Αντιφασιστικό κίνημα
H δίκη της Χρυσής Αυγής: Επιταχύνεται η διαδικασία
Με δύο συνεδριάσεις, την Πέμπτη 4 και τη Δευτέρα 8 Ιούνη, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για την πέμπτη και έκτη ημέρα της δίκης αντίστοιχα, κατά τις οποίες οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους δέχτηκαν πολλαπλά πλήγματα. Ο ρόλος του αντιφασιστικού κινήματος σε κάθε ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητος.
Το πρώτο αφορά στη ροή της δίκης και στην προκλητική μέχρι τώρα προσπάθεια των χρυσαυγιτών να την καθυστερούν -είτε γιατί κατηγορούμενοι εμφανίζονταν χωρίς δικηγόρο και ζητούσαν από το δικαστήριο να τους διορίσει, είτε γιατί οι δικηγόροι τους που διορίζονταν αυτεπαγγέλτως ζητούσαν χρόνο να μελετήσουν τη δικογραφία, είτε γιατί όλοι μαζί οι συνήγοροι υπεράσπισης αποχωρούσαν όπως συνέβη στις 15 Μάη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις, εκτός από την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορούμενων και των δικηγόρων τους (διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε φορά), αλλά και την ανάγνωση των μαρτύρων κατηγορίας, το μόνο ουσιαστικό που είχε γίνει ήταν η κατάθεση της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής από τα θύματα.
Η τακτική της κωλυσιεργίας δέχτηκε τελικά ένα χτύπημα στις 4 Ιούνη, όταν η έδρα ανακοίνωσε πρόγραμμα δώδεκα συνεδριάσεων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, εκτός από τη δικάσιμο της 8ης Ιούνη που έγινε, η δίκη θα συνεχιστεί: με τρεις ακόμα συνεδριάσεις τον Ιούνη, τη Δευτέρα 22 Ιούνη, την Πέμπτη 25 Ιούνη και τη Δευτέρα 29 Ιούνη. Με έξι συνεδριάσεις τον Ιούλη, την Πέμπτη 2 Ιούλη, την Πέμπτη 9 Ιούλη, την Τρίτη 14 Ιούλη, την Πέμπτη 16 Ιούλη, την Τρίτη 21 Ιούλη και την Τρίτη 28 Ιούλη. Με δύο συνεδριάσεις το Σεπτέμβριο, τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη και την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι η δίκη θα προχωρήσει κόντρα στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να καθυστερήσει την απόφαση του δικαστηρίου όσο περισσότερο γίνεται.
Το δεύτερο πλήγμα αφορά στα αιτήματα που είχαν υποβάλει στο δικαστήριο, πέντε από τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής συμμορίας (Μ. Αρβανίτης, Ε. Ζαρούλια, Ν. Μιχαλολιάκος, Α. Γρέγος και Δ. Κουκούτσης) για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών τους όρων. Στη συνεδρίαση της 4ης Ιούνη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε αρνητικά στα συγκεκριμένα αιτήματα και το δικαστήριο, παρότι επιφυλάχθηκε προκειμένου να τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης, τελικά τα απέρριψε κι αυτό. Κόπηκε έτσι η δυνατότητα στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής να κυκλοφορεί ελεύθερη.
Το τρίτο πλήγμα αφορά στην προσπάθεια των χρυσαυγιτών να εμποδίσουν τα θύματά τους να παραστούν ως πολιτική αγωγή για ολόκληρο το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένα οι δικηγόροι των θυμάτων έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, όχι μόνο για τις εγκληματικές πράξεις (δολοφονία Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους ψαράδες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) για τις οποίες κατηγορούμενοι είναι πυρηνάρχες και μέλη των ταγμάτων εφόδου, αλλά και για τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα), για τις οποίες κάθονται στο εδώλιο όλοι οι κατηγορούμενοι συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής -Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς κλπ, όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του 2012.
