες, με αφορμή την εκλογή του ναζιστή Α. Ματθαιόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. 
\r\n

Πρόκληση

\r\n
«Σ’ αυτήν την πρόκληση απέναντι στα δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου της πόλης, απάντησε η αντιφασιστική συγκέντρωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ, στην οποία συμμετείχαν αντιρατσιστικές και δημοτικές κινήσεις, η επιτροπή αγώνα του ΨΝΘ και άτομα με αναπηρία. Αυτή η κινητοποίηση εμπόδισε τους φασίστες να πραγματοποιήσουν τη φιέστα τους. 
\r\n
 
\r\n
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αφού όχι μόνο επικαλέστηκε την ανιστόρητη «θεωρία των δύο άκρων», αλλά και απείλησε τους αντιφασίστες ότι θα τους απομάκρυνε από το χώρο με τη βοήθεια της αστυνομίας. Οι ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους ναζί εγκληματίες και το αντιφασιστικό κίνημα δείχνουν τα όρια του αντιφασισμού του κ. Μπουτάρη, έστω κι αν φόρεσε το κίτρινο αστέρι θυμίζοντας το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους ναζί” τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ στην ανακοίνωση.
\r\n
\r\n

\r\n

Αττική

\r\n
\r\n
\r\n
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Γυμναστήριο της Δροσούπολης στα Άνω Λιόσια στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με νέα περιφερειάρχη την Ρένα Δούρου. 
\r\n
Το παρών έδωσαν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, η Επιτροπή Κατοίκων Φυλής Άνω Λιοσίων ενάντια στην Χωματερή, εργαζόμενοι του Δήμου Φυλής που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και αντιφασίστες-τριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ.
\r\n
 
\r\n
“Ήδη από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του τόπου της ορκωμοσίας η ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε τους αριστερούς και τους αντιφασίστες-δημοκρατικούς ανθρώπους της περιοχής για να μπει μπλόκο στην ορκωμοσία των φασιστών” μας μεταφέρει ο Ιάσωνας Κατριμουστάκης από τα Άνω Λιόσια. «Οι σύντροφοι της ΚΕΕΡΦΑ σήκωσαν πανό έξω από το γήπεδο καταγγέλλοντας έτσι την παρουσία των χρυσαυγιτών στις ορκωμοσίες και κάλεσαν τον κόσμο να απομονώσει τους φονιάδες νεοναζί. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εκδίωξαν τους αντιφασίστες από το αρχικό σημείο της διαμαρτυρίας, όλος αυτός ο κόσμος όμως δεν έκανε πίσω αλλά έμεινε εκεί φωνάζοντας αντιφασιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα όπως «όχι ορκωμοσία για τη χρυσή αυγή, είναι δολοφόνοι να πάνε φυλακή». 
\r\n
 
\r\n
Το κλίμα ήταν καλό και μέσα στην ορκωμοσία και όταν ήρθε η σειρά του Παναγιώταρου να ορκιστεί τα αντιφασιστικά συνθήματα και οι αποδοκιμασίες για την Χ.Α απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. “Αγώνας-ρήξη-ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή” ήταν το σύνθημα που φωνάχτηκε στην ορκωμοσία της νέας περιφερειακής συμβούλου με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Δέσποινας Κουτσούμπα που ορκίστηκε στην τιμή και τη συνείδησή της «την με κάθε κόστος υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια σε κάθε μικρό ή μεγάλο ιδιωτικό συμφέρον, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό».
\r\n
 
\r\n
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με τον Παναγιώταρο να έχει καταπιεί την γλώσσα του, το ρόλο του “αριστερομάχου” ανέλαβε να παίξει ενοχλημένος ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Τζήμερος, που επιτέθηκε στη συνέχεια με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς στην περιφερειακή σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο αρρωστημένα και προσδιορισμένα ο νεοφιλελευθερισμός βαδίζει πλάι-πλάι με τον σεξισμό.
\r\n
\r\n

