Αντιφασιστικό κίνημα
Οι κοινοί μας στόχοι: Καταδίκη των νεοναζί της ΧΑ, Αντίσταση στην Ισλαμοφοβία, Πανευρωπαϊκός συντονισμός 2015
Συνεχίζοντας από το προηγούμενο φύλλο την παρουσίαση του διημέρου της διεθνούς Αντιφασιστικής Συνάντησης που έγινε στις 11-12 Οκτώβρη στο γήπεδο του Ρουφ -συνάντηση που αποφάσισε νέα μέρα Πανευρωπαϊκής αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης στις 21 Μάρτη 2015- παρουσιάζουμε σε αυτό το φύλλο τα βασικά σημεία από τις παρεμβάσεις των Γουέιμαν Μπένετ, Δημήτρη Ψαρρά και Θανάση Καμπαγιάννη (ολόκληρες οι παρεμβάσεις στο site της ΚΕΕΡΦΑ).
\r\n\r\n
\r\nΟ Γουέιμαν Μπένετ, από το UAF (“Eνωθείτε ενάντια στον φασισμό» που απηύθυνε και την πρόταση για τις 21Μ) Βρετανίας ήταν ομιλητής στο πάνελ της Διεθνούς Αντιφασιστικής Συνάντησης. Ο Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος συγγραφέας ήταν ομιλητής στο πάνελ της συζήτησης με θέμα «Πως κλιμακώνουμε την πάλη ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στην δίκη της Χ.Α, ήταν ομιλητής στη συζήτηση με θέμα «Πώς παλεύουμε ενάντια στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία».
\r\nΔημήτρης Ψαρράς, Δημοσιογράφος
\r\nΕκτιμώ ιδιαίτερα τη δράση της ΚΕΕΡΦΑ και όλους όσους μετέχουν στο πάνελ από τους παλιότερους που γνωρίζω μέχρι τον Γιάννη (φίλος του Π. Φύσσα) που γνώρισα πρόσφατα και μέσα από αυτόν κατάλαβα κάποια περισσότερα πράγματα σε σχέση με τον Παύλο Φύσσα.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\nΘα απαντήσω επιγραμματικά σε δύο ερωτήματα:
\r\nΑκούγεται από πολλές πλευρές μια αγωνία, μήπως η άσκηση των διώξεων υπονομεύει το αντιφασιστικό κίνημα; Πως είναι δυνατόν να λύσει το πρόβλημα μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση που εξέθρεψε τον ρατσισμό και τη βία;
\r\nΝιώθω τον πειρασμό να πω ότι οι ποινικές διώξεις έχουν ήδη δικαιωθεί μιας και μειώθηκαν δραστικά οι νυχτερινές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου. Ποιος δεν θεωρεί αυτήν την εξέλιξη μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος;
\r\nΥπάρχει ο αντίλογος ότι η αστυνομική έρευνα και η δικαστική αντιμετώπιση δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την αναχαίτιση μιας οργάνωσης, που όσο και αν η δράση της παραβαίνει το νόμο, δεν παύει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ενός κόμματος. Κάποιοι θυμίζουν ότι το ελληνικό σύνταγμα δεν έχει πρόβλεψη για απαγόρευση κομμάτων.
\r\nΌμως εδώ δεν μιλάμε για κόμμα αλλά για μια εγκληματική συμμορία που καταφεύγει επιδεικτικά, και είναι συγκροτημένη γι’ αυτό, στην χρήση βίας. Από αυτήν την άποψη, η άσκηση δίωξης ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης μιας δημοκρατικής πολιτείας και αν πρέπει να κρατάμε μια επιφύλαξη, τότε ας διαμαρτυρηθούμε που άργησε τόσο πολύ και ας καταγγείλουμε τις σκοπιμότητες που υπήρχαν τόσα χρόνια στις κυβερνήσεις και τις εμπόδιζαν να προχωρήσουν στις διώξεις. Ας επισημάνουμε τη στάση ηγετικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που μέχρι την δολοφονία του Φύσσα φλέρταραν ανοιχτά με το ενδεχόμενο κάποιου είδους συνεργασίας με τη ναζιστική οργάνωση προκειμένου να αναχαιτιστεί ο «κομμουνιστικός κίνδυνος».