Αίτημα
Στο δεύτερο αυτό κομμάτι της δίκης που κράτησε ολόκληρη τη συνεδρίαση της 4ης Ιούνη και το μεγαλύτερο μέρος της 8ης Ιούνη η πλειοψηφία των συνηγόρων υπεράσπισης με τις ενστάσεις της προσπαθούσε να αποβάλει την πολιτική αγωγή. Τελικά, η εισαγγελική πρόταση, αν και κάνει μόνο μερικώς αποδεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής (βλέπε σχετικό κείμενο δίπλα), ωστόσο ανοίγει το δρόμο για την παρέμβασή της και στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα θα ανακοινωθεί σε επόμενη συνεδρίαση μετά τις τοποθετήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.
Σε κάθε ένα από τα παραπάνω μέτωπα το αντιφασιστικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με την παρουσία μέσα και έξω από τη δίκη, με τις καταγγελίες για την προκλητική καθυστέρηση της δίκης εκ μέρους των χρυσαυγιτών, με τη διεκδίκηση να μην γίνουν δεκτά τα αιτήματα για άρση των περιοριστικών όρων των κατηγορούμενων γιατί αυτό θα σημάνει νέες ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, με την απαίτηση να γίνει δεκτή η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα και των άλλων θυμάτων για όλες τις κατηγορίες, έχει καταφέρει να ασκήσει πίεση στο δικαστήριο. Αυτή την πίεση χρειάζεται να κλιμακώσει στις 22 Ιούνη, στην επόμενη συνεδρίαση, με μια μαζική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές. Για να νομιμοποιηθεί η πολιτική αγωγή για ολόκληρο το κατηγορητήριο.
Δεκάδες αντιφασίστες/ριες συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά έξω από τα δικαστήρια των Φυλακών Κορυδαλλού για την 5η μέρα της δίκης των ναζί της ΧΑ την Πέμπτη 4/6.Από το πρωί με κάθε μεταφορικό μέσο αντιφασίστες/ριες από όλη την Αθήνα ήρθαν να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των κατοίκων που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν τη μεταφορά της δίκης.
Έξω από τις φυλακές βρέθηκαν μετανάστες, αντιρατσιστές και αντιφασίστες αγωνιστές/στριες, φοιτητές/τριες με πανό συλλόγων, η ΚΕΕΡΦΑ, ο Δήμος Κορυδαλλού, και η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Τις τέσσερις ώρες που κράτησε η κινητοποίηση, και παρά τον ήλιο και τη ζέστη, ακούγονταν συνθήματα, ενώ από την εξέδρα που είχε στήσει ο Δήμος μίλησαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ. Πολλοί ήταν οι μετανάστες που βρέθηκαν έξω από τη δίκη ενώνοντας την απαίτηση για καταδίκη των φασιστών με τις απαιτήσεις τους για χαρτιά και νομιμοποίηση όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και την Δευτέρα 8/6 στην 6η μέρα της δίκης με μέλη της ΚΕΕΡΦΑ του Πειραιά να συγκεντρώνονται έξω από τις φυλακές φωνάζοντας συνθήματα και σηκώνοντας πανό, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν στους ναζί ούτε μέρα που δεν θα νιώσουν την ανάσα του αντιφασιστικού κινήματος.
Η μάχη της Πολιτικής Αγωγής
Η νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής και για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης (και όχι μόνο για τις εγκληματικές πράξεις) όπως έχουν αιτηθεί οι δικηγόροι των θυμάτων, είναι η κρισιμότερη διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Αν γίνει δεκτή, τότε η οικογένεια του Παύλου Φύσσα (εκτός από τον πατέρα, το δικαστήριο δέχτηκε επίσης την παράσταση της μητέρας και της αδελφής του Φύσσα) και τα άλλα θύματα των φασιστικών επιθέσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι οι δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής δεν έγιναν “τυχαία” ή “αυτοβούλως” από κάποια άτομα, αλλά σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τα τάγματα εφόδου στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, επικεφαλής της οποίας ήταν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κλπ. Αντίθετα, η απόρριψή της και ως εκ τούτου η αφαίρεση του λόγου από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής σε αυτό το κομμάτι της δίκης, αφήνει το περιθώριο για να πέσουν οι χρυσαυγίτες -και κατά κύριο λόγο η ηγεσία που καθοδήγησε τα εγκλήματα- στα μαλακά.