\r\n

Γλυφάδα

\r\n
\r\n
\r\n
Στις 27 Αυγούστου κατά την ορκωμοσία του Δ.Σ. Γλυφάδας δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες, αντιφασίστες βρεθήκαμε εκεί. Βρεθήκαμε εκεί γιατί λίγες εβδομάδες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα η ορκωμοσία του Σ. Βοργιά (Ελληνική Αυγή) αποτελεί προκλητική νομιμοποίηση της εγκληματικής δράσης των φασιστών. 
\r\n
Βρεθήκαμε εκεί για να μην αφήσουμε ανενόχλητους τους φασίστες να φορούν το κουστούμι του υπευθύνου πολιτικού κόμματος. 
\r\n

Προσωπείο

\r\n
Ξέρουμε ότι η εκλογή ενός φασίστα στο δημοτικό συμβούλιο νομιμοποιεί την δράση τους και αποτελεί το θεσμικό προσωπείο της γνωστής σε όλους πλέον ναζιστική τους δράσης. Η «ελληνική αυγή» για την Γλυφάδα θα αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος για όλους τους σχεδιασμούς τοπικούς και κεντρικούς σε σχέση με τον Δήμο  (αεροδρόμιο, παραλίες κτλ). Θα είναι μία φωνή μίσους και ρατσιστικού δηλητηρίου στο δημοτικό συμβούλιο ενώ θα συμβάλει στην τρομοκράτηση και καταστολή του τοπικού κινήματος το οποίο έχει πλούσια δράση στην περιοχή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε να πατήσουν πόδι ούτε στις γειτονιές μας ούτε πουθενά.
\r\n
 
\r\n
Αρωγός στην προσπάθεια των φασιστών για μία ακόμα φορά η αστυνομία που προσπάθησε να απομονώσει και ουσιαστικά να διαλύσει την αντιφασιστική μας συγκέντρωση. Αρωγός και η νέα δημοτική αρχή που φάνηκε  να νιώθει πολύ άνετα και φιλικά με την παρουσία φασιστών στην τελετή της ορκωμοσίας. Και αν από την νέα δημοτική αρχή που είναι ταγμένη στο να συνεχίσει να υλοποιεί τις αντιλαϊκές πολιτικές δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, η στάση κανονικότητας της υπόλοιπης αριστεράς δημιουργεί προβληματισμό. 
\r\n
 
\r\n
Οι αγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ νοτίων, από την Αριστερή πρωτοβουλία Γλυφάδας και από άλλες, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες έχουμε απαντήσει πολλές φορές στις προκλήσεις των φασιστών στην περιοχή των νοτίων. Είμαστε αποφασισμένοι ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό αλλά και τις αιτίες και το σύστημα που τους γεννούν.
\r\n
 
\r\n
Νίκος Πυρουνάκης, Επικεφαλής “Αριστερής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας”
\r\n
\r\n

Μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση έγινε κατά την ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας στην Λάρισα, όπου τα ΜΑΤ επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας και δακρυγόνα στους αντιφασίστες διαδηλωτές την ίδια στιγμή που ο νέος περιφερειάρχης Αγοραστός άφηνε να μπουν από την πίσω πόρτα ο νεοναζί βουλευτής Ηλιόπουλος μαζί με τραμπούκους φασίστες.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Σαν απάντηση σε αυτήν την πρόκληση δεν ορκίστηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι αποχώρησαν από την διαδικασία. Θυμίζουμε ότι μόλις λίγες μέρες πριν βγήκε στην δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο από το κινητό του Κασιδιάρη στο οποίο, σύμφωνα με το Έθνος, ο Κασιδιάρης και ο Ηλιόπουλος βρίζουν χυδαία τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο και την μητέρα του μια βδομάδα μετά την δολοφονία του το 2008. 
\r\n
 