\r\nΗ Αριστερά ήταν εκείνη που από χρόνια απαιτούσε την ενεργοποίηση της δικαιοσύνης. Το ζήτησε το 1995 ο βουλευτής του ΚΚΕ Κολοζώφ, για να πάρει την απάντηση από τον Παπαθεμελή ότι το θέμα μελετάται και διώκονται μόνο παράνομες πράξεις. Επανήλθε το 1998 από τον Κουναλάκη του ΣΥΝ και απαντήθηκε με παρόμοιο τρόπο από τον Γιαννόπουλο. Τρίτη φορά μετά την δολοφονική επίθεση της φάλαγγας του «Περίανδρου» το έβαλε ο Σ. Κόρακας και το απέρριψε ο Πετσάλνικος. Μόνο μια φορά ασκήθηκε πίεση και αυτό κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος, το καλοκαίρι του 2005 όταν ακυρώθηκε το φεστιβάλ μίσους και παραδόθηκε και ο «Περίανδρος».
\r\nΤι συνέβη και αυτά άλλαξαν; Ασφαλώς ο ξεσηκωμός μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι και οι μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική ανοχής. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση της Χρυσής Αυγής να κλιμακώσει το επίπεδο βίας με την επίθεση στο Πέραμα ενάντια στο ΠΑΜΕ και στο Μελιγαλά εναντίον της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Ήταν ένα βήμα παραπάνω απ’ όσα έκανε η οργάνωση μέχρι τότε.
\r\n\r\n
\r\nΚαταλυτική
\r\nΠοιες ήταν οι συνέπειες αυτών των διώξεων; Αμέσως τα ηγετικά στελέχη στράφηκαν ο ένας ενάντια στον άλλο, σύσσωμοι απαρνήθηκαν τον εθνικοσοσιαλισμό, το ναζιστικό χαιρετισμό και τα σύμβολά τους όσο και αν βγαίνοντας από τον ανακριτή έκλεισαν το μάτι, φωνάζοντας «ζήτω η νίκη», δηλαδή «zeig heil». Οι νέες απόπειρες ενεργοποίησης των ταγμάτων εφόδου είναι σποραδικές και αποτυχημένες, η απουσία της ηγεσίας είναι καταλυτική – όπως και ο ρόλος του αντιφασιστικού κινήματος σε αυτήν την εξέλιξη.
\r\nΔεύτερο ερώτημα: Μήπως κινδυνεύει η Αριστερά να βρεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών μηχανισμών, μήπως να μην υποστηρίξουμε την δίωξη γιατί θα είμαστε οι επόμενοι;
\r\nΠρέπει να ζει κανείς σε άλλο πλανήτη για να μην βλέπει ότι η επίθεση στην Αριστερά και στα κινήματα, προηγήθηκε μήνες πολλούς και χρόνια πολλά. Ξεχάσαμε τον τρόπο που σαρώθηκε από τους μηχανισμούς καταστολής το κίνημα των πλατειών του 2011; Την δράση των ειδικών δυνάμεων στις Σκουριές;
\r\nΣυμβαίνει το αντίθετο. Η δίωξη που ασκήθηκε ενάντια στην Χ.Α και οι αποκαλύψεις γελοιοποίησαν την θεωρία των δύο άκρων και απομόνωσαν τους θιασώτες της, ακόμα και μέσα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
\r\nΆθελά τους, όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της επέκτασης των διώξεων στην Αριστερά, δίνουν ένα ανέλπιστο συγχωροχάρτι στην ναζιστική οργάνωση. Αν εμείς θεωρούμε την δράση του αριστερού κινήματος ομόλογη των ταγμάτων εφόδου, τότε δικαιώνονται όλοι οι δράστες ρατσιστικών εγκλημάτων που συγκρίνουν τον εαυτό τους με το ΠΑΜΕ ή με οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
\r\nΤο συμπέρασμά μου είναι ότι το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να είναι παρών σε όλη την διαδικασία διερεύνησης και αποτροπής της δράσης της Χ.Α. Πρέπει να είναι παρών στην δίκη και ευτυχώς η πρωτοβουλία Jailgoldendawn έχει φροντίσει γι’ αυτό. Να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα σε όλα τα στάδια της ανάκρισης και του ακροατηρίου. Να προστατεύσει τους μάρτυρες που θα καταθέσουν στοιχεία εναντίον της ναζιστικής οργάνωσης. Να αποτρέψει κάθε απόπειρα συγκάλυψης του ρόλου προβεβλημένων προσώπων και κυρίως των σχέσεων της οργάνωσης με το βαθύ κράτος, με στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων.
\r\nΚαι κυρίως να μην επιτρέψει την ανασυγκρότηση των ταγμάτων εφόδου, όποια και αν είναι η τελική δικαστική έκβαση της υπόθεσης. Απ’ όλες αυτές τις απόψεις η καταδίκη της ηγεσίας και των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης θα είναι μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.
\r\n\r\n
\r\nΓουέιμαν Μπένετ Unite Against Fascism
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\nΦέρνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το UAF και μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στον φασισμό.
\r\nΜετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο κίνδυνο σε πολλές χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της ανόδου των φασιστών. Σήμερα οι φασίστες οργανώνονται με 5 διαφορετικούς τρόπους: Ο ένας ανοιχτά σαν νεοναζί όπως η Χρυσή Αυγή, ο δεύτερος είναι ο ευρωφασισμός σαν το κόμμα BΝP στην Βρετανία ή την Λεπέν στη Γαλλία, ο τρίτος σαν λαικϊστές ρατσιστές, όπως το κόμμα UKIP στην Βρετανία, ο τέταρτος, μέσα από την δράση χούλιγκαν στο δρόμο όπως το EDL («Σύνδεσμος Αγγλικής Αμυνας») και ο πέμπτος μέσα από ρατσιστικές κινήσεις εναντίον των μεταναστών.
\r\nΟ Γκρίφιν ο επίδοξος «φύρερ» της Βρετανίας, όχι μόνο έχασε την έδρα του στις ευρωεκλογές αλλά τον πέταξαν και έξω από το κόμμα του, το ΒΝP, που πριν από 13 χρόνια είχε 2 βουλευτές και 50 δημοτικούς συμβούλους.
\r\nΤο ΒΝP, όπως και η Λεπέν δεν βγαίνει ανοιχτά σαν νεοναζί όπως η Χ.Α, οπότε έπρεπε να κάνουμε πολλή δουλειά για να τους αποκαλύψουμε. Το πετύχαμε, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο φέρνοντας μαζί κόσμο που δεν συμφωνούσε μεταξύ του σε μια σειρά από πράγματα -συνδικάτα, συνδικαλιστές, αυτόνομους, αναρχικούς, αριστερούς. Συνεχίζουμε να τσακωνόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε μαζί για να τους σταματήσουμε, πρέπει να είμαστε πλειοψηφία και αυτό σημαίνει ενωμένοι.
\r\nΠοιο είναι το όπλο των φασιστών σήμερα; Είναι ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία, όπως ήταν οι εβραίοι, τώρα είναι οι μουσουλμάνοι. Σήμερα το EDL, σε αντίθεση με το BNP που φρόντιζε κυρίως για την κοινοβουλευτική του παρουσία, προσπαθεί να τρομοκρατήσει στον δρόμο ασκώντας κάθε μορφής βία, χτυπώντας μετανάστες, καίγοντας τζαμιά.
