Πολιτισμός
Κινηματογράφος: Ο “Αγώνας” της μεταπολιτευσης
Μια στρατευμένη ταινία της "Ομάδας των 6" προβάλλεται 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, στον ίδιο χώρο που πρωτοπροβλήθηκε, αυτόν της Αλκυονίδας, από τις 10 Σεπτέμβρη.
Ο «Αγώνας» είναι μια καταγραφή - ντοκουμέντο των κοινωνικών και εργατικών αγώνων της περιόδου 1972- 1975 για τη διεκδίκηση δικαιοσύνης, καλύτερων συνθηκών εργασίας και περισσότερων ελευθεριών. Υπόδειγμα ομαδικής δουλειάς, παρουσιάζει την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη χούντα, με την κατάληψη της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο του 1973, και φτάνει μέχρι τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τις μεγάλες απεργίες ενάντια στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, τον Ιούλιο του 1975.
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ δρόμου, δουλειά υπόδειγμα για τις νεώτερες γενιές δημιουργών, ακριβώς γιατί παίρνει θέση με τη μεριά του κινήματος απέναντι στην χούντα πρώτα και στην κυβέρνηση Καραμανλή και το αστικό κράτος στην συνέχεια και δίνει την πιο δυνατή αίσθηση της συνύπαρξης με τον κόσμο που αγωνίζεται όχι μόνο πολιτικά αλλά και αισθητικά. Δεν είναι μια ιστορική ταινία για την πολιτική πρωτοπορία αλλά μια ταινία έμπνευση για όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία αυτής της χώρας, ντόπιους και μετανάστες.
Στην ταινία παρακολουθούμε το χρονικό διαφόρων απεργιών όπως αυτές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στις ΙΤΤ και ΒΙΑΜΑΞ, στις καθαρίστριες και τους πρώτους κοινούς αγώνες μεταξύ ντόπιων και μεταναστών εργατών με την απεργία στη National Can που πρωτοφωνάζεται το σύνθημα “Έλληνες - Πακιστανοί όλοι μαζί”. Στέκεται στα εργατικά ατυχήματα που πυροδότησαν μεγάλους αγώνες την περίοδο εκείνη. Μας περιτριγυρνάει στις εργατικές παραγκοσυνοικίες του Περάματος δείχνοντας τις άγριες συνθήκες της ζωής. Δείχνει τις αγροτικές κινητοποιήσεις των ντοματοπαραγωγών της Ηλείας αλλά και τις μάχες στις Σχολές Μαίων.
Η ταινία απέσπασε το 2ο Βραβείο, όπως επίσης και το Βραβείο κοινού, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1975.