Αντιφασιστικό κίνημα
Ένας χρόνος απο τη σύλληψη Mιχαλολιάκου

Ο ένας χρόνος από τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής έδωσε στις εφημερίδες την ευκαιρία για αφιερώματα σχετικά με την ποινική δίωξη που έχει ξεκινήσει σε βάρος της. Η ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, με βασική κατηγορία την εγκληματική οργάνωση, και η δημιουργία μιας τεράστιας δικογραφίας είναι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η απόδειξη της αποφασιστικότητας του κράτους και της κυβέρνησης Σαμαρά να τελειώνουν με τους νεοναζί. Ωστόσο, τα πράγματα κάτω από την επιφάνεια είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενα.

\r\n
\r\n
Πάρτε για παράδειγμα την προσφυγή που έχει καταθέσει η ναζιστική συμμορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη διακοπή της κρατικής της χρηματοδότησης (αφορά την ετήσια χρηματοδότηση των κομμάτων με βάση το εκλογικό τους ποσοστό, και όχι τους μισθούς και τα προνόμια των βουλευτών που παραμένουν ανέπαφα). Η επιφύλαξη του δικαστηρίου και η παρέλκυση της υπόθεσης αφήνει το περιθώριο στους Χρυσαυγίτες να ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάποια “παράνομη μεθόδευση” εναντίον τους από το κράτος και τη Βουλή. Ο χειρισμός της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ούτε είναι απλώς αποτέλεσμα της περιβόητης καθυστέρησης στους ρυθμούς της δικαιοσύνης. 
\r\n
 
\r\n
Μια σειρά από υποθέσεις που εκκρεμούν και διερευνούνται, είτε από τις διωκτικές είτε από τις δικαστικές αρχές, καθυστερούν όταν πρόκειται για βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η δίκη σε βάρος του Παναγιώταρου για τα επεισόδια σε φασιστική συγκέντρωση στη Λάρισα το 2010, αναβλήθηκε για ακόμα μια φορά, από τις 22 Σεπτέμβρη στις 15 Δεκέμβρη. Η υπόθεση ληστείας σε βάρος Μπαγκλαντεσιανού το 2010 στην οποία εμπλέκεται πάλι ο Παναγιώταρος είναι χαμένη σε κάποιο ανακριτικό συρτάρι. Η επίθεση στο στέκι Συνεργείο τον Ιούλιο του 2013 έχει απασχολήσει όχι λίγες φορές τα ΜΜΕ: αποκαλύφθηκε πλέον όχι μόνον η συμμετοχή του Λαγού στο τάγμα εφόδου που έδρασε στην Ηλιούπολη, αλλά και η χρήση του βουλευτικού του αυτοκινήτου! Κι όμως η δικογραφία της υπόθεσης μοιάζει να λιμνάζει, με την απαγγελία κατηγοριών κατά του Λαγού και των υπόλοιπων Χρυσαυγιτών ακόμα να εκκρεμεί.
\r\n
\r\n

Κάτω απ’την επιφάνεια  

\r\n
\r\n
Αν συνδυάσει κανείς όλες αυτές τις “μεμονωμένες” περιπτώσεις με το γεγονός ότι η εισαγγελική πρόταση για την εγκληματική οργάνωση δεν έχει ακόμα παραδοθεί ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να εξαναγκάστηκε, σε συνθήκες αντιφασιστικής έκρηξης και κατακραυγής τον περσινό Σεπτέμβρη, να άρει την ασυλία που απολάμβαναν οι νεοναζί, αλλά τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και οι κρατικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να έχουν δεύτερες σκέψεις για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.
\r\n
 
\r\n
Αφενός, η Νέα Δημοκρατία, αν μιλάμε για την κυβέρνηση, ταλανίζεται από το στρατηγικό δίλημμα τού αν θα στραφεί προς το κέντρο ή προς τα δεξιά για να επιβιώσει, γεγονός που επηρεάζει τη στάση της απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ο Μπαλτάκος μπορεί να έχει εκδιωχθεί από το Μαξίμου και το κόμμα, αλλά η γραμμή Μπαλτάκου μέσα στην κυβέρνηση είναι ακόμα ζωντανή.
\r\n
 
\r\n
Οι εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις Γεωργιάδη τη βδομάδα που μας πέρασε, αλλά και τα δημοσιεύματα ότι η ΝΔ σκέφτεται να ξεσηκώσει αντιμεταναστευτική υστερία προκειμένου να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι η επιλογή της στροφής δεξιά είναι πάντοτε στο τραπέζι. Σ\' ένα τετοιο σενάριο, η Χρυσή Αυγή χρειάζεται να στριμωχτεί, όχι όμως και να τσακιστεί. Οι διαρροές για την αλλαγή στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση (που μόνο τυχαίες δεν ήταν) αφήνουν ανοιχτή την πόρτα να πέσει στα μαλακά η ηγεσία της, ακόμα κι αν η αλλαγή δεν ψηφιστεί άμεσα.
\r\n
 
\r\n
Αφετέρου, οι κρατικοί μηχανισμοί και οι ηγετικοί πυρήνες τους δεν είδαν εξαρχής με καλό μάτι τη δίωξη της Χρυσής Αυγής με τον τρόπο που έγινε. Το πόρισμα Βουρλιώτη λέει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση από το 1987. Αν η κρίση αυτή καταστεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η αστυνομία και οι δικαστές θα έχουν να απαντήσουν στο δυσάρεστο ερώτημα τι κάνανε επί 25 χρόνια για να αντιμετωπίσουν αυτή την εγκληματική οργάνωση. Ήδη, τα δημοσιεύματα της προηγούμενης βδομάδας στην Καθημερινή και την Αυγή για τη συνεργασία ΕΛΑΣ και Χρυσής Αυγής δίνουν μια καλύτερη εικόνα για το πόσο βαθιά διαβρωμένη ήταν και είναι η Ελληνική Αστυνομία από τους νεοναζί.  
\r\n
 
\r\n
Το σύμπερασμα, μετά από όλα αυτά, είναι ότι το κύριο βάρος για την ήττα των φασιστών, τόσο στο επίπεδο της καταδίκης τους στα δικαστήρια όσο και σ\' αυτό του τσακίσματός τους στην κοινωνία, πέφτει στις πλάτες του αντιφασιστικού κινήματος. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει αυτό η Αριστερα, τόσο πιο αποτελεσματικά θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά της.
\r\n
 
\r\n
Θανάσης Καμπαγιάννης
\r\n
\r\n