Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Αστυνομική προστασία ακόμα και τώρα!

Η αστυνομία προστατεύει την φασιστοσύναξη στην οποία συμμετείχαν ελάχιστοι χρυσαυγίτες

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ασφυκτική μέσα αλλά και έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε δύο φίλους του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη να δεχτούν φασιστική επίθεση.
 
Από τις προηγούμενες μέρες όλα τα κανάλια μιλούσαν για τα “δρακόντεια μέτρα ασφαλείας” της αστυνομίας που είχαν στόχο να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της δίκης και την απρόσκοπτη πρόσβαση κατηγορούμενων, δικηγόρων, μαρτύρων και δημοσιογράφων. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατέψει τους μάρτυρες, αλλά ότι έβαλε και περισσότερα εμπόδια στη ανοιχτή και δημόσια διεξαγωγή της δίκης.
 
Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν κόψει και από τις δύο πλευρές την οδό Σολωμού, όπου βρισκόταν η είσοδος της δικαστικής αίθουσας. Από τη μία πλευρά, στη συμβολή με τη Γρηγορίου Λαμπράκη, έφτασαν οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Ο κλοιός εκεί ήταν τόσο ισχυρός που η πρόσβαση των δικηγόρων, των μαρτύρων και των δημοσιογράφων από το σημείο ήταν γολγοθάς. Φαινόταν σαν το κύριο μέλημα της αστυνομίας να ήταν, όχι να εξασφαλίσει, αλλά να αποτρέψει την είσοδο σε όσους περισσότερους μπορούσε.
 
Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για την άλλη πλευρά της Σολωμού, πίσω από τις φυλακές όπου ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των λιγοστών φασιστών. Εκεί στην ουσία η αστυνομία επέτρεψε σε ομάδα χρυσαυγιτών να επιτεθεί στους φίλους του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας που προσέρχονταν στην δίκη, τραυματίζοντάς τους στο πρόσωπο. Ούτε ένας από τους επιτιθέμενους δεν συνελήφθη.
 
Το περιστατικό και την αδυναμία της αστυνομίας κατήγγειλαν μέσα και έξω από τη δίκη οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής. Ενώ αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η απαίτηση για μεταφορά της δίκης σε άλλο κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.