Αντιφασιστικό κίνημα
Υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Αιγύπτιοι ψαράδες επικεφαλής αντιφασιστικής διαδήλωσης στο πέραμα

Κατατέθηκε την Τρίτη 11 Νοέμβρη υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος, προς το Συμβούλιο Εφετών. Το υπόμνημα κατατέθηκε εκ μέρους του Αιγύπτιου Abouzid Εmbarak, θύματος της παραλίγο δολοφονικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή στο Πέραμα στις 12-6-2012, και προσθέτει μία σειρά στοιχεία επί της πρότασης του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου για την παραπομπή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Το υπόμνημα αποδεικνύει αυτό που χρόνια τώρα υποστηρίζει το αντιφασιστικό κίνημα: ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, συγκροτήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, έδρασε έχοντας την προστασία της αστυνομίας, εξασφάλιζε χρηματοδότηση ασκώντας εκβιασμούς και πουλώντας προστασία σε μαγαζιά και έδρασε ως το μακρύ χέρι των εργοδοτών για να διασπάσει το εργατικό κίνημα και να εξασφαλίσει τα συμφέροντά τους.
\r\n
 
\r\n
Η ίδια η προκαταρκτική εξέταση αναδεικνύει ότι «η ΧΑ συγκεντρώνει, με αρχετυπικό μάλιστα τρόπο, όλα τα κατά νόμο χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης όπως τυποποιούνται στο άρθρο 187 ΠΚ». Αυτό που προσθέτει το υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής και ζητά να προστεθεί στο κατηγορητήριο είναι ότι «ο χρόνος συγκρότησης της εγκληματικής οργάνωσης, που προσδιορίζεται από το 1987 και της απαρχής τέλεσης ειδικότερων εγκληματικών επιθέσεων από τα Τάγματα Εφόδου τουλάχιστον από το 1992 – άλλως, και σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον από το έτος 1996, όπου και υπάρχουν οι πρώτες αμετάκλητες καταδικαστικές υποθέσεις σε βάρος ηγετικών μελών της και όχι “τουλάχιστον το έτος 2008”, όπως εσφαλμένα και χωρίς τεκμηρίωση αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου».
\r\n
 
\r\n
Αναφέρεται συγκεκριμένα η επίθεση που έγινε στις 6-4-1996 στην πλατεία Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, όταν 15 μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τους Ζαφειρόπουλο, Παναγιωτίδη, Κουσουμβρή, επιτίθενται και τραυματίζουν σοβαρά μέλη της ΟΣΕ, που διακινούσαν την Εργατική Αλληλεγγύη. Τότε οι Δ. Ζαφειρόπουλος και Χ. Κουσουμβρής ήταν ηγετικά στελέχη της και μάλιστα ο πρώτος θα προαχθεί το 1998 σε “Υπαρχηγό”, και ο Χ. Κουσουμβρής σε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ.
\r\n
 
\r\n
Στη διαδικασία της δίκης (που μετά από πολλές αναβολές έγινε το 2002) εκτέθηκε ένα χρονικό των επιθέσεων από το 1992 και αναδείχτηκαν όλοι οι παράγοντες που καθιστούν την οργάνωση αυτή εγκληματική και δολοφονική. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η παραλίγο δολοφονική επίθεση σε βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή,  στις 16-6-1998 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, με επικεφαλής τον “Περίανδρο”. Με την τότε μήνυση ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης κατά της εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς όμως ο εισαγγελέας να προχωρήσει στην άσκησή της.
\r\n
\r\n

Δομικό στοιχείο

\r\n
\r\n
Άλλο βασικό στοιχείο είναι ότι η δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποτελεί από το 1996 μέχρι τη δολοφονία Φύσσα δομικό στοιχείο συγκρότησής της. «Η ύπαρξη στο κέντρο της μιας μόνιμης στρατιωτικοποιημένης δομής ένοπλων εκπαιδευμένων μελών (κατά βάση αντρών) που είναι έτοιμοι να τελέσουν εγκληματικές πράξεις κατ’ εντολή των ανωτέρων τους.
\r\n
 
\r\n
Η δομή αυτή είναι τα Τμήματα Ασφαλείας των τοπικών οργανώσεων που υπάγονται στην ευθύνη του τοπικού Υπεύθυνου Πολιτικής Δράσης της πενταμελούς επιτροπής, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρεται στον Υπεύθυνο Πολιτικής Δράσης της Κεντρικής Διοίκησης. Η δομή αυτή δεν συνιστά παράπλευρη δραστηριότητα της οργάνωσης, αλλά αποτελεί τον ουσιαστικό λόγο της ύπαρξής της». 
\r\n
 
\r\n
Στο υπόμνημα αναδεικνύεται καθαρά η σύνδεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής με τα αστυνομικά τμήματα της εκάστοτε περιοχής δράσης και ιδιαίτερα με τα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα και Νίκαιας. «Η τέλεση εγκληματικών πράξεων από τα μέλη της Χρυσής Αυγής χωρίς τον κίνδυνο της ποινικής δίωξης και τιμωρίας εξαρτιόταν εν πολλοίς από τη διασύνδεση με εκείνο το κομμάτι των κρατικών αρχών που θα έπρεπε να κινηθεί πρώτο για την εξιχνίασή τους, δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ).
\r\n
 
