Αντιφασιστικό κίνημα
Πλημμύρισε το Σύνταγμα

Πλημμύρισε η πλατεία Συντάγματος από πολλές χιλιάδες, στην πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους, που έδωσαν ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, παρά το κλείσιμο των σταθμών του ΜΕΤΡΟ. Στις 19 Σεπτέμβρη, η καρδιά της Αθήνας χτύπαγε στο Σύνταγμα και όχι στην πολυδιαφημισμένη συναυλία της Lady Gaga στο ΟΑΚΑ, όσο και να προσπάθησαν επί μια βδομάδα να την σπρώξουν στα παράθυρα και στα πρωτοσέλιδα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα επικοινωνίας. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Δεκάδες καλλιτέχνες, καλύπτοντας όλη την μουσική γκάμα και όλες τις γενιές μουσικών συμμετείχαν στην συναυλία κατά του φασισμού, ανάμεσά τους οι: Δ. Πουλικάκος με την Σπυριδούλα, Γ. Γιοκαρίνης, Σπ. Γραμμένος, Γ. Μηλιώκας, Λαθρεπιβάτες, Μπ. Στόκας, Υπόγεια Ρεύματα, Magic de Spell, Panx Romana, Περικλής Λορίδας και οι Εραστές του Ονείρου, ο Στ. Δρογώσης, η Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα και πολλοί άλλοι.
\r\n
 
\r\n
Στην συναυλία, που διοργάνωσαν οι φίλοι του Παύλου Φύσσα και μεταδόθηκε ζωντανά σε πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, από το The Press Project και την ERTopen, ήταν παρόντες οι γονείς του Παύλου Φύσσα.
\r\n
«Σήμερα θα προσπαθήσουμε να γίνει η συναυλία όσο πιο σωστά γίνεται, δεν έχουμε καμιά εταιρία να μας υποστηρίζει από πίσω, είμαστε μια παρέα φίλων, το Δεν Ξεχνάμε, είναι η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ιδέες του Παύλου ψηλά και να τις μεταδώσουμε σε όλο τον κόσμο» είπε ο Γιάννης από τους «Δεν Ξεχνάμε», ανοίγοντας νωρίς το απόγευμα την συναυλία και ενώ ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται. 
\r\n
 
\r\n
«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Το 18μηνο των φασιστών στην φυλακή τελειώνει, θα τους αφήσουνε να βγούνε και τα τάγματα εφόδου να αρχίσουν να κάνουν ξανά τις γνωστές επιθέσεις. Θα πρέπει να τους σταματήσουμε. Εχθές στο Κερατσίνι έγινε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση» μας λέει η Σούλα Μπαλαλέ, εργαζόμενη σε ιδιωτική κλινική. «Η άνοδος του φασισμού στην Ελλάδα συμπορεύεται με την οικονομική κρίση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα ΜΜΕ, η Παιδεία και το πώς λειτουργεί, σπρώχνουν στην αποβλάκωση του κόσμου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε, αυτή η κατάσταση έχει πιάσει πάτο» μας είπε η Αρετή, καθηγήτρια στην Γκράβα.
\r\n
 
\r\n
Στο πλάι της σκηνής ανοίγουν το πανό τους οι Σχολικοί Φύλακες. «Ένα χρόνο τώρα δίνουμε έναν αγώνα να πάρουμε πίσω την δουλειά μας, και σήμερα βρισκόμαστε εδώ κατά του φασισμού. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν από πολύ νωρίς ότι αυτό που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο είναι η αγάπη και να απομακρύνουμε τους δολοφόνους και αυτή τη λαίλαπα που έχει παρουσιαστεί εδώ και χρόνια και δεν την αποβάλλει το σύστημα, γιατί πολύ απλά το στηρίζει» μας λέει η Tζένη Γκόλια, Σχολικός Φύλακας. Πιο πέρα ανοίγουν τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων συλλογικοτήτων.
\r\n
Σε λίγες ώρες στο κέντρο της πλατείας έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Στη σκηνή, πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που αφιέρωσαν παλιά αλλά και καινούργια τραγούδια (που έγραψαν ειδικά για τον Παύλο Φύσσα, όπως αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη, οι στίχοι του οποίου διαβάστηκαν στην αρχή της συναυλίας) στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα ενάντια στον φασισμό. 
\r\n

«Αθάνατος»

\r\n
«Αθάνατος» κραύγασαν κλείνοντας το σετ τους τα Υπόγεια Ρεύματα. «Δεν μπορούν να σκοτώσουν την Ρόζα, δεν μπορούν να σκοτώσουν την μνήμη του Παύλου Φύσσα» είπαν οι Magic De Spell πριν ξεκινήσουν να παίζουν το τραγούδι Καθεστώς των Αριθμών. Ο Σ. Δρογώσης τόνισε ότι ευθύνη για τις δολοφονίες δεν έχει μόνο ο Ρουπακιάς, αλλά και όσοι στηρίζουν την Χ.Α, ενώ τα μέλη του συγκροτήματος Ηuman προέτρεψαν… «μορφώστε τους ναζί».
\r\n
 