\r\n
“Η κινητοποίηση ήταν πανθεσσαλική, από Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα και την κάλεσαν η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αντιεξουσιαστές” μας λέει ο Δημήτρης από την ΚΕΕΡΦΑ Μαγνησίας. “Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας ήταν μαζική με αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά συνθήματα. Η αστυνομία διέλυε την συγκέντρωση, αλλά εμείς ξαναμαζευόμασταν φωνάζοντας συνθήματα. Η κινητοποίηση ταρακούνησε την πόλη”. 
\r\n
 
\r\n
Αντιφασιστική συγκέντρωση, περικυκλωμένη και αυτή από τα ΜΑΤ, οργανώθηκε την Κυριακή 31 Αυγούστου το πρωί και στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά έξω από το Δημοτικό Θέατρο. Συμμετείχαν η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, η Ανταρσία στο Λιμάνι, η ΚΕΕΡΦΑ, αντιφασίστες-τριες, ενώ οι χρυσαυγίτες δεν τόλμησαν να βγουν από τα γραφεία τους που βρίσκονται μερικά μέτρα πιο εκεί. Όλη την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στην πόλη του Πειραιά, όπου ο κόσμος έδειχνε την αντιφασιστική του διάθεση. 
\r\n

Συνθήματα

\r\n
“Η ΚΕΕΡΦΑ είχε καλέσει εδώ και μιάμιση βδομάδα κινητοποίηση έξω από το σημείο που θα γινόταν η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης στο Ηράκλειο” μας μεταφέρει ο Μύρωνας Μαρκάκης. “Σε αυτό το κάλεσμα και στο κάλεσμα της Ανυπότακτης Κρήτης, το περιφερειακό σχήμα που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανταποκρίθηκε τη μέρα της ορκωμοσίας αρκετός κόσμος, από όλη την Κρήτη. Οι φασίστες δεν έκαναν συγκέντρωση. Όταν είδαμε τον νεοναζί βουλευτή Μπαρμπαρούση να έρχεται για να στηρίξει τον περιφερειακό σύμβουλο της Χ.Α στην Κρήτη ξεκίνησαν γιούχες και συνθήματα, και αμέσως αμέσως οι χρυσαυγίτες φυγαδεύτηκαν μέσα στον χώρο της ορκωμοσίας, ενώ ένας κλοιός από ΜΑΤ σταματούσε τους αγωνιστές της ΚΕΕΡΦΑ που διαδήλωναν με το πανό τους. Οι εικόνες μεταδόθηκαν σε όλη την Κρήτη”.
\r\n
 
\r\n
Συγκέντρωση στην διάρκεια της ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου, μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ υπήρχε και κάλεσμα και πορεία από την συνέλευση Νο passaran. “Συμμετείχε αρκετός κόσμος και οι φασίστες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν, παρά μόνο ο εκπρόσωπός τους που ήρθε νωρίτερα και έτρεξε να χωθεί στο κτίριο” μας μεταφέρει η Λουίζα από τα Γιάννενα. “Ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση, ήταν πάνω από 200 άτομα, ενώ ορκίστηκε περιφερειακός σύμβουλος και ο Νίκος Ζήκος από την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο.
\r\n
Δεκάδες περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τα σχήματα που στήριξε η αντικαπιταλιστική αριστερά έδωσαν τον δικό τους όρκο αγώνα, ρήξης και ανατροπής σε μια σειρά από δήμους και περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και ένας από τους νεότερους δημοτικούς συμβούλους ο εικοσάχρονος Ορέστης Ηλίας που εκλέχτηκε στο Δήμο Βριλισσίων με την “Δράση για μια άλλη Πόλη”. 
\r\n
 
\r\n
Στα Χανιά κατά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, όπου εκλέχτηκε ο Σεραφείμ Ρίζος, οργανώθηκε κινητοποίηση από την Ανταρσία στα Χανιά και τους Σύριους πρόσφυγες.
\r\n