Εργατικό κίνημα
Στον αγώνα για τη δημόσια Υγεία
Στιγμιότυπο από την απεργιακή διαδήλωση στις 20 Μάη.
Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας την Τετάρτη 20/5, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και της στάσης εργασίας σε όλο το δημόσιο που είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.
Οι απεργοί καταγγέλουν την κυβερνητική αδράνεια μπροστά στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και διεκδικούν τη διάσωση του Ε.Σ.Υ με προσλήψεις και γενναία χρηματοδότηση.
Από νωρίς, έξω από το υπουργείο Υγείας, είχαν φτάσει εκατοντάδες συνταξιούχοι, με πορεία από την πλατεία Εθν.Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά). Προηγουμένως οι συνταξιουχικές ενώσεις είχαν πραγματοποιήσει το δικό τους συλλαλητήριο, απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης, επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009 κι επαναχορήγηση όλων των ιατρικών παροχών που περιορίστηκαν στην Υγεία.
Όσο πέρναγε η ώρα ο δρόμος γέμιζε από εργαζόμενους νοσοκομείων της Αθήνας αλλά και άλλων περιοχών όπως της Θεσσαλονίκης, της Πρέβεζας, της Καρύστου, της Κω, ενώ στο πλευρό τους διαδήλωσαν εργαζόμενοι από την ΕΡΤ και τους δήμους. Παρουσία είχαν κι αρκετοί φοιτητές και φοιτήριες με πιο οργανωμένη αυτή των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Η διαδήλωση έφτασε μέχρι τη Βουλή όπου ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες η παρουσία των ΜΑΤ, που εμπόδισε την πορεία να συνεχίσει για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μεγαλειώδη χαρακτηρίζει τη συγκέντρωση και την πορεία η ΠΟΕΔΗΝ, το γενικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε αμέσως μετά. Η απόφασή του περιλαμβάνει “τοπικές μορφές δράσης (Επισχέσεις Εργασίας, Γενικές Συνελεύσεις, Στάσεις Εργασίας, Συγκεντρώσεις, Πορείες). Πρόταση στην ΑΔΕΔΥ για οργάνωση δυναμικών απεργιακών κινητοποιήσεων, στην επικείμενη υπογραφή του νέου Μνημονίου. Εάν η συμφωνία μετατεθεί μετά τον Ιούνιο, οργάνωση 24ωρης Πανυγειονομικής Απεργιακής Κινητοποίησης στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου”.
Ως “αφετηρία, για έναν απεργιακό αγωνιστικό ξεσηκωμό” χαρακτηρίζει την 20η Μάη το Συντονιστικό Νοσοκομείων προτείνοντας κλιμάκωση “απέναντι στους εκβιασμούς και τα νέα μνημόνια που θέλουν να μας επιβάλουν”. Για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, το Συντονιστικό καλεί σε ανοιχτή συνέλευση, την Τετάρτη 27/5, στις 6:30μμ, στο αμφιθέατρο του Αγ.Σάββα.
Εν τω μεταξύ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΤΑ Υγειονομικών, με ανακοίνωσή της, σπεύδει να χαρίσει την απεργιακή κινητοποίηση στις μνημονιακές παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ, αναφέροντας μάλιστα ότι η απεργία προκηρύχθηκε για τη νομιμοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και κομμάτων! “Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, χρησιμοποιώντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, προχωρά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 20 Μάη με προφανή στόχο όχι ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο αλλά τη νομιμοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των κομμάτων που την στηρίζουν. Υποστηρίζει, παρά την απόφαση του Ελληνικού λαού, ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή, προκειμένου να διαμορφώσει την πεποίθηση στους εργαζόμενους ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος. Εντάσσει την κινητοποίηση στις 20 Μάη, όχι σε ένα συνεκτικό σχέδιο για την απόκρουση των εκβιασμών και την ενεργοποίηση των εργαζομένων προκειμένου να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά στους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για «αριστερή παρένθεση»” αναφέρει.
Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματά και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Νυστεριού, σε ομιλία του στα πλαίσια του φεστιβάλ Μαρξισμός 2015, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συγκεκριμένη ανακοίνωση:
“Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ είναι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός. Δεν ισχύει η εικόνα ότι είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην προκήρυξη απεργιών, καταλήψεων κλπ, προκειμένου 'να ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ'. Αυτοί ποτέ δεν ήταν με τις απεργίες. Η γραμμή τους είναι 'καθίστε στα αυγά σας'. Η ΔΑΚΕ κι όσοι έχουν μείνει στην παλιά μνημονιακή ΠΑΣΚΕ, αυτό το ρόλο παίζουν. Την ίδια στιγμή βλέπουμε να αναπτύσσεται ένας μηχανισμός από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που σπέρνει την αναμονή, γιατί ‘η κυβέρνηση έχει τίμιους αγωνιστές υπουργούς που θέλουν να συγκρουστούν αλλά δεν μπορούν’. Εμείς λέμε ότι μπορούμε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τις κινητοποιήσεις μας”.
