Αντιφασιστικό κίνημα
Ο Παύλος Ζει: Πανελλαδικός o ξεσηκωμός

Θεσσαλονίκη 6 Σεπτέμβρη, ένα ποτάμι στους δρόμους έστειλε μήνυμα ανατροπής.

Σε πάνω από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, οι δρόμοι και οι πλατείες πλημμύρισαν από εκατοντάδες χιλιάδες αντιφασίστες την Πέμπτη 18/9, ημέρα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Σε όλες τις πόλεις η συμμετοχή του κόσμου, των εργαζόμενων και της νεολαίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

\r\n
\r\n
“Πάνω από 2.000 κόσμος συμμετείχε στην αντιφασιστική συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη στα Γιάννενα”, μας μεταφέρει η Λουίζα Γκίκα. “Οργανωμένα κατεβάσματα με πανώ είχαν η ΕΛΜΕ, ο Συλλογος Φοιτητών Δόμπολης, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αντιφασιστικη - Αντιιμπεριαλιστική Πρωτοβουλία, αντιεξουσιαστές. Μέχρι και το ΚΚΕ έκανε μία μικρή ξεχωριστή συγκέντρωση λίγο πριν το κάλεσμα της πορείας”. 
\r\n
 
\r\n
“Πολύ δυναμική αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία έγινε στο Βόλο στις 18/9 με τη συμμετοχή περίπου 2.000 κόσμου, που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και βάδισε φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα στους δρόμους της πόλης”, μας είπε ο Δημήτρης. “Συμμετείχαν και καλούσαν στο συλλαλητήριο σωματεία, αντιφασιστικές κινήσεις, οργανώσεις της αριστεράς, όπως η ΕΡΑ Βόλου, το σωματείο του εργοστασίου Ιμάντας που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, η ΚΕΕΡΦΑ, τα ΕΑΑΚ Βόλου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες”. 
\r\n

Παλμός

\r\n
“Πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία που έγινε στους δρόμους της Ξάνθης”, μας περιγράφει ο Τζεμαλή. “Υπήρχε συμμετοχή από οργανωμένα κομμάτια όπως οι Φοιτητές από το πανεπιστήμιο, η ΕΛΜΕ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ-μλ, καθώς και από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ξανθής και τους Δασκάλους των Μειονοτικών Σχολείων παρόλο που δεν συμμετείχαν με πανώ. Η πορεία είχε πολύ παλμό και πέρασε μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας συνθήματα. Την επόμενη μέρα στις 19/9 η ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχε στην εκδήλωση που κάλεσε η ΕΛΜΕ για τη συνέχεια του αντιφασιστικού κινήματος, όπου συζητήσαμε την οργάνωση συγκέντρωσης την Τετάρτη 24/9 στα δικαστήρια Ξάνθης για συμπαράσταση στον αντιφασίστα Παντελή Αποστολίδη που διώκεται από την ασφάλεια Ξάνθης για αφισοκόλληση μετά από καταγγελία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας”.
\r\n
 
\r\n
“Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν και στην Αλεξανδρούπολη”, όπως μας περιγράφει Ζανέτα. “Ήταν εκεί με τα πανώ τους ο Σύλλογος Ιατρικής, η ΕΛΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ. Από νωρίς είχε στηθεί μικροφωνική όπου έγιναν ομιλίες και ακούγονταν αντιφασιστικά τραγούδια. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, περνώντας από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που περιφρουρούνταν από την αστυνομία”. 
\r\n
 
\r\n
Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν η διαδήλωση στην Καλαμάτα. Όπως μας περιγράφει η Χριστίνα Λαδά “Πολλοί νέοι, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι αλλά και μεγαλύτεροι, συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, διατρανώνοντας το αίτημα «Τσακίστε τους Ναζί». Την πορεία διοργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και συμμετείχαν μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των αναρχικών, άλλων φορέων και πολλοί ανένταχτοι. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ούτε στην πόλη, ούτε στα χωριά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους Ναζί». Η πορεία πέρασε και κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου υπήρχε αστυνομική δύναμη”. 
\r\n
 
\r\n
Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Χαλκίδα. “Συγκεντρωθήκαμε στα Φανάρια της Νεάπολης και καταλήξαμε στην πλατεία Αγ. Νικολάου όπου υπήρχε μικροφωνική και έγιναν χαιρετισμοί εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, της ΕΛΜΕ, της ΚΕΕΡΦΑ, του Δικτύου Αντίστασης και Αλληλεγγυης, του ΣΥΡΙΖΑ, του Θεάτρου Χαλκίδας”, μας περιγράφει η Μάνια Καρτελιά. “Κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη συντονισμού και συνέχειας της αντιφασιστικής δράσης”. 
\r\n
 
