Πολιτισμός
Panx Romana: “Μαύρη Ανεμώνα”

“Όχι εγώ δεν ξέρω να μισώ”, λέει το ρεφρέν του νέου τραγουδιού των Panx Romana “Μαύρη Ανεμώνα” μια πρωτότυπη punk-reggae σύνθεση με απόλυτα αντιρατσιστικό μήνυμα. Μάλιστα οι Woody, Julio, Frank & Δημήτρης από τους Panx Romana αποφάσισαν να γυρίσουν ένα αντιρατσιστικό φιλμάκι που θα συνοδεύει το τραγούδι ως βίντεο κλιπ. 
 
Το τραγούδι είναι συνεργασία της ιστορικής μπάντας με τον χαρισματικό Τζαμαϊκανό μουσικό της reggae, Judah Bunnington από το Leeds της Αγγλίας, που ήρθε για τα γυρίσματα του βίντεο στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα.
 
“Το τραγούδι είναι πραγματικά μια πολύ ιδιαίτερη σύνθεση. Αλλά και το μήνυμα που περνάει είναι σημαντικό και εδώ για την Ελλάδα που ξέρω ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ρατσισμό αλλά και στην Αγγλία που ο ρατσισμός μεγαλώνει. Βλέπουμε και στην Αμερική τι γίνεται με τις δολοφονίες μαύρων. Το μήνυμα του τραγουδιού είναι παγκόσμιο”, τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη που βρέθηκε στα γυρίσματα του βίντεο, ο Τζαμαϊκάνος στην καταγωγή, μουσικός που στο τραγούδι ρίχνει reggae ρίμες και στο ρεφρέν κάνει την έκπληξη τραγουδώντας ελληνικά.
 
Με παιχνιδιάρικη, πολύχρωμη και παρεΐστικη διάθεση με πολλά παιδιά τόσο από τις κοινότητες μεταναστών, από τους Ρομά, με μετανάστες από το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά γυρίστηκε το βίντεο κλιπ με την συνεργασία του σκηνοθέτη Αλέξη Πόνσε, του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο μοντάζ, της Ελένης Παλατοπούλου ως βοηθού σκηνοθέτη, τον Αχιλλέα Ροβόλη στις κάμερες και τον Κώστα Βλαχόπουλος και την Πηνελόπη Κανελλοπούλου στην παραγωγή. Με μπλούζες “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά”, με μηνύματα ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με μουσουλμάνες γυναίκες που φοράνε μαντίλες, το βίντεο είναι ένα αντιρατσιστικό πανηγύρι ωδή στην ανεκτικότητα, την πολυμορφία, την διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα. Το κλου του βίντεο είναι η παρουσία ενός από τους σημαντικότερους γκραφιτάδες της Αθήνας αλλά και διεθνώς με ιδιαίτερα πολιτικό στίγμα, του WD, που μέσα σε δυόμισι ώρες δημιούργησε ένα μνημειακού χαρακτήρα γκραφίτι που καταλήγει στο μήνυμα “Όλα τα χρώματα είναι όμορφα”.
 
Οι Panx Romana δημιουργήθηκαν το 1982 εκφράζοντας μαζί με μια σειρά από underground μπάντες την πάνκ έκρηξη της δεκαετίας του ’80. Η “Μαύρη Ανεμώνα” θα κυκλοφορήσει στα τέλη του καλοκαιριού ενώ όπως ανακοίνωσαν και οι ίδιοι το καινούριο album θα είναι σαν ένα “εικονογραφημένο αντιρατσιστικό αλφαβητάρι” σχεδιασμένο από τον WD.