\r\n
Μια πρωτοβουλία αναρχικών που συμμετείχε με πανό στη συγκέντρωση κατήγγειλε δύο φορές από το μικρόφωνο τις προσαγωγές και τις συλλήψεις της προηγούμενης μέρας ζητώντας οικονομική ενίσχυση για τους συλληφθέντες.
\r\n
 
\r\n
«Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη δεκάδες χιλιάδες κινητοποιήθηκαν. Δεν ξεχνάμε τον Παύλο Φύσσα. Αν οι νεοναζί νομίζουν ότι σκοτώνοντας έναν από εμάς θα μας κλείσουν το στόμα, είναι γελασμένοι. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να ρίξουν την Χρυσή Αυγή στα μαλακά και ετοιμάζουν μια δίκη για να την αθωώσουν. Αυτά δεν θα περάσουν. Οι δολοφόνοι θα πάνε ισόβια, θα τιμωρηθούν. Στις γειτονιές μας δεν θέλουμε τάγματα εφόδου» λέει μιλώντας εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «70 χρόνια μετά το τέλος της κατοχής στην Ελλάδα, Ποτέ ξανά φασισμός! αυτό είναι το μήνυμα που έχουμε να στείλουμε από εδώ και στις -11 και 12 Οκτώβρη πάμε για αντιφασιστική συνάντηση για να οργανώσουμε το κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Στη Μάγδα και τον Τάκη Φύσσα, στους γονείς του, που χάσανε το παιδί τους. Είμαστε όλοι παιδιά τους, τους τιμούμε. Η θυσία του Παύλου Φύσσα είναι μια θυσία σύμβολο για το κίνημά μας. Μαζί τους θα γίνουμε η φωνή τους παντού. Και να τρέμουν οι ναζί, τελειώσανε!»
\r\n
 
\r\n
Ανάμεσα στα τραγούδια ακούγονταν συνεχώς αντιφασιστικά συνθήματα: «Ο Παύλος ζει μιλάει με μουσική, όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί», «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», «Φασίστες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες», «Ποτέ ξανά φασισμός», «έξω οι φασίστες από όλο τον πλανήτη-κάτω τα όπλα σε όλο τον πλανήτη». 
\r\n
 
\r\n
* Στα αρνητικά της ημέρας, η προσπάθεια μερικών, που (θεωρώντας εαυτούς πιο αντιφασίστες από τους υπόλοιπους;), επιχείρησαν να διαλύσουν την συναυλία προσπαθώντας με την βία να «νουθετήσουν» εκείνους με τα πιο πασιφιστικά συνθήματα, καταστρέφοντας μικροφωνικές, κλέβοντας όργανα των μουσικών. Πέρα από την αθλιότητα απέναντι στους γονείς του Παύλου Φύσσα, θα ήταν ωραία η συναυλία να έκλεινε με το τραγούδι “Υοu fascist, bound to lose” «Φασίστες είστε καταδικασμένοι να χάσετε» του αντιφασίστα μουσικού Γούντι Γκάθρι – και τόσο ωραία ερμηνεύει ο Alex K από τους Λάστ Ντράιβ, (που δεν κατάφεραν τελικά να παίξουν).
\r\n
\r\n

Εμείς οι Κερατσινιώτες στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει φασίστας στο Κερατσίνι. Ο Παύλος μπήκε μπροστά, για μένα έγινε το πρώτο βήμα να φύγει ο φασισμός και οι ναζί από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τα δικά μας προάστια, τα φτωχά προάστια. Κανένας ναζί στις γειτονιές μας, θα μας βρουν απέναντι.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος ΣΕΛΜΑ
\r\n

Σε όλο τον Πειραιά εδώ και εβδομάδες ξεσηκώσαμε τις γειτονιές. Με εκδηλώσεις και εξορμήσεις, με μαζικές αφισοκολλήσεις και καλέσματα, σε πλατείες, σε σχολεία, παντού στείλαμε το μήνυμα πως οι φασίστες δεν χωράνε στις γειτονιές μας. Όμως ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως η μάχη ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και του ναζί δεν έχει τελειώσει. Θέλουμε να δούμε τους δολοφόνους του Φύσσα και όλη την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης στη φυλακή ισόβια.
\r\n
 
\r\n
Παναγιώτης Ζουγανέλης, εργαζόμενος, ΚΕΕΡΦΑ Κερατσινίου
\r\n