\r\n
“Στην πόλη του Ρεθύμνου στις 18/9 εκατοντάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στους φασίστες και το σύστημα που τους θρέφει” μας είπε η Μαριλύδα Ανδρουλάκη. “Στις 6μμ τουλάχιστον 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης όπου πριν την διαδήλωση διαβάστηκαν τα κείμενα των αντιφασιστικών ομάδων. Εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, από τα πιο μαζικά μπλοκ ήταν αυτά των φοιτητικών συλλόγων, των πρωτοβάθμιων σωματείων και των μεταπτυχιακών. Η πορεία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και μέσα από τις γειτονιές, διέσχισε την παλιά πόλη για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία όπου και ακολούθησε συναυλία”.
\r\n
 
\r\n
“Εκατοντάδες συμμετείχαν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά μετά το κάλεσμα σωματείων, συλλογικοτήτων και δημοτικών κινήσεων”, μας είπε ο Γιώργος Μαλινάκης. ”Η πορεία περνώντας από τους δρόμους του κέντρου της πόλης, πέρασε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής με τους διαδηλωτές να φωνάζουν δυνατά \"ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί\". Τα πανό του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, της ΚΕΕΡΦΑ, των Σύριων προσφύγων, της ΕΛΜΕ, των απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, έστειλαν το μήνυμα ότι ενωτικά εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες, νεολαία και όλη η αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα δεν θα αφήσουμε τους ναζί να ξανασηκώσουν κεφάλι. Η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων βάζει ήδη μπροστά την οργάνωση της συνέχειας για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του Παύλου και να διαλυθούν τα τάγματα εφόδου και προγραμματίζει ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 25/9 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο”.
\r\n
\r\n

\r\n

Θεσσαλονίκη

\r\n
\r\n
\r\n
Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε το αντιφασιστικό συλλαλλητήριο και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 18/9. 
\r\n
Την αφίσα που καλούσε στην αντιφασιστική διαδήλωση στα γραφεία της Χ.Α με σύνθημα «Ποτέ ξανά φασισμός, στην φυλακή οι νεοναζί δολοφόνοι της Χ.Α.», με συγκέντρωση στις 6:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, υπέγραφαν σωματεία και σύλλογοι της πόλης (εργαζόμενοι ΕΡΤ, σύλλογος εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, σωματείο εργαζομένων ΨΝΘ, εργαζόμενοι coca cola, σχολικοί φύλακες, Δ’ΕΛΜΕ, ΕΥΑΘ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, Good As Youth, ΚΕΕΡΦΑ. Στην διαδήλωση καλούσαν και άλλες αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της πόλης. 
\r\n
 
\r\n
Στην συγκέντρωση χαιρέτησαν εργαζόμενοι και συλλογικότητες και λίγο μετά ξεκίνησε η πορεία. Στο αντιφασιστικό ποτάμι που πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης κυριάρχησε το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», αλλά και συνθήματα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, όπως και για την φυλάκιση των δολοφόνων νεοναζί. Στην συνέχεια η διαδήλωση διασχίζοντας την Τσιμισκή από το ύψος της Εθνικής Αμύνης, κατευθύνθηκε στα γραφεία της Χ.Α. 
\r\n
 
\r\n
Για ακόμη μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας προστάτεψαν τους νεοναζί δολοφόνους και τα γραφεία τους προκαλώντας τους διαδηλωτές και περικυκλώνοντας την αντιφασιστική διαδήλωση. Παρόλα αυτά, τίποτε δεν στάθηκε αρκετό για να εμποδίσει πάνω από 6000 διαδηλωτές να βαδήσουν αντιφασιστικά, διατηρώντας καθόλη την διάρκεια της πορείας τον παλμό και την ζωντάνια. Στη συνέχεια, η διαδήλωση κατευθύνθηκε στην Λεωφόρο Νίκης και παρόλες τις προκλήσεις της αστυνομίας συνέχισε την πορεία της καταλήγοντας στο Άγ. Βενιζέλου. 
\r\n

Συνέλευση ΚΕΕΡΦΑ

\r\n
Την Δευτέρα 22/9 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συνέλευση. Η συζήτηση που άνοιξε επικεντρώθηκε στην επιτυχία της αντιφασιστικής διαδήλωσης στις 18/9, αλλά και στην δίκη της Χ.Α που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Συζητήθηκε πως το αντιφασιστικό κίνημα θα οργανώσει τη συνέχεια με κέντρο την καταδίκη των νεοναζί, ξεσηκώνοντας τους εργατικούς χώρους, τις γειτονιές, τα σχολεία και τις σχολές με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις παντού. 
\r\n
Μέσα από την εκδήλωση, αποφασίστηκε η μαζική συμετοχή στο διήμερο 11 και 12 Οκτώβρη στην πανελλαδική και διεθνή συνάντηση στην Αθήνα με λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη και μαζική απεύθυνση σε φορείς, συνδικάτα και συλλόγους, διασφαλίζοντας τόσο τη συμμετοχή όλων των κομματιών του αντιφασιστικού κινήματος αλλά και την οικονομική ενίσχυση για το ταξίδι με φθηνό αντίτιμο. Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή και παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στην συναυλία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού το Σάββατο 27/9 στην Ιερισσό και τέλος η οργάνωση τοπικών εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές 1-5 Οκτώβρη.
\r\n
 