\r\nΑποφασίσαμε ότι κάθε φορά έπρεπε να είμαστε παρόντες στον δρόμο. Καταφέραμε να κάνουμε αντισυγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, γυναίκες, παιδιά και έτσι δεν μπορούσαν να μας πάρουν το δρόμο, να φτάσουν στο τζαμί ή όποιος άλλος ήταν ο στόχος τους. Χθες στο Μπέρμιγχαμ ήταν μόνο 300, καταφέραμε ξανά να τους απομονώσουμε και έτσι συνεχίζουμε.
\r\nΈχουμε τώρα το φαινόμενο του UKIP που πρόσφατα κατάφερε να εκλέξει ένα βουλευτή. Δεν είναι ένα φασιστικό κόμμα, είναι ένα λαϊκιστικό δεξιό κόμμα, που όμως η προπαγάνδα του δημιουργεί τους όρους για την εμφάνιση ανοιχτά φασιστικών κομμάτων.
\r\nΤο βασικό σημείο για εμάς είναι πως θα μπορέσουμε να οργανωθούμε καλύτερα σαν αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό κίνημα. Οι φασίστες οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε την εμπειρία που είχαμε πέρσι στις 22 Μάρτη, ξανά στην Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη φέτος με διαδηλώσεις στις 21 Μάρτη, καθώς ο αγώνας γίνεται όλο και πιο έντονος εξαιτίας του βαθέματος της οικονομικής κρίσης και των επιθέσεων.
\r\nΣωστή τακτική
\r\nΠρέπει να αναπτύξουμε την σωστή τακτική απέναντι σε κάθε μια ξεχωριστά τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι φασίστες. Με το BNP έπρεπε κυρίως να αποκαλύπτεις τον φασιστικό χαρακτήρα του. Με το EDL πρέπει να τους σταματάς όταν πάνε να καταλάβουν τις γειτονιές. Με το UKIP πρέπει να τους αποκαλύπτεις σαν ρατσιστές και ισλαμόφοβους. Εχουμε σήμερα φαινόμενα όπου υπάρχει μεταφορά ψήφων από το Εργατικό Κόμμα στο UKIP και βλέποντας αυτό, οι Τόρις και οι Φιλελεύθεροι θα τείνουν να παραχωρήσουν ακόμα περισσότερο χώρο στους ρατσιστές σε θέματα που αφορούν την μετανάστευση.
\r\nΑυτό που λέω είναι ότι ενάντια σε αυτά τα ακροδεξιά φαινόμενα υπάρχουν ανάλογα με την στιγμή, κοινά σημεία που συναρθρώνονται με διαφορετικό τρόπο. Ανάλογα με τη στιγμή, θα πρέπει να διαμορφώνεται και η δική μας απάντηση. Θεωρούμε ότι ο τρόπος που απαντάτε στην Ελλάδα ενάντια στην Χρυσή Αυγή ή εμείς στην Βρετανία, ενώνοντας το αντιφασιστικό κίνημα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.
\r\nΤα βασικά καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος είναι: Να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές. Να διαδηλώνουμε στο δρόμο. Να υπεραμυνθούμε του πολυπολιτισμού. Να χτίζουμε την αλληλεγγύη με όσους αντιστέκονται στον φασισμό και τον ρατσισμό. Και βέβαια να μην πληρώσουμε εμείς το τίμημα της λιτότητας, ότι θα παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να μας διαιρέσουν. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε.
\r\nΣτις 21 Μάρτη θα μιλήσουμε μια κοινή γλώσσα στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον φασισμό της Χρυσής Αυγής, τον ρατσισμό της Λεπέν, τον ρατσιστικό λαϊκισμό του UKIP. Η οργάνωση αυτής της συνάντησης μας δίνει ελπίδα ενάντια στον φασισμό για μια καλύτερη κοινωνία. Την χρονιά που έρχεται, θα έχουμε την 70η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς. Θα πρέπει να επιβάλλουμε ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που την επόμενη φορά θα είναι και ψηφιοποιημένα, δεν θα ξαναχτιστούν. Πρέπει να τους τσακίσουμε, πριν μας τσακίσουν αυτοί.
