Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Όλοι στην αντιφα απεργία

Αθήνα, 21 Mάρτη 2015

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες των συνδικάτων για την επιτυχία της αντιφασιστικής στάσης εργασίας, της συγκέντρωσης και της πορείας στα δικαστήρια του Κορυδαλλού τη Δευτέρα 20 Απρίλη oπότε ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής. 
 
Στη μάχη της καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας μπαίνει δυναμικά η ΑΔΕΔΥ που ανακοίνωσε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα την κήρυξη 4ωρης στάση εργασίας από τις 7:30πμ έως τις 11:30 πμ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο ενώ καλεί και στη συγκέντρωση στη Γρ. Λαμπράκη και Χρ. Σμύρνης (γήπεδο Προοδευτικής) στις 8πμ.
 
Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης έγινε σύσκεψη των Ομοσπονδιών του Δημοσίου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 8 Απρίλη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΟΕΝΓΕ, την Ομοσπονδία του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ανάπτυξης, Εργασίας, των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, την ΕΙΝΑΠ, τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες. 
 
Τη σύσκεψη άνοιξε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ Κουτσιουμπέλης ο οποίος τόνισε ότι: “Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσει ταχύτατα η δίκη. Θα θέλαμε να ήταν μαζί μας και το ΠΑΜΕ. Ελπίζω και εύχομαι όλες οι κινήσεις να συναντηθούμε έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού σε μία μαζική αντιφασιστική εκδήλωση. Η προσυγκέντρωση μας είναι Γρηγορίου Λαμπράκη και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε σε επίπεδο συνδικαλιστικού κινήματος. 
 
Τιμωρία
 
Οι μεγάλες ομοσπονδίες μπορούν να βάλουν πούλμαν και τα νοσοκομεία της περιοχής μπορούν να φέρουν κόσμο, ούτως ώστε να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα πιέσει πραγματικά, θα στείλει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάμε, απαιτούμε την τιμωρία τους, πρέπει να μπουν φυλακή γιατί η εγκληματική τους δράση έχει αποκαλυφθεί”. 
 
Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Καλομοίρης, πρότεινε να γίνει απεύθυνση στο υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικώντας να μην γίνει η δίκη μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. “Οφείλουμε ως ΑΔΕΔΥ και ως Ομοσπονδίες να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να έχουμε μεγάλη συμμετοχή στις 20 Απρίλη. Το ζήτημα είναι τι δουλειά γίνεται σε κάθε χώρο για να έχουμε ανταπόκριση. Να οργανώσουμε συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις μέχρι την άλλη Παρασκευή”. 
 
“Το ότι δικάζεται η ηγεσία αυτής της ναζιστικής οργάνωσης, είναι μια ευκαιρία για το εργατικό κίνημα να βγει μπροστά. Από αυτή την άποψη αποφασίσαμε να καλέσουμε τις Ομοσπονδίες όχι μόνο για να έχει επιτυχία η 20 Απρίλη, αλλά για να δούμε πώς η παρέμβασή μας θα αποχτήσει πιο μόνιμο χαρακτήρα. Θα πρέπει να γίνει συζήτηση στα πρωτοβάθμια σωματεία, να είναι δηλαδή θέμα των γενικών συνελεύσεων το πώς θα εμποδίσουμε τους φασίστες”, τόνισε ο Παύλος Αντωνόπουλος. 
 
Την πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ χαιρέτησε στη συνέχεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από τους Δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, ενημερώνοντας για την ίδια τη δίκη και τη σημασία της. “Η υπόθεση αφορά τα συνδικάτα και από την πλευρά των δικαιωμάτων αλλά και από την καθαρά συνδικαλιστική πλευρά. Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να στοχοποιήσει τα σωματεία του Πειραιά, προκειμένου να τα διαλύσει και να σπάσει τις συλλογικές συμβάσεις”. Έκανε επίσης έκκληση για την οικονομική στήριξη της πρωτοβουλίας των Δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των θυμάτων, εξηγώντας ότι “Οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής είναι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών και πληρώνονται από τη Βουλή”. 
 
“Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη δίκη σαν μία πολιτική μάχη που θέλουμε να την κερδίσουμε”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Θέλουμε μια διαρκή κινητοποίηση που θα κρατήσει μίνιμουμ ένα χρόνο. Επιμένουμε στο ότι δεν είναι νόμιμο κόμμα η Χρυσή Αυγή και καλούμε όλους τους θεσμούς, το κοινοβούλιο, τους δήμους, τις περιφέρειες να το υπηρετήσουν αυτό. Αυτό δεν είναι αυτονόητο γιατί η Χρυσή Αυγή φοράει τη προβιά του αντιμνημονιακού και αντισυστημικού κόμματος και αυτό για να το ξηλώσεις θέλει επίμονη προσπάθεια. 
 
Σημείο καμπής
 
Σημείο καμπής αυτής της καμπάνιας είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής και γι' αυτό στείλαμε κάλεσμα στα συνδικάτα όπως στην ΑΔΕΔΥ, την ΠΕΝΕΝ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Εκείνη τη μέρα θα υπάρχουν 25 προσυγκεντρώσεις που θα έρθουν με πούλμαν και θα κάνουμε μία πορεία χιλιάδων ανθρώπων. Ζητάμε από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα να είναι και μέσα στη δίκη και έξω με τα πανό τους”. 
 
“Πήραμε ομόφωνη απόφαση από το Δεκέμβρη σε μία μαζική συνέλευση να ζητήσουμε να οριστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, εκτιμώντας ότι υπήρχαν τακτικές και πολιτικές από την τότε κυβέρνηση και από το δικαστικό σώμα να τους βγάλουν έξω” είπε η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. “Όταν προσδιορίστηκε η δίκη, πήραμε την απόφαση για στάση εργασίας, στείλαμε σε όλους το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στο γήπεδο της Προοδευτικής και καλέσαμε όλες τις ΕΛΜΕ και τις Ομοσπονδίες να συνταχθούν. Το εργατικό κίνημα μπορεί να βάλει την πίεση στην τωρινή κυβέρνηση να συγκρουστεί με το δικαστικό παρακράτος”.
 
“Εκπροσωπώ το σωματείο του Αγίου Σάββα ως πρόεδρος των εργαζομένων και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ που έχουν πάρει απόφαση” είπε ο Κώστας Καταραχιάς. “Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει στάση εργασίας στις 20 Απρίλη και να καλέσει στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση έχει ενθουσιάσει ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων. Γι' αυτό αποφασίσαμε σαν σωματείο να ναυλώσουμε πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 7πμ από το νοσοκομείο”. 
 
“H ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να ανοίξει  καμπάνια για τον κίνδυνο της φασιστικής απειλής. Με αφορμή τη δίκη, που θα ζητάμε την καταδίκη τους, να μην αφήσουμε να δημιουργηθεί καμία παράταξη κανένας θύλακας στους χώρους που εργαζόμαστε. Κάποτε είχε βγάλει μία αφίσα η ΠΟΕ ΟΤΑ, θα πρέπει η ΑΔΕΔΥ να βγάλει υλικά και να δουλευτεί το θέμα στις Ομοσπονδίες”, είπε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων, Χ. Βαγενάς. 
 
“Χρειάζεται στις 20 Απρίλη η πλατιά ενότητα μας να φανεί με πορεία. Οι προσυγκεντρώσεις οφείλουν να ενωθούν με τον κορμό της διαδήλωσης. Όταν δολοφονήθηκε ο Φύσσας έκανε πολύ καλά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που καλέσανε σε συγκέντρωση και πορεία. Κάποιοι έμειναν στο Σύνταγμα αλλά το ότι έφτασε η πορεία στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, οδήγησε στην προφυλάκισή τους”, είπε ο Χρίστος Αργύρης από την Πενταμελή του Νοσοκομείου Γεννηματάς. 
 
“Η αντιφασιστική δράση δεν είναι μία μέρα έχει όμως κορυφαίες στιγμές όπως η 20 Απρίλη”, είπε ο Κώστας Πίττας από την Ομοσπονδία υπουργείου Ανάπτυξης. “Τέτοιες στιγμές θέλουν οργάνωση. Οι αφίσες που κυκλοφορούν έχουν πίσω τους χρονικό διάστημα ενός μήνα. Στο χώρο μου μαζί με πολλούς συναδέλφους του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δουλέψει και σήμερα συζητάμε να κάνουμε προσυγκέντρωση στο υπουργείο για να πάμε στη συγκέντρωση και στην πορεία. Δεν θα πάμε χύμα έξω από τα δικαστήρια αλλά οργανωμένα, με πορεία”. 
 
Απόφαση
 
Για την απόφαση της Ομοσπονδίας ότι συντάσσεται με την ΑΔΕΔΥ στη στάση εργασίας, την συγκέντρωση και διαδήλωση μετέφερε εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, Γιώργος Τσιρώνης. “Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση αλλά την επόμενη Πέμπτη στο ΔΣ θα επιδιώξουμε να παρθεί απόφαση” ενημέρωσε ο Χρήστος Σόφης. 
 
“Δεσμεύομαι ότι θα μεταφερθούν όλα όσα ειπώθηκαν εδώ ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση”, είπε ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης από τη ΔΟΕ. “Θα βοηθούσε να υπάρχει μία απόφαση της ΔΟΕ επέκτασης της στάσης εργασίας για να μπορέσει ο κόσμος να κινηθεί άνετα και να συμμετέχει. Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τέτοια απόφαση σε πρωτοβάθμιους συλλόγους, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικά 24ωρη απεργία εκείνη τη μέρα. Επίσης θα βοηθήσει να υπάρχει προσυγκέντρωση και πορεία όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να απαντήσει με ενότητα και αποφασιστικότητα, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μία δίκη που είναι καθοριστική για το πως θα προχωρήσει το αντιφασιστικό κίνημα”. 
 
Σε συγκέντρωση στις 8 το πρωί, στο Περιβολάκι, στη Νίκαια, στις 20 Απρίλη, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και άλλα σωματεία που συμμετέχουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ την Πέμπτη 16/4 απεργιακή απόφαση αναμένεται να πάρει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.