Αντιρατσιστικό κίνημα
Kαταδίκες των νεοναζί της Χ.Α.

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά, 3 Απρίλη

Xανιά

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Απριλίου η δίκη των νεοναζί για τη φασιστική επίθεση και για τoν ξυλοδαρμό του γιατρού Δημήτρη Μακρέα στην περιοχή της Σπλάντζιας στα Χανιά.
 
Οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, για επικίνδυνη σωματική βλάβη ενώ το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα της πολιτικής αγωγής για μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σωματική βλάβη. Αναλυτικά, οι ποινές που επιβλήθηκαν για τον πρώτο κατηγορούμενο είναι 4 χρόνια χωρίς αναστολή, εφέσιμη και με εγγυοδοσία πέντε χιλιάδες ευρώ συν δέκα μήνες για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. 4 χρόνια χωρίς αναστολή, εφέσιμη και με εγγυοδοσία πέντε χιλιάδων ευρώ ήταν η ποινή και για τον δεύτερο από τους τρεις κατηγορούμενους. 
 
Η εγγυοδοσία σημαίνει ότι για να ισχύσει η αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα πρέπει να καταβάλλει χρηματική ποινή ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ εντός δέκα ημερών. Η συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί την πρόταση που είχε κάνει ο εισαγγελέας, ο οποίος είπε ότι θα σχηματιστεί δικογραφία και σε βάρος αγνώστων αφού θεωρείται ότι στην επίθεση συμμετείχαν και άλλα άτομα τα οποία δεν συνελήφθησαν.
 
Επίθεση
 
Να σημειωθεί, ότι τον τρίτο κατηγορούμενο, τον οποίο ο ίδιος ο γιατρός αλλά και άλλοι μάρτυρες στην κατάθεσή τους στο δικαστήριο δεν αναγνώρισαν ως κάποιον από εκείνους που συμμετείχαν στην επίθεση, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής το ανακριτικό έργο της Ασφάλειας ήταν ελλιπές καθώς έκλεισε τη δικογραφία δίχως να κάνει ούτε τα απαραίτητα. «Δεν διερευνήθηκε καν η διασύνδεση των δραστών με άλλους δράστες, ο τρόπος με τον οποίον έδρασαν και αν αυτή η επίθεση οφείλεται σε μία οργάνωση που είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα και στον συγκεκριμένο παθόντα, στον γιατρό, και σε όλη την κοινωνία των Χανίων». Επίσης το βίντεο που προσκόμισε η πολιτική αγωγή και που δείχνει την στιγμή της επίθεσης στον Δημήτρη Μακρέα δεν αξιοποιήθηκε από το δικαστήριο αφενός γιατί αναγνωρίστηκαν οι δράστες κι αφετέρου γιατί θεωρήθηκε ως προϊόν παράνομης λήψης.
 
Χωρίς την δυναμική και αποφασιστική δράση του αντιφασιστικού κινήματος και των εργαζομένων στα Χανιά το πιθανότερο είναι οι δράστες της φασιστικής επίθεσης να έπεφταν στα μαλακά. Το αντιφασιστικό κίνημα των Χανίων έδωσε και αυτή τη φορά δυναμικό παρών έξω από τα δικαστήρια καθώς διάφορα σωματεία εργαζομένων είχαν κηρύξει νέα στάση εργασίας (Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών).
 
Την Παρασκευή 3 Απριλίου ακολούθησε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης στο οποίο καλούσαν η Πρωτοβουλία Μεταναστών, το Εργατικό Κέντρο, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ και η Rosa Nera.
 
«Τα δικαιώματα των μεταναστών είναι αδιαπραγμάτευτα και διεκδικούμε τώρα χαρτιά και νομιμοποίηση στους μετανάστες για να μην έχουμε νέες Μανωλάδες καθώς και άσυλο, στέγη, πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, ίσα δικαιώματα, ιθαγένεια για τα παιδιά τώρα, ψήφο και ελευθερία στη θρησκεία για όλους» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.
Ειρηναίος Μαράκης
 

Πειραιάς

Καταδικάστηκαν την Τετάρτη 1η Απρίλη στα δικαστήρια Πειραιά οι χρυσαυγίτες Σαλούφας και Αποστόλου για την επίθεση, μαζί με άλλους δύο μπράβους, σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά το Σεπτέμβρη του '12. 
 
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι 7 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή για απλή σωματική βλάβη από κοινού. Η τοποθέτηση του ενός από τους τρεις δικαστές αθώωνε τους ναζί και η αρχική απρόκλητη σωματική βλάβη μετατράπηκε σε απλή. Στο στρατολογητή του Ρουπακιά, Αποστόλου, κατηγορούμενο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και για εκβίαση μεταξύ άλλων, επιβλήθηκε εξαγορά της ποινής για να ισχύσει η αναστολή. 
 
Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά: «Δυόμισι χρόνια και μία αναβολή μετά, τον περασμένο Οκτώβρη, η καταδίκη τους είναι ένας θετικός πρόλογος στη δίκη που ξεκινάει στις 20 του μήνα. 
 
Η συγκέντρωση των μελών της πρωτοβουλίας και αλληλέγγυων από νωρίς στην είσοδο των δικαστηρίων, καλούσε σε καταδίκη των ναζί. Από τη μεριά τους οι χρυσαυγίτες είχαν τη στήριξη είκοσι ατόμων, θείων και πατεράδων, μαζί μερικούς μπράβους, τους δύο δικηγόρους και μία ναζί βουλεύτρια, ενώ προσπαθούσαν πριν τη δίκη να προκαλέσουν τους αντιφασίστες. Χειρονομίες και βρισιές έπαιρναν απάντηση από αντιφασιστικά συνθήματα, αλλά η μαγκιά τους κράτησε μέχρι να ανέβουν στη δικαστική αίθουσα. Έχει σημασία ότι παρά την κινητοποίηση, οι ναζί ήταν πρακτικά αόρατοι στο δικαστήριο και εμφανώς μαγκωμένοι. Η διαδικασία κράτησε πολύ, μέχρι τις 5.30μμ, αλλά οι χρυσαυγίτες φρόντισαν να μας διασκεδάσουν με τις αντιφάσεις στις οποίες έπεφταν.
 
Οι χρυσαυγίτες δικηγόροι υποστήριξαν ότι ήταν προκλητικά τα πλακάτ που έγραφαν “έξω οι νεοναζί από τον Πειραιά”, αναγνωρίζοντας προφανώς σαν νεοναζί τους πελάτες τους, σε μια ακούσια εκδήλωση ειλικρίνειας. 
 
Το αντιφασιστικό κίνημα θα τσακίσει τους απογόνους των ταγματασφαλιτών. Χτες ήταν μια πρώτη νίκη και θα κάνουμε τα πάντα για να την ολοκληρώσουμε μετά τις 20 του Απρίλη. Δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα. Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά».