Πολιτισμός
Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

“Ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού ανάβουμε τα φώτα της σκηνής”, είναι το φετινό σύνθημα που υιοθέτησε η οργανωτική συνέλευση του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που ξεκίνησε να συνεδριάζει ανοιχτά από το Σάββατο 7/2 και κάθε Σάββατο στις 3μμ στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ με την συμμετοχή καλλιτεχνών, ακτιβιστών, και αγωνιστών του αντιφασιστικού κινήματος. 
 
Έναν χρόνο πριν, τον Μάρτη του 2014, στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που έγινε στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, 200 καλλιτέχνες παρουσίασαν το έργο τους με πάνω από 50 παραστάσεις, δεκάδες δρώμενα, συναυλίες, εργαστήρια, εκθέσεις, θεματικές συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 10.000 κόσμου που μετέτρεψαν το φεστιβάλ σε πολιτικό γεγονός. Η σύνδεση της καλλιτεχνικής δράσης με την κινηματική ολοκληρώθηκε με την αυτόνομη παρουσία ενός πολύχρωμου μπλοκ καλλιτεχνών και ακτιβιστών στην μεγάλη διαδήλωση στις 22 Μάρτη στην Ομόνοια.
 
Φέτος το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών θα γίνει πάλι στο ΕΜΠΡΟΣ, 19 μέχρι 29 Μάρτη. “Ελάτε να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, να αναδείξουμε την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού. Ας ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο μίσος και τη βαρβαρότητα”, αναφέρεται στο κάλεσμα που εξέδωσε η συνέλευση.

Όπως και πέρσι

“Όπως και πέρσι έτσι και φέτος σας καλούμε με ακόμα πιο πολύχρωμο τόνο να διαδηλώσετε μαζί μας τη Διεθνή Μέρα ενάντια στο ρατσισμό και του φασίστες που φέτος έχει απλωθεί σε δεκάδες πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική. Από το Φέργκιουσον στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Βρετανία. Θέλουμε οι καλλιτέχνες να δώσουν τη δική τους απάντηση, να ανοίξουμε τα ζητήματα του πως νικάμε το ρατσισμό και πώς στέλνουμε τους φασίστες στις τρύπες τους. Θέλουμε να συζητήσουμε για τα δικαιώματα των μεταναστών, και ταυτόχρονα να απλώσουμε το αίτημά μας να πάνε ισόβια για πάντα οι φασίστες της Χρυσής Αυγής”, τόνισε στην παρέμβαση του ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
 
“Εμείς από την μεριά της Καλλιτεχνικής Κίνησης Αναπήρων και από τη Μηδενική Ανοχή θέλουμε να αναδείξουμε τα επιμέρους ζητήματα της προσβασιμότητας και του αποκλεισμού των αναπήρων και στην τέχνη. Ταυτόχρονα θέλουμε να συνδεθούμε και με το υπόλοιπο κίνημα. Θέλουμε να αναδείξουμε τις 40 επιθέσεις των χρυσαυγιτών σε άτομα με αναπηρία όλα αυτά τα χρόνια, επιθέσεις που δυστυχώς δεν έχουν βρει το φως της δημοσιότητας και κανείς δεν έχει τιμωρηθεί”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή, μια από τις πολλές ομάδες που συμμετέχει και στηρίζει και τη φετινή διοργάνωση.