Αντιφασιστικό κίνημα
Οι εκπαιδευτικοί στον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη

Εμείς οι εκπαιδευτικοί στην αντιρατσιστική-αντιφασιστική πάλη παίξαμε και συνεχίζουμε να παίζουμε καθοριστικό ρόλο. Όχι μόνο με τις παρεμβάσεις μας στα μαθήματα αλλά και με συνεχείς δράσεις τόσο στα σχολικά πλαίσια (εκδηλώσεις, συζητήσεις, διοργάνωση μαθητικών δραστηριοτήτων με αντιφασιστικό περιεχόμενο), όσο και σε κοινωνικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Στη Νέα Φιλαδέλφεια η περσινή σχολική χρονιά ήταν γεμάτη από projects και φεστιβάλ μαθητών με αντιρατσιστικό περιεχόμενο ενώ η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων με την ΚΕΕΡΦΑ ήταν πρωτόγνωρη σε μαζικότητα. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όχι μόνο συμμετέχουν σε αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές συλλογικότητες, αλλά και μέσα στα πλαίσια των ΕΛΜΕ δημιουργούν τις δικές τους κινήσεις-πρωτοβουλίες και συνδέουν τον αγώνα που δίνουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία με την αντιφασιστική πάλη. Στο χώρο της εκπαίδευσης ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων δεν άφησε ποτέ περιθώρια να αποκτήσει πολιτική ή συνδικαλιστική ύπαρξη ο ρατσιστικός και φασιστικός λόγος. Αυτό συμβαίνει γιατί για εμάς το ζήτημα δεν είναι μόνο εκπαιδευτικό αλλά κυρίως πολιτικό. 
\r\n
\r\n

Σύστημα

\r\n
\r\n
Αυτό το πολιτικό σύστημα που προωθεί τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια, τις διακρίσεις και το ρατσιστικό λόγο και δε σταματά να επιτίθεται ακόμη και στις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, φτιάχνει και το εκπαιδευτικό σύστημα που εξυπηρετεί τη στρατηγική του. Επομένως ο στόχος για ένα σχολείο που δίνει τις ίδιες δυνατότητες σε όλα τα παιδιά που μένουν σ’ αυτή τη χώρα και θέτει ως βασικές αξίες την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία συνδέεται άμεσα με την πάλη της ανατροπής κάθε συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης. 
\r\n
 
\r\n
Για εμάς, η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είναι η ευκαιρία να διαδηλώσουμε και πάλι μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία και τα άλλα συνδικάτα ενάντια στον ρατσιστικό λόγο, τη νεοναζιστική απειλή, την εγκληματική δράση της Χ.Α και την προσπάθεια των από πάνω να καλύψουν ακόμη μια φορά τους δολοφόνους νεοναζί. Μην ξεχνάμε ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα έγινε την περίοδο που οι καθηγητές έδιναν τον πιο δυνατό απεργιακό αγώνα του κλάδου τα τελευταία χρόνια παρά τις προσπάθειες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας για το αντίθετο και αυτό συνέβαλε αποφασιστικά όχι μόνο στην έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος αλλά και στην πρώτη αντιφασιστική απεργία. Για να βγει λοιπόν πιο δυνατό το αντιφασιστικό κίνημα και στο Κερατσίνι στις 18 και στο Σύνταγμα στις 19/9 οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και τους γονείς θα δώσουν δυναμικό παρών.
\r\n
Γεωργία Κόφφα, Γ’΄ΕΛΜΕ Αθήνας.
\r\n