Αντιφασιστικό κίνημα
Τάκης Ζώτος: Επιτέλους, οι φασίστες παραπέμπονται ως εγκληματική οργάνωση
Συνέντευξη με τον Τάκη Ζώτο, δικηγόρο, από την Πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο Τάκης Ζώτος μίλησε στην Κατερίνα Θωίδου.
Πώς σχολιάζεις το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τη Χρυσή Αυγή;
Επιτέλους ύστερα από πολλούς μήνες έχουμε την αμετάκλητη παραπομπή της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι έκανε όλη αυτή την περίοδο μία τεράστια προσπάθεια να εμφανιστεί ως «διωκόμενο πολιτικό κόμμα». Η προσπάθεια αυτή απέτυχε. Στην αρχή κατηγόρησαν τις ανακρίτριες ότι είναι αντιφασίστριες, ότι είναι σε αντίθετο πολιτικό χώρο. Όλη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παπάς) τους έχουν κάνει τρεις τουλάχιστον μηνύσεις, για να μπορέσουν να τις αποκλείσουν από την ανακριτική διαδικασία. Δεν το κατάφεραν. Στη συνέχεια υπολογίζανε ότι θα μπορέσουν να έχουν μία απαλλαγή στο δικαστικό συμβούλιο. Και εκεί απέτυχαν. Άρα έχουμε με τη βούλα πλέον έξι δικαστές, (οι δύο ανακρίτριες, ο εισαγγελέας πρώτου βαθμού και οι τρεις δικαστές του συμβουλίου εφετών) που έχουν όλοι την άποψη ότι όλες αυτές οι πράξεις, όλα αυτά τα εγκλήματα έγιναν από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.
Με το βούλευμα παραπέμπονται όλη η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, όλοι όσοι ήταν βουλευτές μετά το 2012, την περίοδο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τα βασικά μέλη των ταγμάτων εφόδου της Νίκαιας, του Πειραιά, του Περάματος, του Αγίου Παντελεήμονα. Δηλαδή οι κεντρικοί πυρήνες οι οποίοι ήταν οι υπεύθυνοι για όλες τις επιθέσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά παραπέμπονται σε δίκη και δεκάδες άλλα στελέχη τα οποία περιφερειακά συμμετείχαν σε αντίστοιχες εγκληματικές δράσεις.
Παραπέμπονται για όλα τα αδικήματα για τα οποία έχουν εισαχθεί, δηλαδή για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και για την απόπειρα δολοφονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Στη δικογραφία έχουν συμπεριληφθεί και αξιολογούνται όλες οι δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται Χρυσαυγίτες. Από τον εμπρησμό στην πλατεία Αμερικής, όλες οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα στις οποίες συμμετείχε η Σκορδέλη και ούτω κάθε εξής. Όλα αυτά αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία, που θα εξεταστούνε, για την εγκληματική δράση της οργάνωσης και θα αξιολογηθούνε στο δικαστήριο.
Γίνεται πολύς λόγος για την άποψη της μειοψηφίας του Συμβουλίου Εφετών. Αυτό που λέει ο Εφέτης που μειοψήφησε δεν είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Δέχεται, όπως και οι άλλοι δύο δικαστές, ότι όλα αυτά τα εγκλήματα έγιναν από συγκεκριμένους ανθρώπους ενταγμένους στη συγκεκριμένη οργάνωση. Αυτό στο οποίο καταφεύγει η μειοψηφία είναι σε έναν νομικό βυζαντινισμό. Έχει τη λογική ότι όλοι μαζί τα κάνανε σχεδιασμένα, αλλά δεν είχαν οικονομικό όφελος από αυτό και για αυτό δεν πρέπει να δώσουμε νομικά το χαρακτηρισμό «εγκληματική οργάνωση».
