Αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη Χ.Α.: Η Πολιτική Αγωγή θα είναι εκεί!
“Το δικαστήριο έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής τόσο για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις (Φύσσας, Αιγύπτιοι, ΠΑΜΕ) όσο και για την εγκληματική οργάνωση, μόνον όμως κατά όσων κατηγορούνται και για τις δύο πράξεις. Αντίθετα, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των βουλευτών/ηγετών της ΧΑ που κατηγορούνται μόνο για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
Η αντίφαση να αναγνωρίζεται πολιτική αγωγή για την εγκληματική οργάνωση κατά των εκτελεστικών οργάνων και των πυρηναρχών, όχι όμως και κατά των διευθυντών, θα ταλανίσει το δικαστήριο στην αποδεικτική διαδικασία: στην ουσία η έδρα κράτησε για τον εαυτό της τη δυνατότητα να ελέγχει την παρέμβαση της πολιτικής αγωγής για την εγκληματική οργάνωση, χωρίς να την αποκλείει.
Αν η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι αρκετή για να τη θωρακίσει από την παρέμβαση της πολιτικής αγωγής, αυταπατάται. Όποια και αν είναι η δικαστική απόφαση, η πολιτική αγωγή θα εξασφαλίσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την αποκάλυψη του οργανωμένου και κεντρικά καθοδηγημένου χαρακτήρα των πράξεων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.”
Με τον τρόπο αυτό σχολίασαν την απόφαση του δικαστήριου δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα τη δική τους αλλά και όλου του αντιφασιστικού κινήματος να συνεχίσουν τη μάχη για την καταδίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης.
Τα θύματα της Χρυσής Αυγής διεκδικούσαν να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή για όλες τις κατηγορίες και σε βάρος όλων των κατηγορούμενων. Να μην περιοριστούν δηλαδή οι δικηγόροι τους στην εξέταση των κατηγοριών των επιμέρους εγκληματικών πράξεων (ανθρωποκτονία Φύσσα και απόπειρες ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους ψαράδες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) για τις οποίες κατηγορούμενοι είναι πυρηνάρχες και μέλη των ταγμάτων εφόδου. Αλλά να έχουν λόγο και στην εξέταση των κατηγοριών της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα) για τις οποίες κάθονται στο εδώλιο όλοι οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος, ο Λαγός, ο Κασιδιάρης κλπ. Εκεί προσπαθούσε η πλειοψηφία των συνηγόρων των χρυσαυγιτών να αποβάλλει την πολιτική αγωγή καταθέτοντας ενστάσεις που ισχυρίζονταν ότι το άρθρο 187 δεν επιτρέπει πολιτική αγωγή.
Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο στην ουσία υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση όπως αυτή είχε διατυπωθεί σε προηγούμενη δικάσιμο, δίνει τη δυνατότητα παράστασης της πολιτικής αγωγής και για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, μόνο όμως σε βάρος των κατηγορούμενων που βαρύνονται και με κάποια από τις εγκληματικές πράξεις.
Έτσι η οικογένεια του Παύλου Φύσσα θα είναι πολιτική αγωγή και για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, μόνο σε βάρος των δεκαοχτώ κατηγορούμενων που εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα.
Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες θα είναι πολιτική αγωγή και για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, μόνο σε βάρος των πέντε κατηγορούμενων που εμπλέκονται στην επίθεση εναντίον τους. Και αντίστοιχα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα είναι πολιτική αγωγή και για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, μόνο σε βάρος των τεσσάρων κατηγορούμενων που εμπλέκονται στην επίθεση εναντίον τους. Τέλος, ως πολιτικώς ενάγοντες θα παραστούν ένας Αιγύπτιος αλιεργάτης και ένα μέλος του ΠΑΜΕ, μόνον όμως για τις φθορές της ιδιοκτησίας τους που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.
Ποιος είναι ο αρχηγός;
Συνολικά, για εικοσιεπτά κατηγορούμενους θα υπάρχει πολιτική αγωγή. Οι υπόλοιποι σαρανταένας κατηγορούμενοι -και βέβαια η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που καθοδηγούσε τα εγκλήματα- θα δικαστούν χωρίς πολιτική αγωγή. “Ποιος είναι ο αρχηγός της οργάνωσης αυτής, αυτών των 18 κατηγορούμενων;”, φώναξε αμέσως η μητέρα του Παύλου Φύσσα και ακολούθησε ένας συγγενής της οικογένειας “Λάδι η ηγεσία, λάδι ο Κασιδιάρης; Είναι ντροπή αυτή η απόφαση! Πώς θα βγείτε στην κοινωνία;”
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Ιούλη. Θα προταθούν οι μάρτυρες κατηγορίας της Πολιτικής Αγωγής ενώ θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις της οικογένειας Φύσσα. Στην ίδια διαδικασία αναμένεται και η απόφαση της έδρας σε σχέση με τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής για ηχογράφηση και απομαγνητοφώνηση της δίκης, παρουσία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων στο χώρο, καθώς και τεχνικής υποδομής για προβολή φωτογραφιών και βίντεο από τη δικογραφία.
