Αντιφασιστικό κίνημα
Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

Πλούσια συζήτηση έγινε στην διάρκεια και των τριών συζητήσεων του διημέρου με δεκάδες ομιλητές να παίρνουν το λόγο για να ενημερώσουν για τις δράσεις του αντιφασιστικού κινήματος και των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ σε όλη τη χώρα.
\r\n
 
\r\n
\r\n
«Δεν αφήσαμε στην Κοκκινιά, στο Κερατσίνι, τον Πειραιά ούτε μια ρατσιστική επίθεση αναπάντητη, από το 2007 που έγιναν οι πρώτες επιθέσεις είπαμε κάθε φορά που χτυπάνε ένα μετανάστη είναι σαν να χτυπάνε έναν από εμάς» είπε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος στην Νίκαια. «Όταν άνοιξαν τα γραφεία τους οι χρυσαυγίτες στη Νίκαια και απείλησαν με την αστυνομία να κλείσουν τα μαγαζιά των μεταναστών στον Αγιο Νικόλα, το σταματήσαμε αυτό με μια διαδήλωση 2.500 ανθρώπων. Είναι ανάγκη να συνδέσουμε την μάχη ενάντια στον φασισμό με την μάχη ενάντια στον ρατσισμό που τον τρέφει».
\r\n
 
\r\n
«Εμείς πολλές φορές έχουμε επισκεφθεί τα ορεινά χωριά, ο κόσμος παρ’ ότι είναι πολύ χτυπημένος από τα μνημόνια -φλέγεται η περιοχή από την ανεργία, είναι υποβαθμισμένη- δείχνει τεράστια ανταπόκριση» είπε η Βάσω Αλεξοπούλου, εκπαιδευτικός  από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. «Δύο παραδείγματα για την ριζοσπαστικοποίηση της μειονότητας: Οταν ένα τάγμα εφόδου χτύπησε ένα νεαρό μουσουλμάνο, έγινε αντιφασιστικό συλλαλητήριο με την συμμετοχή της μειονότητας πάνω από 5000 κόσμος και ξανά πλημμύρισε την πόλη στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Το ειδικό βάρος της ΚΕΕΡΦΑ είναι τεράστιο στην Ξάνθη, χτίζουμε την ενότητα με την μειονότητα απένατι στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τα μνημόνια».
\r\n
 
\r\n
«Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις στα γραφεία της Χ.Α στον Σταθμό Λαρίσης, στην δίκη Λουκμάν, στις 22 Μάρτη» θύμισε ο Μάνος Αναγνώστου από την ΚΕΕΡΦΑ Παντείου. «Μπροστά μας έχουμε να οργανώσουμε σε κάθε σχολή συνελεύσεις σε συνεργασία με φοιτητές, καθηγητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια».
\r\n
 
\r\n
  «Είμαι ένας από τους αποκεφαλισμένους της ΕΡΤ, όμως κρατάμε δυνατά» είπε ο Βασίλης Πέτσης από την ΕΡΑ Βόλου. «Οι αγώνες του αντιφασιστικού κινήματος στο Βόλο μεγαλώνουν μέρα τη μέρα. Οι βολιώτες οργανώνουν διαδηλώσεις, συναυλίες, προβολές, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να βρουν τον κόσμο... Είμαι αισιόδοξος, ότι το αυγό μπορεί να έσκασε μούρη αλλά μπορούμε να το τσακίσουμε στο κεφάλι».
\r\n

Ιατρικός σύλλογος

\r\n
«Να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση των μπαλτάκων και στον ιατρικό σύλλογο ο Μπαλτάκος λέγεται Πατούληδες» τόνισε ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός στο Γεννηματά και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ αναφερόμενος στο «ελευθέρας» που έδωσαν στους νεοναζί της Χ.Α στις εκλογές του ΙΣΑ, καλώντας στην αντιφασιστική κινητοποίηση στον χώρο που γίνονταν οι εκλογές. «Στα νοσοκομεία, η αφίσα τους ξεκολλήθηκε και πήγε στα σκουπίδια».
\r\n
 
\r\n
«Στα Ανω Λιόσια η Χ.Α με τάγματα εφόδου σε μηχανάκια έβγαινε και τρομοκρατούσε, δείχνοντας ότι ελέγχει την περιοχή. Σαν απάντηση, λίγο πριν την δολοφονία του Φύσσα φτιάξαμε τοπική επιτροπή ΚΕΕΡΦΑ. Σιγά σιγά βάλαμε πόδι στις γειτονιές που νομίζαμε ότι ελέγχονται από τους φασίστες. Οργανώσαμε εκδήλωση με τους γονείς του Λουκμάν, συντονιστήκαμε με την τοπική ΕΛΜΕ, πολιτιστικές ομάδες» ανέφερε ο Ιάσονας Κατριμουστάκης. «Δώσαμε μια απάντηση, όμως τα γραφεία τους δεν έχουν κλείσει και αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα που έχουμε το επόμενο διάστημα».
\r\n
 
\r\n
«Δεν πρέπει το κίνημα να αδρανήσει περιμένοντας την πολιτική αλλαγή, να εναποθέσουμε την ελπίδα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Χρειάζονται ισχυρά κινήματα για να καθαρίσει το τοπίο από  τους φασίστες και από τις πολιτικές της τρόικας» είπε ο Κώστας Τορπουζίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας εικόνες από την συμπαράσταση των σωματείων της πόλης στους εργάτες γης της Μανωλάδας, το κατέβασμα των εργαζομένων της κόκα κόλα στις 22 Μάρτη, την σύγκρουση με την παράταξη της Χ.Α στον ΔΣΘ και άλλες.
\r\n
 