\r\n
Για το λόγο αυτό, η Χρυσή Αυγή είχε ιδιαίτερο συμφέρον και ανέπτυσσε ειδική δράση για την διεύρυνση της υποστήριξής της στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας. Το καθήκον αυτό ήταν κεντρικό στη στρατηγική της οργάνωσης, αλλά επιμεριζόταν περαιτέρω σε κάθε τοπικό παράρτημά της που αναλάμβανε την οικοδόμηση σχέσεων με το τοπικό αστυνομικό τμήμα». 
\r\n
 
\r\n
Εξοργιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τις πηγές χρηματοδότησης πριν και μετά την είσοδό της στη βουλή. «Κάθε τοπική οργάνωση και κάθε μέλος (ιδιαίτερα υψηλόβαθμο) ήταν επιφορτισμένοι να αξιοποιούν ευκαιρίες χρηματοδότησης της οργάνωσης που προέκυπταν από τον εκάστοτε τομέα ευθύνης (τοπικό, κλαδικό, κλπ)». Σημαντική πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης ήταν η πώληση ρούχων και υλικών που θεωρούνταν συνδεδεμένα με την στράτευση στη Χρυσή Αυγή, με υπεύθυνο τον Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος διέθετε κατάστημα με την επωνυμία “Φάλαγγα” που τροφοδοτούσε με είδη ένδυσης, σήματα, μπρελόκ, κλπ. Βασική πηγή χρηματοδότησης αποτελούσε επιπλέον η πώληση υπηρεσιών προστασίας από μέλη της οργάνωσης, σε καταστήματα, bar, κλπ.
\r\n
 
\r\n
Μάλιστα στη Νίκαια μέλη της Χρυσής Αυγής «εκβίαζαν αλλοδαπούς κυρίως καταστηματάρχες ότι θα τους καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν πληρώσουν χρήματα στην οργάνωση». Επίσης πηγή εσόδων αποτελούσε ακόμα η διάθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής για τη διεξαγωγή ελέγχων στην αγορά εργασίας, «κατόπιν “μίσθωσής” τους από επιχειρηματίες στον κλάδο των μεταφορών», για να κάνουν ελέγχους σε φορτηγά με οδηγούς από τη Βουλγαρία αλλά και στη Ναυπηγοεπισκευστική Ζώνη Περάματος για τη δημιουργία «διασπαστικού Σωματείου, με σκοπό την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, σε αντιπαράθεση με τα υπάρχοντα Σωματεία».  
\r\n
 
\r\n
«Σύμφωνα με πληροφορίες που κατέθεσε ο Σωτήριος Πουλικόγιαννης, πρόεδρος των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και μέλος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, στις 02/10/2013: “λίγες μέρες πριν [τον Ιούνιο του 2012] πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε νυκτερινό κέντρο της Συγγρού στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Χρυσής Αυγής οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός και από πλευράς εργολάβων οι Αθανασόπουλος Αντώνης, Δελής Παναγιώτης, Πυρινής Θανάσης, Μεταξάς Δημήτριος, Βουδούρης Ευάγγελος και ακόμη ένας. Από πλευράς εργολάβων είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 300.000-400.000 ευρώ περίπου το οποίο δόθηκε ως οικονομική ενίσχυση στο κόμμα της Χρυσής Αυγής με αντάλλαγμα την ανάληψη δράσης ενάντια στους πρωτοπόρους συνδικαλιστές των σωματείων μας, την εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς, τη δημιουργία Σωματείου της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα ερχόταν σε συμφωνία με τις ενώσεις των εργολάβων (οι συγκεκριμένοι εργολάβοι εκτός από επιχειρηματίες ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων)...».
\r\n
\r\n

Xρυσαυγίτες και εργοδότες

\r\n
\r\n
Η αλήθεια των λεγομένων του εν λόγω μάρτυρος προκύπτει από το γεγονός ότι μετά την ίδρυση του σωματείου της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη και την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι εργοδότες αντάμειψαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής προσλαμβάνοντάς τους στις επιχειρήσεις τους.
\r\n
 
\r\n
«Στις 16/09/2013, λίγες μέρες μετά την επίθεση είς βάρος μας, πραγματοποιείται σύσκεψη στα γραφεία της ΧΑ στο Περαμα, παρουσία δημοσιογράφων, όπως γράφτηκε στον τύπο και ενημερωθήκαμε από ρεπορτάζ καναλιών, ο Κυριτσόπουλος Χρήστος αυτοπαρουσιαζόμενος ως ο επικεφαλής του εθνικιστικού φορέα στη Ζώνη ανακοίνωσε ότι ο φορέας έχει έρθει σε συμφωνία με επιχειρηματίες για την πρόσληψη εργαζομένων μέσα από τον φορέα από πλευράς εργολάβων με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα και με δέσμευση προς τους εφοπλιστές ότι δεν πρόκειται να ξαναπραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση ή διεκδίκηση για οποιοδήποτε ζήτημα από πλευράς σωματείων... Τέλος σας εγχειρίζω αντίγραφο του βιβλίου παρουσίας της επιχείρησης Κουτρουλός Ευάγγελος και Σια ΕΕ (είναι η επιχείρηση του κυρίου Πυρινή) όπου φαίνεται ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά προσλαμβάνει στην επιχείρησή του όλον τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής».
\r\n
 
\r\n
Το αίτημα του υπομνήματος είναι «Να παραπεμφθούν όλοι οι κατηγορούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τις εγκληματικές πράξεις, όπως τους αποδίδονται» και ως προς τον χρόνο της συγκρότησης της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α, να γίνει δεκτό, ότι είναι το έτος 1987 και της απαρχής τέλεσης ειδικότερων εγκληματικών επιθέσεων από τα Τάγματα Εφόδου τουλάχιστον από το 1992 ή το1996.
\r\n