Πολιτισμός
Δεν ξεχνάμε τη Μακρόνησο

Μια σεμνή εκδήλωση για την Μακρόνησο οργάνωσε η ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου) στο Μουσείο της Μακρονήσου στο Θησείο την Δευτέρα 18/5. Πάνω από 100 άτομα μεταξύ αυτών και πολλοί επιζώντες της Μακρονήσου βρέθηκαν κρατώντας ζωντανή τη μνήμη της θηριωδίας.
 
Στην εκδήλωση μετά από ομιλίες και χαιρετισμούς παίχτηκε η “Ειρήνη” του Αριστοφάνη σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Τιτίκας Σαριγκούλη, ενώ τον κεντρικό ρόλο του Τρυγαίου έπαιξε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος. Μαζί του στη σκήνη ήταν και οι: Σπύρος Κατηφόρης, Δημήτρης Τσοϊδάκης, Αλέκος Πούλος, Μάνος Καραβασίλης, Δημήτρης Παπαηλιού, Αφροδίτη Βενιέρη, Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Χρύσα Μπαλατσούρα, Γεωργία Κουτσουπιά, Δώρα Σταθοπούλου, Κατερίνα Ροδίτη, Νίκος Ιωσήπου, Θανάσης Παπαστάθης. 
 
Όπως ανακοινώθηκε και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης την Κυριακή 7 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδρομή μνήμης στην Μακρόνησο με την τελετή μνήμης στο μνημείο του Αγωνιστή - Δεσμώτη - Μακρονησιώτη, ξενάγηση στα εναπομείναντα κτήρια των στρατοπέδων και των μύλων και μεγάλη συναυλία με τους Ρωμιοσύνη πάνω στο μαρτυρικό νησί.
 
Μαύρη επέτειος
 
Άλλωστε αυτές τις μέρες συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την μαύρη επέτειο της σφαγής της Μακρονήσου όταν πάνω από 300 κρατούμενοι, οι πιο σκληροτράχηλοι κομμουνιστές, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ με την δικαιολογία της εξέγερσης, ενώ αμέσως μετά με εντολή της διοίκησης τους τύλιξαν με δίχτυα ψαρέματος και πέταξαν τα κορμιά τους στη θάλασσα, κρύβοντας το περιστατικό για δεκαετίες. Ήταν μετά την πτώση της χούντας το 1974 που ήρθαν στην επιφάνεια οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που αποδείκνυαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της λευκής τρομοκρατίας της περιόδου μετά τα Δεκεμβριανά. 
 
Διοικητής της μονάδας και αυτός που σχεδίασε την σφαγή, ήταν ο μετέπειτα δικτάτορας Ιωαννίδης, τον οποίο είχε επαινέσει, για το τεράστιας σημασίας “αναμορφωτικό” λειτούργημα που ασκούσε, η βασίλισσα Φρειδερίκη που είχε επισκεφτεί την Μακρόνησο, συνοδευόμενη  από Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.