\r\n
H Ερση Παπαχρυσάνθου από την ΚΕΕΡΦΑ Παγκρατίου μίλησε για την πρόσφατη βάρβαρη επίθεση  ενάντια σε δύο ομοφυλόφιλους στην πλατεία Βαρνάβα: «Κατέβηκαν οι κάτοικοι και  έδιωξαν τους φασίστες που έκαναν την επίθεση. Αργότερα, οι καταστηματάρχες κυκλοφόρησαν ένα κείμενο ότι δεν θα επιτρέψουν να ξαναγίνουν τέτοιες επιθέσεις. Κάναμε μια εκδήλωση με πλατιά συμμετοχή, ήρθαν πολλοί κάτοικοι από το Παγκράτι αλλά και από το ΜΕΤΣ, από τον πολιτιστικό σύλλογο Αρδηττό, από τον ΣΥΡΙΖΑ κ.α». 
\r\n
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ να χαιρετήσω με δύο ιδιότητες: Μια ως εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ που έβγαλε ψήφισμα ότι στηρίζει το διήμερο και θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν. Και ως μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης» είπε η Γεωργία Καρακωνσταντινίδου που τόνισε την ανάγκη να μπει στον αντιφασιστικό αγώνα η εργατική τάξη με τα όργανά της.
\r\n
 
\r\n
Η Αλε Κρήτη μίλησε για τον ρόλο που έπαιξε πέρσι η οργάνωση της διεθνούς μέρας αντιφασιστικής δράσης στις 22 Μάρτη στο Ρέθυμνο με μια βδομάδα δράσης που έγινε κέντρο και στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην πόλη. «Αυτό έχει οξύνει τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα στο Ρέθυμνο οι φασίστες να έχουν γίνει άφαντοι» συμπλήρωσε ο Ζήσης Καλλιμάνης.
\r\n

Στήριξη

\r\n
Ο Γιώργος Μαλινάκης μετέφερε τη στήριξη της Αντιφασιστικής Συνάντησης από τον Σύλλογο Δασκάλων στα Χανιά.
\r\n
«Η αντιφασιστική δράση του τελευταίου χρόνου στα Χανιά, όπως και αλλού έχει καταφέρει να αδρανοποιήσει τους φασίστες, τα γραφεία τους από κέντρο επιθέσεων έχουν μετατραπεί σε ένα χώρο κλειστών μαζώξεων του πυρήνα τους. Όταν προσπάθησαν να φέρουν βουλευτές για να αφεθούν ελεύθεροι οι νεοναζί βουλευτές, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αντιφασιστική συγκέντρωση που περιόρισε το κοινό τους σε καμιά εικοσαριά άτομα». Θύμισε επίσης «το παγκρήτιο συλλαλητήριο της 22 Μάρτη που πέρσι είχε την στήριξη τριάντα και πάνω σωματείων και συλλογικοτήτων».
\r\n
 
\r\n
«Την Τετάρτη στην συνέλευση της Φιλοσοφικής πάρθηκε απόφαση από τον Σύλλογο για ενεργή συμμετοχή στην Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση» είπε ο Γιάννης Σανιδάς, φοιτητής ΦΛΣ από του Ζωγράφου. «Εχουμε την ευθύνη να δώσουμε οργανωμένη συνέχεια στο αντιφασιστικό κίνημα, με άμεσο βήμα την δίκη των νεοναζί χρυσαυγιτών. Από την πρώτη μέρα της δίκης όλοι οι φοιτητές πρέπει να κλείσουμε τις σχολές μας και να κατέβουμε στο δρόμο, όπως κάναμε και για τους εργάτες γης στην Μανωλάδα, αλλά και για τον ένα χρόνο από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
\r\n
 
\r\n
«Φέτος, κόντρα στην προσπάθεια οργανωμένων χρυσαυγιτών να δράσουν μέσα από την ΔΑΠ, ξεκινήσαμε την χρονιά δυναμικά οργανώνοντας το κατέβασμα των φοιτητών των ΤΕΙ στις κινητοποιήσεις» είπε στην τοποθέτησή του ο Λούκας Χμιελέφσκι, από την ΚΕΕΡΦΑ των φοιτητών στα ΤΕΙ. «Οργανώσαμε μαζί με τα ΕΑΑΚ μια εκδήλωση στα ΤΕΙ για τον ένα χρόνο από την δολοφονία, και κατεβήκαμε μαζικά με πανό στο Κερατσίνι. Θέλουμε να κάνουμε τα ΤΕΙ αντιφασιστικό κάστρο». 
\r\n
 
\r\n
«Στο Ηράκλειο έχουμε κάνει σοβαρά βήματα και έχουμε σημειώσει σημαντικές επιτυχίες» είπε ο Δημήτρης Ταβουλάρης, δημοτικός σύμβουλος με την Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο (Αθήνα). «Μετά από μεγάλες συγκεντρώσεις οπου συμμετείχαν πολλές συλλογικότητες, φορείς, διάφορες δυνάμεις της αριστεράς και η δημοτική αρχή που με την δουλειά μας την τραβήξαμε να πάρει ενεργό συμμετοχή, καταφέραμε να διώξουμε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εχουμε την δυνατότητα να μην τους αφήσουμε πουθενά».
\r\n
 
\r\n
Διαβάστε ακόμη:
\r\n
 
\r\n\r\n
 
\r\n
 
\r\n