Αυτό είναι απολύτως λάθος. Η σύμβαση του Παλέρμο λέει ότι το ελάχιστο που θα έπρεπε να έχετε σαν νομοθεσία είναι: όποιοι κάνουν αυτά τα εγκλήματα για οικονομικό όφελος χρειάζεται να χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση. Από κει και πέρα ως εθνική νομοθεσία όποιους άλλους έχουν μία μόνιμη και διαρκή οργάνωση, με ιεραρχία, περισσότεροι από τρία άτομα, οργανώνονται να κάνουν εγκλήματα σε βάθος χρόνου, μπορεί να χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση. Και άρα υπερκαλύπτει το άρθρο 187 τις απαιτήσεις του Παλέρμο και γι’αυτό είναι λάθος αυτή η άποψη.
Αλλά αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα το βασικό ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής ότι «είμαστε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα». Γιατί η άποψη και του δικαστή που μειοψήφησε είναι ότι τα εγκλήματα έχουν γίνει από τη Χρυσή Αυγή. Αν η Χρυσή Αυγή προσχωρήσει στην άποψη της μειοψηφίας είναι σα να αποδέχεται ότι πράγματι όλα τα εγκλήματα που έχει κάνει, έχουν γίνει με κεντρική καθοδήγηση, με κεντρικές εντολές και σχεδιασμό.
Αυτό το βούλευμα είναι αμετάκλητο και δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η δίκη. Δεν ήταν αυτονόητο ότι έτσι θα πήγαιναν τα πράγματα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα, είχαμε εκατοντάδες επιθέσεις Χρυσαυγιτών, τα στοιχεία ήταν εκεί, το ίδιο σοβαρά, το ίδιο συγκροτημένα, το ίδιο ακράδαντα, αλλά μέχρι τότε ούτε ο κρατικός μηχανισμός, ούτε οι διωκτικές αρχές, ούτε οι δικαστικές «έβλεπαν» τα ρατσιστικά κίνητρα, ούτε -ακόμα και όταν συλλαμβανόταν κάποιος- ασχολούνταν με το ποιος είναι πίσω από αυτόν ή που εντάσσεται. Χρειάστηκαν οι τεράστιες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, εν μέσω γενικών απεργιών, μετά τη δολοφονία του Φύσσα, για να γίνουν ορατές αυτές οι αποδείξεις και για να γίνουν πιστευτά τα θύματα και τα επιχειρήματα του αντιφασιστικού κινήματος, ότι αυτά δεν είναι πρωτοβουλίες κάποιων ανθρώπων, είναι σχεδιασμένες ενέργειες κεντρικά από μία εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε όνομα και λεγόταν Χρυσή Αυγή. Έτσι έγινε δυνατή η δίωξη.
Το ίδιο ισχύει και για το τελικό βούλευμα. Χωρίς τη συνεχή δράση του αντιφασιστικού κινήματος όλη την περίοδο, χωρίς την παρουσία της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος, χωρίς την ανάδειξη σε κεντρικό επίπεδο του τι είναι τα τάγματα εφόδου που οργανώνει η Χρυσή Αυγή, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το βούλευμα.
Πώς προβλέπεται να εξελιχθεί η διαδικασία της δίκης;
Περιμένουμε να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης σε περίπου δύο μήνες και το πιθανότερο είναι να μην γίνει στον Κορυδαλλό, πράγμα που θα διευκολύνει την κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος.
Όσοι διώκονται με την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή όλη η κοινοβουλευτική ομάδα και η ηγεσία, έχουν ένα πλαίσιο ποινής 10 με 20 χρόνια. Όσοι έχουν κατηγορίες για τις δολοφονίες έχουν επίσης ένα αντίστοιχο πλαίσιο ποινής, Δεν προβλέπονται ισόβια για τις κατηγορίες που εισάγονται. Αλλά αν επιβληθούν οι ποινές οι οποίες προβλέπονται είναι επαρκείς για να εξαλείψουν τον κίνδυνο αυτής της ηγεσίας από την ενεργό δράση.
Είναι δεδομένο το διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη. Ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε ως πολιτική αγωγή είναι ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη παρουσία όλων των ξένων ανταποκριτών και κυρίως όλων των αντιφασιστικών επιτροπών και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετά. Με βάση τους ρυθμούς που συνεδριάζουν τα δικαστήρια αλλά και με βάση την εμπειρία αντίστοιχων δικών στο παρελθόν, τον όγκο του αποδεικτικού υλικού και των μαρτύρων, νομίζω θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο.
