Αντιφασιστικό κίνημα
Καταδίκη ΧΑ για επίθεση σε Ρομά

Σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου τους τρεις κατηγορούμενους (Ιωάννης Καραδήμας, Σωτήρης Καρβέλης, Παναγιώτης Σταμούλης) για τη χρυσαυγίτικη επίθεση εναντίον της Ρομά Παρασκευής Κοκόνη και του ανιψιού της Κώστα στο Αιτωλικό, τον Οκτώβριο του 2012.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Η συγκεκριμένη δίκη αφορά επίθεση που έγινε στην στην κεντρική πλατεία του χωριού όταν οι δύο Ρομά πήγαν για για ψώνια και δεχτηκαν επίθεση από περίπου επτά άνδρες, όταν κάποιος  υπέδειξε την γυναίκα ως “συγγενή του αρχηγού της κοινότητας των Ρομά”.
\r\n
H υπόθεση περιλαμβάνεται, μαζί με άλλες τέσσερις επιθέσεις εναντίον των Ρομά Αιτωλικού, στο πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, οι οποίες έγιναν από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Γενάρη του 2013. Οι επιθέσεις αφορούν εισβολές χρυσαυγιτών στον καταυλισμό των Ρομά, μαζί με εμπρησμούς και ξυλοδαρμούς στις οποίες πρωτοστατούσε ο τοπικός βουλευτής της ΧΑ Μπαρμπαρούσης.
\r\n
 
\r\n
«Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς πρώτη φορά καταδικάζονται χρυσαυγίτες για επίθεση σε Ρομά, και μάλιστα από επαρχιακό δικαστήριο. Ελπίζουμε ότι και οι άλλες έξι δίκες με κατηγορούμενους στελέχη της ΧΑ για επιθέσεις σε Ρομά της περιοχής να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους», δήλωσε στην “Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της πολιτικής αγωγής.
\r\n