Πολιτισμός
Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

22 Μάρτη 2014

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών. Σχολεία (καλλιτεχνικά, διαπολιτισμικά, ΓΕΛ) από την Αθήνα αλλά ακόμα και από άλλες περιοχές όπως οι Παξοί και τα Κουφονήσια, κοινότητες μεταναστών από το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες, το Κουρδιστάν και τον Άγ. Μαυρίκιο, μέχρι το Κονγκό και τη Νιγηρία, και δεκάδες θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα θα βρεθούν από τις 19 έως 29/3 σε μια πανδαισία παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες, χοροθέατρο, δράσεις δρόμου, εργαστήρια αλλά και παράλληλες δράσεις με συναυλίες. 

Αναβαθμισμένο ρόλο έχουν φέτος οι θεματικές συζητήσεις πάνω σε βασικές διεκδικήσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος όπως η ιθαγένεια για όλα τα παιδιά (με ολόκληρη την Τρίτη 24/3 να είναι αφιερωμένη στο ζήτημα), το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τη δίκη της Χρυσής Αυγής (με την Κυριακή 22/3, στις 3μμ να έχει πάνελ με ομιλητές δικηγόρους από την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού κινήματος, φίλους του Παύλου Φύσσα αλλά και προσωπικές μαρτυρίες θυμάτων της Χ.Α.), αλλά και επιμέρους ζητήματα πάνω στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική εκπαίδευση, στην ομοφοβία ή την αναπηρία. 
 
Μηδενική Ανοχή
 
Στο υπόλοιπο πρόγραμμα εντυπωσιάζει το χοροθέατρο “4ο Σώμα” από την ομάδα Δαγίπολη με τη συμμετοχή χορευτών με αναπηρία και οι δράσεις της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ “Μηδενική Ανοχή” και της Ομάδας ΘΕ.Α.ΜΑ (Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία) με την “Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου” που έχουν σαν σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος της προσβασιμότητας των αναπήρων. 
 
Ανάμεσα στις δεκάδες συμμετοχές μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τη Φένια Παπαδόδημα με το “Delos Project” και φιλοξενούμενο το Δημήτρη Αποστολάκη, το “θείο Τραγί” του Γ. Σκαρίμπα και τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, το Α- Στερητικό της Τατιάνας Σκανάτοβιτς, το Βόυτσεκ της Ομάδας Σημείο Μηδέν, την παράσταση “Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων” της Ομάδα Πείρα(γ)μα που πέρσι είχαν ανέβει στην κεντρική σκηνή της 22/3 στην Ομόνοια, το Θέατρο του Καταπιεσμένου με το “Πλην όμως...”, τις Αδέσποτες Σκύλες που θα βρεθούν και στο Σύνταγμα, “Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί” από την Ομάδα Εν Δράσει και “Το Ρωμαϊκό Λουτρό” του Στανισλάβ Στρατίεβ από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, κ.ά. 
 
Πλούσιο είναι και το μουσικό πρόγραμμα με δεκάδες καλλιτέχνες όπως οι Quilombo και το Εργαστήρι Αφρικανικών κρουστών που -όλοι μαζί- θα συνοδεύσουν και την διαδήλωση στις 21 Μάρτη, το πολυφωνικό σχήμα Χαονία, τους Τέχνη Εν Κινήσει, τους Mr. & Mrs Bubble, τους Brak- Χνάρια, Lyrical Punishment, Tiny Jackal και Mistah Rude τους Radio Sol και τους Muchatrela Band,  που θα μας συντροφέψουν και στην κεντρική συναυλία της 21 Μάρτη στο Σύνταγμα, το Φοίβο Δεληβοριά, την Αγγελική Τουμπανάκη and the Brass Bastardz, τους EleKtroBalKana, τους Magic de Spell με τον Γιάννη Παλαμίδα, τον Mc Yinka, τους Φράξια και τους JazzMatazz. 
 
Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει την προσυγκέντρωση στη 1μμ το Σάββατο 21 Μάρτη και φυσικά και φέτος παραμένει με είσοδο δωρεάν έχει δημοσιευτεί στο site του Φεστιβάλ: antifaperformingarts.wordpress.com.