Αυτό έχει και ένα ακόμα αποτέλεσμα. Ότι για ένα χρόνο θα είναι υπόδικη η Χρυσή Αυγή, μέχρι να καταδικαστούν ως εγκληματική οργάνωση. Και άρα θα έχουν την ίδια δυσκολία να εμφανίζουν τα τάγματα εφόδου για να τρομοκρατούν στις γειτονιές. Και αυτό αφήνει τα περιθώρια για το αντιφασιστικό κίνημα να μην επιτρέψει πουθενά να εμφανιστούν τάγματα εφόδου. Εάν η αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα είναι εκεί, θα υπάρχει η δυνατότητα στο τέλος αυτής της δίκης να βγει η Χρυσή Αυγή, ακόμα πιο αποδυναμωμένη, όχι μόνο γιατί υπάρχουν επαρκή στοιχεία καταδίκης της, αλλά κυρίως γιατί έξω από το δικαστήριο και παντού θα βρίσκει μπροστά της ενωμένες, ενιαίες, αντιφασιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν κυβερνητική συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής;
Χωρίς το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία της προηγούμενης κυβέρνησης δεν θα υπήρχε ζωτικός χώρος, τόσο για τις ναζιστικές ιδέες, όσο και για τη δράση την εγκληματική, η οποία απολάμβανε και μεγάλης ασυλίας από τις διωκτικές αρχές και μεγάλης αδιαφορίας από τις δικαστικές, όταν δεν υπήρχε με τις διωκτικές αρχές συγκάλυψη και συνεργασία. Παράδειγμα είναι ο ρόλος που έπαιξε το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα για τον εμπρησμό στην Τανζανική Κοινότητα (για την οποία δεν έχει γίνει καν έρευνα παρόλο που πήγαν τα θύματα και κάνανε καταγγελία στην αστυνομία). Το ίδιο βράδυ όμως η παρέμβαση Παναγιώταρου απέτρεψε την παραπέρα έρευνα. Άρα δεν υπήρχε μόνο συγκάλυψη, υπήρχε και συνεργασία κατά περίπτωση. Χωρίς αυτά δεν θα είχαμε τόσες πολλές επιθέσεις.
Ειδικά μετά την προφυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, τα στοιχεία που υπήρχαν πριν, έγιναν απολύτως αδιάσειστα γιατί οι ίδιοι είχαν φροντίσει να έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα και στους υπολογιστές τους όλα τα στοιχεία της εγκληματικής δράσης, των ύμνων στο Χίτλερ, της απόλυτης πίστης στον εθνικοσοσιαλισμό. Δώσανε δηλαδή στην προανακριτική διαδικασία έτοιμα τα κίνητρα, δεδομένα, γραμμένα, φωτογραφημένα, βιντεοσκοπημένα από τους ίδιους. Οι περισσότερες από τις εντολές που έχουν δοθεί από τους ίδιους είναι καταγεγραμμένες σε μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και γι’αυτό τα στοιχεία σε σχέση με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης είναι απολύτως αδιάσειστα.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντιμετώπιση των κομμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τη δίωξη. Είναι δεδομένο ότι η δίωξη έγινε επειδή αναγκάστηκαν από το αντιφασιστικό και το εργατικό κίνημα, δεν ήταν μία επιλογή τους, σε πρώτο επίπεδο. Αλλά το ενδιαφέρον είναι μετά από κει. Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν σα να είναι ένα φυσιολογικό κόμμα. Η κυβέρνηση συνέχισε να απαντάει στις επερωτήσεις τους στο κοινοβούλιο σα να ήταν βουλευτές ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος. Η εξαίρεση του Δένδια απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αυτή θα έπρεπε να είναι η στάση όλων. Δεν απαντάμε σε βουλευτές οι οποίοι είναι υπόδικοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ειδικά την τελευταία προεκλογική περίοδο, ήταν αποδεκτή η συμμετοχή στις εκλογές μίας εγκληματικής οργάνωσης, δίπλα στα άλλα νόμιμα πολιτικά κόμματα. Αυτό δεν είναι βοήθεια για το αντιφασιστικό κίνημα. Και για αυτό θα πρέπει όλη η αριστερά ενωτικά όλη την επόμενη περίοδο, αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα καταδικαστικό, να κινηθεί σε όλες τις αντιφασιστικές επιτροπές, σε όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις με βασικό ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και ότι πρέπει να μείνουν στη φυλακή, γιατί είναι επικίνδυνοι για τις ελευθερίες όλων, μεταναστών, ντόπιων, εργατών, συνδικαλιστών. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα για όλη την αριστερά για να μην επαναλάβουμε λάθη που έχουν κάνει άλλοι σε άλλες εποχές.
Προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, η Πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος στη Δίκη της Χρυσής Αυγής έχει εκδώσει ένα βιβλίο στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί όλα τα βασικά δεδομένα αυτής της δίκης, στα οποία μπορεί κάθε καλόπιστος αλλά και κάθε κακόπιστος, προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες αμφισβητήσεις και αμφισημίες να τα έχει ως βοήθημα για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σε σχέση με την επάρκεια των στοιχείων. Αλλά και κάθε αντιφασιστική επιτροπή σε κάθε γειτονιά μπορεί να έχει αυτό το βιβλίο ως ένα βοήθημα για να βρίσκει απαντήσεις και στοιχεία.
Τι ρόλο έχει να παίξει το αντιφασιστικό κίνημα το επόμενο διάστημα;
Για να γίνουν όλα αυτά τα στοιχεία και στη δίκη απολύτως πιστευτά, όπως έγιναν τώρα από τις ανακριτικές αρχές, πρέπει το αντιφασιστικό κίνημα να συνεχίσει στην ίδια πορεία. Θα χρειαστεί καθημερινή, διαρκής και μόνιμη παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από το δικαστήριο. Χωρίς αυτό τα αποδεικτικά στοιχεία θα υπάρχουν μεν αλλά θα τα βλέπει όποιος θέλει και αν θέλει, οι μάρτυρες και τα θύματα θα είναι εκεί αλλά η φωνή τους δεν θα είναι πειστική, παρά μόνο εάν έχουν μαζί τους όλη αυτή τη δύναμη η οποία έφερε μέχρι εδώ τα πράγματα.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να έχει ένα βούλευμα το οποίο θα απάλλασσε την ηγεσία από τον ουσιαστικό χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό είναι μεγάλη βοήθεια για το αντιφασιστικό κίνημα. Μας δίνει δηλαδή τη δυνατότητα ό,τι έχει μείνει από την οργανωτική δομή της Χρυσής Αυγής, να μπορέσει το αντιφασιστικό κίνημα να το εξαλείψει.
Γιατί μέχρι τώρα όσο ήταν σε ομηρία η Χρυσή Αυγή -ήταν προφυλακισμένη η ηγεσία της και πρακτικά ήταν ακέφαλη- παράλληλα έκανε την προσπάθεια να μην εμφανίζεται ως εγκληματική οργάνωση αλλά ως νόμιμο πολιτικό κόμμα, είχε αποσύρει τα τάγματα εφόδου. Και άρα αυτό σήμαινε ότι υπήρχε ένας αέρας ελευθερίας στις γειτονιές για τους μετανάστες, τους αντιφασίστες, τους συνδικαλιστές και όλο τον κόσμο.