“O αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί”
Είναι η πρώτη μεγάλη απεργία που γίνεται 4 μήνες μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. Παρά τα όποια μικρά θετικά βήματα έχουν εξαγγελθεί στον τομέα της Υγείας, όπως με την κατάργηση του πεντάευρου και την κάλυψη των ανασφάλιστων, τα βασικά προβλήματα παραμένουν. Η κυβέρνηση εναποθέτει την τύχη των όσων έχει εξαγγείλει στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Η διάσωση του Ε.Σ.Υ και η αναβάθμισή του μπορεί να γίνει μόνο με τη γενναία κρατική χρηματοδότηση του συστήματος και τις μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Αυτό προϋποθέτει τη ρήξη με το προηγούμενο πολιτικό σκηνικό. Σημαίνει τη διαγραφή του χρέους, που αποτελεί μια μόνιμη θηλειά για τους εργαζόμενους. Προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις πολιτικές που εφαρμόζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Έχουμε την άποψη σαν Σωματείο ότι χωρίς τη ρήξη και τη σύγκρουση με όλα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν ποτέ τα προβλήματα που αφορούν στο χώρο της Υγείας. Η συμμετοχή μας στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 20/5, είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην Πρέβεζα. Το νοσοκομείο μας είναι ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο που έχει πληγεί ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων και βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Η συμμετοχή στην απεργία είχε σημαντική επιτυχία στο νοσοκομείο μας.
Θα συνεχίσουμε. Ήδη, έχουμε συγκροτήσει μια επιτροπή αγώνα που συνεδριάζει και καθορίζει δράσεις και κινητοποιήσεις. Την επόμενη περίοδο ετοιμάζουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Πρέβεζα για τα ζητήματα της Υγείας που θα το προπαγανδίσουμε με αφίσσα, διακήρυξη, ραδιοφωνικά σπότ κι εξορμήσεις στην πόλη και τα χωριά.
Στρατής Βουγέλης, πρόεδρος Σωματείου
Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Συμμετέχουμε στην απεργιακή διαδήλωση φοιτητές από το ΤΕΙ Αθήνας αλλά κι άλλες σχολές, για να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων για τη δημόσια Υγεία. Είμαστε με την κοινή πάλη φοιτητών κι εργατών ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Πιστεύουμε ότι οι εργάτες έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, να σταματήσουν μνημόνια και φασίστες και να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους και ρατσισμό.
Λούκας Χμιελεύσκι, φοιτητής στο ΤΕΙ Αθήνας.
Απεργούσαμε όταν ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έφτανε ο Μάιος και δεν μας πληρώνανε τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τις αργίες. Τώρα έχει συμβεί το ίδιο. Βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται συνεχώς.
Στην περιοχή μας έχουν κλείσει μια σειρά νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, το Αμ.Φλέμιγκ κοντεύει κι αυτό να κλείσει, το Παίδων Πεντέλης καταρρέει λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης και βλέπουμε ότι τα πράγματα αντί να φτιάξουν συνεχίζουν το ίδιο – για να μην πω ότι χειροτερεύουν. Ο αγώνας για τη στήριξη των νοσοκομείων είναι υποχρέωσή μας. Για δωρεάν Υγεία για όλους, για να ξανανοίξουν όσα έκλεισαν, για να μπορούν να έρχονται οι ανασφάλιστοι. Αν η κυβέρνηση αυτή θέλει να λέγεται της Αριστεράς, πρέπει να αλλάξει ρότα.
Παναγιώτης Μήτσου, εργαζόμενος στο Παίδων Πεντέλης
Υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα ακτινολογικά εργαστήρια, σε όλα τα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ και αφορά στη μη έγκριση των πιστώσεων για την προμήθεια ακτινολογικών φιλμς. Εκεί που δουλεύω κινδυνεύουμε άμεσα, μέσα στην επόμενη βδομάδα, να μείνουμε χωρίς υλικό και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο στις ακτινογραφίες.
Προπαθούμε με τηλέφωνα από το ένα ΙΚΑ στο άλλο να βρούμε κανα “περισσευούμενο” υλικό, να το δανειστούμε και να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Πέρα από το ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση και στην ουσία υφίστασαι στάση πληρωμών, υπάρχει και το εξής παράδοξο: έχουμε πληροφορηθεί ότι θα εγκριθούν όλες οι δαπάνες μαζί, για όλα τα ακτινονολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ, με μία πράξη κι ο προγραμματισμός είναι να ισομοιράσουν την ποσότητα στα εργαστήρια. Όμως το κάθε εργαστήριο δέχεται διαφορετικό αριθμό ασθενών κι έχει διαφορετικές ανάγκες. Αν όπως και να ’χει δεν μας φέρουν τα υλικά για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, θα κλείσουμε το τμήμα ενημερώνοντας και τον κόσμο για τους λόγους. Η σημερνή απεργία είναι ένα καλό πρώτο βήμα ενάντια στην ανάθεση. Αλλά αν μείνει εκεί δεν λέει τίποτα. Πρέπει ο αγώνας να κλιμακωθεί και μέσα να μπουν όλα τα σωματεία του κλάδου.
Βίκη Κορβέση, εργαζόμενη στο ΠΕΔΥ Ν.Κόσμου