Η εισαγγελική πρόταση για το θέμα, που ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της 8ης Ιούνη, ανταποκρίνεται εν μέρει στην απαίτηση της πολιτικής αγωγής. Η εισαγγελέας κάνει δεκτή τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής για το κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης μόνο για τους κατηγορούμενους που έχουν διαπράξει ή συμμετάσχει και σε εγκληματικές πράξεις. Αλλά ζητάει την αποβολή της πολιτικής αγωγής για όσους κατηγορούμενους κάθονται στο εδώλιο μόνο για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης και όχι για κάποια από τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις -ανάμεσά τους βρίσκεται και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
Εγκληματική οργάνωση
Παρά το δεύτερο αυτό σκέλος, η πρόταση της εισαγγελέως είναι ένα πρώτο βήμα ώστε η πολιτική αγωγή να έχει παρέμβαση και στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι μια εξέλιξη που η πλειοψηφία των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών ήθελε με νύχια και με δόντια να αποφύγει, επιστρατεύοντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που είχε στη διάθεσή της.
“Η εισαγγελική πρόταση λέει -και είναι από τις λίγες φορές που έχει γίνει δεκτό αυτό- ότι είναι δυνατή η παράσταση πολιτικής αγωγής και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης”, δήλωσε αμέσως μετά τη διακοπή του δικαστηρίου ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Τάκης Ζώτος. “Για όσους κατηγορούνται για κάποια από τις επιμέρους πράξεις, ανθρωποκτονίες ή απόπειρες ανθρωποκτονίας, είναι δυνατή η παράσταση πολιτικής αγωγής και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Κατά συνέπεια η πολιτική αγωγή μπορεί να ρωτάει όλους τους μάρτυρες αν αποδεικνύεται και πώς η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Βέβαια, εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι πρέπει να είμαστε πολιτική αγωγή, και νομικά είναι σωστό, για όλους τους κατηγορουμένους και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης”.
Το επόμενο βήμα για την πολιτική αγωγή θα είναι το δικαστήριο να αποδεχτεί την εισαγγελική πρόταση και επιπλέον, να την απλώσει προς όλους τους κατηγορούμενους. Η ώθηση του αντιφασιστικού κινήματος είναι παραπάνω από απαραίτητη σε αυτή την κρίσιμη μάχη.
Διχασμένοι οι υπόδικοι νεοναζί
Οι πρώτες εσωτερικές συγκρούσεις στις υπερασπιστικές γραμμές των νεοναζί κατηγορουμένων φάνηκαν στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου στις 4 και 8 Ιούνη. Καταθέτοντας τις ενστάσεις τους κατά των δηλώσεων παράστασης πολιτικής αγωγής των θυμάτων, τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις τόσο ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση των ταγμάτων εφόδου όσο και ανάμεσα στα ίδια τα μέλη των ταγμάτων εφόδου.
Ειδικότερα, υπήρχαν κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία Φύσσα που δεν έφεραν καμία αντίρρηση στην παράσταση πολιτικής αγωγής για την εγκληματική οργάνωση. Πιο ξεκάθαρη τέτοια τοποθέτηση έκανε ο συνήγορος του Δήμου, που δήλωσε ότι “δεν φέρνει αντιρρήσεις γιατί ο εντολέας του επιθυμεί την πλήρη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης”. Ο Δήμου είναι ένας από τους κατηγορούμενους που έχει εδώ και καιρό διαφοροποιηθεί από την οργάνωση, καταγγέλοντας ότι έχει δεχτεί απειλές αν δεν αλλάξει την κατάθεσή του. Αντίστοιχη τοποθέτηση υπέρ της πολιτικής αγωγής έκανε και ο Σαντοριναίος, κατηγορούμενος επίσης για την ανθρωποκτονία Φύσσα.