Έμοιαζε τις τελευταίες ημέρες και πριν βγει το βούλευμα, μετά τις εκλογές να έχουν αρχίσει σε επιμέρους γειτονιές, να εμφανίζονται συμπτώματα εκ νέου επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται και για τις ανάγκες της δίκης και για τις ανάγκες της συνέχισης της γραμμής της προηγούμενης περιόδου, καμία επίθεση των Χρυσαυγιτών να μην μένει αναπάντητη. Το ότι για παράδειγμα στο Κερατσίνι, μετά την επίθεση των Χρυσαυγιτών σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ τη μέρα των εκλογών έξω από εκλογικό κέντρο που ήταν στην ουσία το σχολείο του Φύσσα, δόθηκε αντιφασιστική απάντηση, πρέπει να είναι το μοντέλο. Είναι πολύ σημαντικό καμία απόπειρά τους να εμφανιστούνε σα νόμιμο πολιτικό κόμμα, και κάθε επίθεση να μην μένει αναπάντητη. Και μόνο αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει την καταδίκη τους.
Νομίζω ότι άλλαξε ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το αντιφασιστικό κίνημα. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η Νίκαια. Από εκεί που ήταν το «καμάρι» των ταγμάτων εφόδου της Αττικής και όλης της Ελλάδας και μάλιστα περιμένανε ότι θα είχαν μεγάλες επιτυχίες στις δημοτικές εκλογές, αυτό που συνέβη είναι ότι σήμερα δεν υπάρχουν ούτε καν γραφεία σε αυτή τη γειτονιά και αντίθετα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει μία εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Χρυσής Αυγής δεν εκτιμώ ότι είναι καλό γι’αυτήν. Παρατηρώντας όλη την προεκλογική περίοδο, ακριβώς επειδή έχουν αποσυρθεί τα τάγματα εφόδου, είναι φανερό ότι έχει αποδιοργανωθεί. Παρά το γεγονός ότι δεξιότερα της ΝΔ δεν υπήρχε τίποτα, ο Καρατζαφέρης είχε απαξιωθεί πλήρως, καθόλου δεν αυξήθηκε η δύναμή της από το 2012. Αντίθετα μειώθηκε. Οι συγκροτημένοι πυρήνες είναι λιγότεροι από ότι ήταν πριν τη δολοφονία Φύσσα και αυτό μπορεί να το δει ο καθένας σε κάθε γειτονιά και αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικό. Να κρατήσουμε και να συνεχίσουμε για μπορέσουμε να εξαλείψουμε όλη την οργανωτική ραχοκοκαλιά της Χρυσής Αυγής.
Υπήρχαν αντιρρήσεις για τη δίωξή τους. Ότι έτσι θα ηρωοποιηθούνε, θα κερδίσουν τη συμπάθεια του κόσμου και έτσι θα ενισχυθούνε. Και τα δύο έχουν αποδειχτεί λάθος. Δεν ηρωοποιήθηκε ούτε στα μάτια του σκληρού δικού της πυρήνα ούτε στα μάτια ενός κόσμου που τους ψήφιζε. Νομίζω ότι αυτά είναι διδάγματα για το μέλλον. Μόνο αν συνεχίσουμε έτσι στερώντας τους κάθε δυνατότητα νομιμοποίησης, κάθε δυνατότητα να εμφανίζονται ως πολιτικό κόμμα και κάθε δυνατότητα επίθεσης, μπορούν να εξαλειφθούν.
Η 21 Μάρτη είναι πολύ κοντά στην ημερομηνία έναρξης της δίκης. Άρα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο στα πλαίσια του πώς αναδεικνύουμε τις ευθύνες της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης για να ακούσει και να αισθανθεί και το δικαστήριο, εκτός από την υπόλοιπη κοινωνία, τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος. Νομίζω ότι η 21 Μάρτη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί ένας από τους βασικούς στόχους της Χρυσής Αυγής είναι οι μετανάστες. Τώρα είναι η περίοδος που οι μετανάστες έχουν την προσδοκία να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για νόμιμη παραμονή όλων των μεταναστών, κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και το πιο σημαντικό: ιθαγένεια στα παιδιά της δεύτερης γενιάς. Η πάλη για αυτά τα αιτήματα μπορεί να στερήσει από τη Χρυσή Αυγή το έδαφος πάνω στο οποίο έχει οικοδομήσει όλη τη ρατσιστική ρητορεία και ατζέντα της.