\r\n\r\n
\r\n\r\n
\r\nΘανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
Οι μάχες που δώσαμε την προηγούμενη χρονιά έχουν αφήσει το χνάρι τους, καταφέραμε και πετύχαμε νίκες.
\r\nΟι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αρχίσει και αποκαλύπτονται σαν αυτό που πραγματικά είναι. Απέναντι σε μια εικόνα που έρχονταν από τα πιο ψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι ένας μύθος της Αριστεράς, αυτή τη στιγμή είναι αποδεδειγμένο σε όλους ότι ρατσιστικά εγκλήματα υπήρξαν και έχουμε αρχίσει να έχουμε τις πρώτες καταδίκες εγκληματιών.
\r\nΕίναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός, ότι μετά την σκανδαλώδη αρνητική απόφαση για τους εργάτες γης της Μανωλάδας, υπήρξε έντονη κατακραυγή, κατακραυγή ακόμα και από τα πιο κυρίαρχα ΜΜΕ. Μετά από μια χρονιά μαχών έχουμε αρχίσει να επηρεάζουμε την δημόσια συζήτηση για το τι είναι ο ρατσισμός, τι είναι ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης.
\r\nΠαρόλα αυτά, αυτή η χρονιά μας έχει αφήσει με ένα ρατσιστικό πλέγμα διατάξεων για τους μετανάστες. Ξεκινάνε από τον Ξένιο Δία, που επί της ουσίας αφαιρεί τη δυνατότητα των ανθρώπων με μελαμψό δέρμα να περπατάνε ελεύθερα στους δρόμους, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου πλέον έχει αρθεί ακόμα και το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, τα εγκλήματα της Φρόντεξ, τις χιλιάδες ανθρώπων που πνίγονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο.
\r\nΣήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ρατσισμού, θεσμικού ρατσισμού. Στην ΚΕΕΡΦΑ δεν αντιμετωπίζουμε τον ρατσισμό σαν ένα αποτέλεσμα λάθος αντιλήψεων που μπορεί να υπάρχουν στα μυαλά των ανθρώπων, αλλά σαν μια μεθοδευμένη καμπάνια από τις κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ, τους από πάνω, προκειμένου να ενοχοποιήσουν τους μετανάστες.
\r\nΚύμα
\r\nΗ αφορμή για αυτό το νέο κύμα ρατσισμού είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έρχονται –και αυτήν την στιγμή πράγματι έρχονται- γιατί οι εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη πληθαίνουν, στην Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν.
\r\nΗ πραγματική αιτία είναι ότι έχουμε να κάνουμε με κυβερνήσεις στην ΕΕ που είναι αντιμέτωπες με μια πελώρια οικονομική κρίση στην οποία δεν έχουν απάντηση. Ο κόσμος ζητάει δουλειά, μισθούς, συντάξεις και οι κυβερνήσεις είτε δεξιές είτε σοσιαλδημοκρατικές θέλουν να αποπροσανατολίσουν την οργή του και να την διοχετεύσουν ενάντια στους μετανάστες.
\r\nΤο πιο σύγχρονο πρόσωπο του ρατσισμού είναι η ισλαμοφοβία, η προπαγάνδα ότι οι μετανάστες που έρχονται είναι αντιδραστικοί, φονταμενταλιστές, τζιχαντιστές του ISIS, μια δαιμονοποίηση, μια προσπάθεια να ειπωθεί ότι το Ισλάμ από το Μαγκρέμπ μέχρι το Πακιστάν είναι συλλήβδην αντιδραστικό και άρα ο κόσμος που έρχεται εδώ είναι επικίνδυνος, είναι καθυστερημένος και θα πρέπει ακόμα και τα προοδευτικά κινήματα και τα γυναικεία κινήματα να σταθούν ενάντιά τους. Είναι το ίδιο σαν να λέει κανείς: ΗΠΑ σημαίνει Κου Κλουξ Κλαν, Ευρώπη σημαίνει Χίτλερ, Ελλάδα είναι Χ.Α. Πρέπει να αμφισβητήσουμε στην καρδιά της αυτήν την ιδέα.