Την ίδια στιγμή, υπήρχαν συνήγοροι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής όπως ο συνήγορος του κατηγορούμενου βουλευτή Ν. Κούζηλου, Β. Καπερνάρος, που, επιχειρηματολογώντας ενάντια στην παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος των εντολέων τους για την εγκληματική οργάνωση, άφηναν έκθετα τα μέλη των ταγμάτων εφόδου τα οποία κατηγορούνται τόσο για κάποια από τις εγκληματικές πράξεις όσο και για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Στις παραπάνω “κόντρες” προστίθεται έτσι κι αλλιώς η προσωπική στρατηγική διάσωσης που έχουν ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή υιοθετήσει πρώην ηγετικά στελέχη της οργάνωσης όπως ο Μπούκουρας. Αλλά και η ανοιχτή προσπάθεια της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής να γλυτώσει για τη δολοφονία Φύσσα φορτώνοντάς την αποκλειστικά στον Ρουπακιά, όπως εκφράστηκε στην ομιλία του κατηγορούμενου βουλευτή Αρβανίτη στη δικάσιμο της 4ης Ιούνη. Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να διαχωριστεί από την ευθύνη του παραπεμπτικού βουλεύματος, δείχνοντας κυριολεκτικά τον Ρουπακιά και υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να δικαστεί μόνος του σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Και είμαστε μόνο στην αρχή της διαδικασίας...
Αλλαγή αίθουσας - Η ευθύνη στον υπουργό
Επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα της δικαστικής αίθουσας έκανε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη στη συνεδρίαση της 4ης Ιούνη. Από την τοποθέτησή της έγινε φανερό ότι πλέον η ευθύνη πέφτει αποκλειστικά στον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο να μετακινήσει άμεσα τη δίκη στο Εφετείο Αθηνών.
Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή των φυλακών για την δίκη της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει τις μαζικές αντιδράσεις του δήμου Κορυδαλλού και των τοπικών φορέων, των δημοσιογράφων και της πολιτικής αγωγής, ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος.
Πρόκειται για μια επιλογή που βάζει εμπόδια στην πρόσβαση όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη, που βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, που δημιουργεί προβλήματα στις γύρω σχολικές μονάδες και στους κατοίκους της γειτονιάς, που αφήνει εκτεθειμένους τους μάρτυρες κατηγορίας σε φασιστικές επιθέσεις, ενώ τέλος δημιουργεί προβλήματα στη δημοσιότητα της δίκης καθώς είναι μία αίθουσα μικρή με περιορισμένη δυνατότητα χρήσης τηλεφώνων και κακή μικροφωνική εγκατάσταση που εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους.
Τα μαζικά συλλαλητήρια στον Κορυδαλλό που συνδύαζαν το αίτημα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής με αυτό της αλλαγής της αίθουσας, οι επίμονες παρεμβάσεις των φορέων μέσα στη δίκη αλλά και προς τον υπουργό, έφεραν ένα πρώτο αποτέλεσμα. Ο Παρασκευόπουλος υποσχέθηκε ότι θα ετοιμάσει αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών για το Σεπτέμβρη ενώ μέχρι τότε θα ανταποκριθεί σε τυχόν αίτημα της προέδρου της δίκης για άμεση μεταφορά της δίκης.
Έτσι, στη συνεδρίαση της 4ης Ιούνη, η πρόεδρος ενημέρωσε ότι η ίδια έχει υποβάλει δύο αιτήσεις προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Δ. Μόκκα για την άμεση αλλαγή της αίθουσας επειδή την κρίνει ακατάλληλη, ωστόσο η σχετική απάντηση ήταν αρνητική. Ο μόνος που έχει πλέον τη δυνατότητα να πάρει απόφαση για τη μεταφορά της δίκης, χωρίς καμία δικαιολογία καθυστέρησης και αναρμοδιότητας, είναι ο υπουργός.