\r\n
Αλεξάνδρα Σιαφάκα
\r\n
\r\n

\r\n

Πάτρα

\r\n
\r\n
\r\n
Πάνω από 3.000 κόσμος πλημμύρισε την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη το κέντρο της Πάτρας. Η αντιφασιστική συγκέντρωση για τον ένα χρόνο της δολοφονίας του Π. Φύσσα διεκδικούσε ταυτόχρονα δικαιοσύνη για τους εργάτες γης της Μανωλάδας και επανάληψη της δίκης, που αθώωσε τα αφεντικά στα φραουλοχώραφα και τους μπράβους τους. 
\r\n
 
\r\n
Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου όπου έγιναν ομιλίες από τον Λίτον Χαν, εκ μέρους της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και τους εργάτες γης στη Μανωλάδα, τον Νεκτάριο Χαϊντάρ από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας, τον Νίκο Μούσιο μέλος της Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Πάτρας και το Δημήτρη Πέππα από την Αριστερή Παρέμβαση Ηλείας. Ακολούθησε η πορεία που ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια. Μπροστά μπήκε το κοινό πανώ που έγραφε «Ο Παύλος Φύσσας Ζει, τσακίστε τους Ναζί. Νίκη στους εργάτες γης της Μανωλάδας, επανάληψη της δίκης» και την υπογραφή «Σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ΚΕΕΡΦΑ, φορείς Πάτρας». Στη συνέχεια ακολουθούσε το πανώ της ΚΕΕΡΦΑ, της Κίνησης Υποστήριξης Δικαιωμάτων Μεταναστών/στριών και Προσφύγων, των Λαϊκών Συνελεύσεων, των Φοιτητικών Συλλόγων που είχαν μάλιστα μαζική συμμετοχή, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, του ΕΕΚ, της Ροσινάντε, του ΜΕΤΑ, της ΚΑΡ. 
\r\n
 
\r\n
Η πορεία βάδισε στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε ξανά στην πλατεία Γεωργίου όπου πολύς κόσμος συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος με το «Χορευτικό Δήμου Πατρέων». Η αστυνομία προσπάθησε, χωρίς επιτυχία να τρομοκρατήσει τον κόσμο που διαδήλωνε, προχωρώντας σε 15 προσαγωγές στη διάρκεια της πορείας. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας και των εκδηλώσεων έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκαν ελεύθεροι. 
\r\n
 
\r\n
Τόνια Λαχανιώτη
\r\n
\r\n

\r\n

Ηράκλειο

\r\n
\r\n
\r\n
Μαζική ήταν η συμμετοχή, στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο για τον ένα χρόνο από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στο Ηράκλειο, την Πέμπτη 18/9, με δυο χιλιάδες διαδηλωτές και συμμετοχή των συνδικάτων. 
\r\n
 
\r\n
Η οργάνωσή του από μόνη της ήταν συγκλονιστική εμπειρία, καθώς κάναμε πικετοφορία και εξόρμηση στην Αλικαρνασσό, γειτονιά που βρίσκονται τα γραφεία των ναζί. Η αντίδραση του κόσμου ήταν τουλάχιστον θετική στο να τους διώξουμε, ενώ συναντήσαμε και έναν μαθητή που πήρε τις αφίσες και τα κείμενα για να γεμίσει το σχολείο του. Στην ίδια την διαδήλωση συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το σωματείο εργαζόμενων του ΠΑΓΝΗ, μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, το οποίο ήταν και αρκετά μαζικό, η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΕΠΑΜ, ενώ πανό είχαν και οι αναρχικοί.
\r\n
 
\r\n
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί” και “Την Βιάννο και τ\' Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί”. Η αντίδραση του κόσμου σε όλη τη διάρκεια της πορείας ήταν πολύ θετική. Με όλη αυτή την έμπνευση θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές μάχες, με σταθμό την 11 και 12 Οκτώβρη στο πανελλαδικό διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα, όπου θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστολή.
\r\n
 
\r\n
Γιάννης Μακαρώνας
\r\n