Το πρόγραμμα της δίκης
Με πέντε συνεδριάσεις τον Ιούλη (η δικάσιμος της 2 Ιούλη αναβλήθηκε λόγω δημοψηφίσματος) και πέντε το Σεπτέμβρη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 9 Ιούλη, 14 Ιούλη, 16 Ιούλη, 21 Ιούλη, 28 Ιούλη, 8 Σεπτέμβρη, 9 Σεπτέμβρη, 14 Σεπτέμβρη,
22 Σεπτέμβρη, 29 Σεπτέμβρη.
Άρρηκτη σχέση ηγεσίας - εκτελεστών
Οι τοποθετήσεις των δικηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, ανέδειξαν την άρρηκτη σχέση μεταξύ της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και όσων τη διεύθυναν και όσους την εκτελούσαν.
Στη δικάσιμο της 22 Ιούνη είχαν τοποθετηθεί οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών, ενώ είχαν ξεκινήσει τις αγορεύσεις τους και οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (βλέπε προηγούμενη Εργατική Αλληλεγγύη Νο 1179).
Στη δικάσιμο της 25ης Ιούνη, συνέχισαν οι δικηγόροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ενισχύοντας όσα είχαν ακουστεί.
Ο Αντ. Αντανασιώτης απάντησε στο επιχείρημα των χρυσαυγιτών ότι δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας και να δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής στο άρθρο 187 του ΠΚ που αναφέρεται στο δημόσιο συμφέρον και όχι στο ατομικό. “Είναι οι πρώτοι τυχόντες οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε επειδή ήταν αντιφασίστας; Προφανώς και όχι. Είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που δέχτηκαν επίθεση για τη δράση τους στη ζώνη του Περάματος επειδή είναι εργάτες και κομμουνιστές; Προφανώς και όχι. Είναι οι Αιγύπτιοι ψαράδες που δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση επειδή είναι μετανάστες; Προφανώς και όχι”.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι “οι κατηγορούμενοι με τις ενστάσεις τους επιχειρούν να τεμαχίσουν τη δίκη σα να διεξάγεται με τέσσερα κατηγορητήρια, τρία για τις εγκληματικές πράξεις και ένα για την εγκληματική οργάνωση... Το βούλευμα αναφέρει τον καθοριστικό ρόλο του Λαγού ως υπέθυνου περιφερειάρχη ή τον ειδικό ρόλο του Παναγιώταρου και του Μίχου στην προετοιμασία των επιθέσεων.
Δε θα μπορούμε να ρωτάμε γι αυτά; Γίνεται να έχουν την ευθύνη τα χέρια και τα πόδια και όχι ο εγκέφαλος της οργάνωσης;”.
Με τη σειρά της η Ε. Ζαφειρίου αναφέρθηκε στο παραπεμπτικό βούλευμα που περιγράφει την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής και γι’ αυτό παραπέμπει και όλους τους διεθύνοντες που βρίσκονταν σε “απόλυτη αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση” με τους πυρηνάρχες και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Συνέχισε τονίζοντας τη σημασία της δίκης, ότι “δεν πρόκεται για υπόθεση ρουτίνας, όσο κι αν έχει γίνει συστηματική προσπάθεια να υποβαθμιστεί. Η δίκη αυτή απλώνεται έξω από τους τοίχους της δικαστικής αίθουσας, μέσα στα σπίτια, στους δρόμους, σε όλη την κοινωνία που παρακολουθεί”.
Και κατέληξε στην ευθύνη που έχει το δικαστήριο “για την αποκάλυψη του απεχθέστερου και πλέον απάνθρωπου πολιτικού μορφώματος της ανθρώπινης ιστορίας που έχει προβεί στις πλέον βορβορώδεις πράξεις ενάντια στην ανθρώπινη ζωή”. Προκαλώντας με τα λόγια αυτά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων των χρυσαυγιτών, απάντησε ότι “η αλήθεια είναι ανατριχιαστική, δε πρέπει να αφήσουμε το αυγό του φιδιού να σπάσει κι αν έχει ήδη σπάσει, να τσακίσουμε το φίδι”.