\r\nΟι απαντήσεις που έχουμε να δώσουμε από την πλευρά μας είναι τρεις: Πρώτον, είναι καλοδεχούμενοι, γιατί αυτός ο κόσμος τρέχει να γλυτώσει από βόμβες και πολέμους. Δεύτερο, το Ισλάμ δεν είναι ο εχθρός, δεν είναι συλλήβδην αντιδραστικό, όπως δεν είναι δυνατόν να το πει αυτό κανείς για καμιά θρησκεία. Είδαμε πού οδήγησε η στοχοποίηση της Εβραϊκής θρησκείας την δεκαετία του \'30, στο Ολοκαύτωμα, δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο.
\r\nΤρίτο οι εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Οι εργάτες της Μανωλάδας που παλεύουν να πάρουν τους μισθούς τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τις καθαρίστριες που παλεύουν να κερδίσουν την δουλειά τους. Το εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι είναι το βασικό, με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην πρώτη γραμμή σαν υποκείμενο της πάλης.
\r\nΑτζέντα
\r\nΤους επόμενους μήνες θα υπάρξει πολιτική αλλαγή σε αυτή τη χώρα. Θα είναι ανοιχτό το ζήτημα αν η επόμενη κυβέρνηση πιεστεί από το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα για ολόκληρη την ατζέντα, αυτό που η ΚΕΕΡΦΑ έχει αποκαλέσει το δικό μας αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, του κινήματος: Χαρτιά για τους μετανάστες, ιθαγένεια για τα παιδιά, άσυλο στους πρόσφυγες, δικαιώματα για όλες τις μειονότητες, τους Ρομά, τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
\r\n Ρατσισμός σημαίνει διάσπαση, σημαίνει στοχοποίηση μιας μειονότητας που επιλέγει κάθε φορά η άρχουσα τάξη προκειμένου να αποπροσανατολίσει την οργή της πλειοψηφίας. Το μέχρι που θα φτάσει η στοχοποίηση είναι ανοιχτό, είναι μέχρι που θα το αφήσουμε. Στην Ξάνθη, παλαιότερα, υπήρχαν μπάρες, ώστε να μην μπορούν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι να κατεβαίνουν στην πόλη. Στο Χαλάνδρι θέλουν να εξορίσουν τους Ρομά στο όρος Πατέρα, και αν είναι ακόμα εκεί είναι γιατί δεν το επιτρέψαμε, στην πράξη.
\r\n Έχει πλούσια εμπειρία η ΚΕΕΡΦΑ από τέτοιες δράσεις, θα ήταν σημαντικό να υπήρχε αυτή η εμπειρία όταν δίναμε στην αρχή τη μάχη, στον Ά γιο Παντελεήμονα. Το να γίνουμε όλοι και όλες μέλη στην ΚΕΕΡΦΑ, σημαίνει να δυναμώσουμε αυτήν την εμπειρία, σημαίνει και μεγάλες πρωτοβουλίες.
\r\nΕίμαστε κομμάτι μιας μεγάλης μάχης που δίνεται πανευρωπαϊκά, αύριο ξεκινάει ο «Ξένιος Δίας» σε όλη την Ευρώπη, ένα δεκαήμερο με «σκούπες» παντού, του έχουν δώσει στα λατινικά το όνομα «Τα ήθη των προγόνων μας». Η Ελλάδα έχει τον κίνδυνο να εξάγει ρατσισμό, τον Αβραμόπουλο επίτροπο. Χρειαζόμαστε καθαρές απαντήσεις και μεγάλες πρωτοβουλίες και μια τέτοια είναι η 21 Μάρτη μέρα πανευρωπαϊκής δράσης.
\r\n