Κλείνοντας τις τοποθετήσεις της πολιτικής αγωγής, ο Άγγ. Βρεττός τόνισε ότι “Η οργάνωση είναι ο δράστης και ο φορέας των εγκλημάτων. Δεν δημιούργησαν τα επιμέρους εγκλήματα την εγκληματική οργάνωση, η εγκληματική οργάνωση έφερε τα εγκλήματα”.
Στην ίδια δικάσιμο ξεκίνησαν οι απαντήσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών οι οποίες ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 29 Ιούνη, πριν το δικαστήριο ανακοινώσει την απόφασή του. Για την επιχειρηματολογία τους, μας μίλησε Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής:
“Η επιχειρηματολογία της υπεράσπισης των κατηγορούμενων πάνω στις παρεμβάσεις της πολιτικής αγωγής και των υπομνημάτων της ήταν ανεπαρκής και κυρίως αντιφατική. Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δήλωσαν μέσω των συνηγόρων τους ότι δε χωρεί καμία παράσταση πολιτικής αγωγής για το άρθρο 187 του ΠΚ, κάποιοι άλλοι όμως -και εδώ εντοπίζουμε κυρίως τους ηγέτες, τους βουλευτές της οργάνωσης- δήλωσαν ότι είναι δυνατή η παράσταση πολιτικής αγωγής για το 187, αλλά μόνο αν κάποιος έχει τελέσει ένα επιπλέον κακούργημα στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι οι βουλευτές και ηγέτες της οργάνωσης ρίχνουν την ευθύνη στα μέλη.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι πίσω από τις ανάγκες τόσο των θυμάτων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας που περιμένει μία πλήρη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο το γεγονός ότι επετράπη η πολιτική αγωγή για την εγκληματική οργάνωση έστω και για κάποιους εκ των κατηγορουμένων, αυτών που τέλεσαν τις εγκληματικές πράξεις, δίνει τη δυνατότητα στην πολιτική αγωγή να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή τη θέση”.
“Άτολμη η απόφαση του δικαστηρίου”
Η απόφαση του δικαστηρίου αφήνει σαρανταένα κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών όλο το ηγετικό επιτελείο, τους βουλευτές και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, να δικαστούν χωρίς πολιτική αγωγή. Πρόκειται για μια απόφαση που δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές απαιτήσεις για απονομή δικαιοσύνης και διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος. Περιορίζει τα θύματα να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες μόνο ενάντια στα εκτελεστικά όργανα και όχι και ενάντια στους εμπνευστές, σχεδιαστές και οργανωτές των ρατσιστικών εγκληματικών επιθέσεων. Είναι μια απόφαση άτολμη η οποία δεν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική και νοημοσύνη να αφήνονται οι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης εκτός πολιτικής αγωγής.
Η πολιτική αγωγή στα περιορισμένα πλαίσια που της παραχωρεί πλέον η δικαστική απόφαση θα προσπαθήσει, έχοντας τουλάχιστον κατακτήσει τη δυνατότητα να παραστεί νόμιμα κατά των δραστών των συγκεκριμένων περιστατικών και για το αδίκημα του 187 του ΠΚ, να συμβάλει στην ουσιαστική διερεύνηση της αλήθειας, στη διεύρυνση του αποδεικτικού αντικειμένου της δίκης και στην αναζήτηση κάθε πλευράς της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης που οδήγησε και στα συγκεκριμένα περιστατικά.
Ήδη στην κατεύθυνση αυτή, η πολιτική αγωγή προέβαλε τέσσερα αιτήματα προς το δικαστήριο. Εκτός από το αίτημα της μεταφοράς του τόπου διεξαγωγής της δίκης που υποβλήθηκε πρώτη φορά επίσημα μετά τη νομιμοποίησή της, υπέβαλε αίτημα τήρησης των πρακτικών με ηχογράφηση και καθημερινή απομαγνητοφώνηση για να είναι ευχερής και διαφανής η αναδρομή στα πρακτικά των προηγούμενων δικών και να αποκατασταθεί η δημοσιότητα που πάσχει από την αίθουσα αυτή. Αίτημα εξασφάλισης τεχνικών υποδομών για τη δυνατότητα προβολής dvd και βίντεο που αποτελούν μέρος του υλικού της δικογραφίας. Αίτημα δημοσιότητας άμεσης και έμμεσης με την ύπαρξη τηλεοπτικών καμερών και μαγνητοφώνων στην αίθουσα για την κάθε δυνατή αναπαραγωγή της διαδικασίας. Προσδοκούμε ότι στις 9 Ιουλίου η απόφαση γι’ αυτά θα είναι θετική”.
Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