Εργατικό κίνημα
ΔΕΗ: Η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει - Συνέντευξη με τον Σπύρο Νοβακόπουλο

Συνέντευξη με τον Σπύρο Νοβακόπουλο, εργαζόμενο στη ΔΕΗ.

 
Ένα από τα μέτωπα που ξανανοίγουν με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σε πιο στάδιο βρίσκεται;  
 
Το ξεπούλημα της ΔΕΗ ή κομματιών της, ήταν στο τελευταίο στάδιο με την προηγούμενη κυβέρνηση και η καινούργια θα το συνεχίσει. Πάει να την πουλήσει. Δεν θα μπορέσει να βρει ισοδύναμα που λέει. Πιο πιθανό να αλλάξουν το μοντέλο της απελευθέρωσης ενέργειας, τον τρόπο δηλαδή που θα κάνουν το ξεπούλημα. Να κρατήσουν το δίκτυο, τον ΑΔΜΗΕ, και να πουλήσουν μονάδες όπως τη μικρή ΔΕΗ, δηλαδή υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ανεμογενήτριες και κάποια εργοστάσια με λιγνήτη.
 
Όταν πουλάνε υδροηλεκτρικά εργοστάσια πουλάνε το νερό της βροχής. Το εργοστάσιο έχει φτιαχτεί με δημόσια έξοδα και είναι μάλιστα πολύ ακριβό στην κατασκευή του κι ο ιδιώτης πλέον το αγοράζει έτοιμο με την παραγωγή ενέργειας από κει και πέρα να έχει το πιο χαμηλό κόστος.    
 
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό το ξεπούλημα;
 
Ήδη έχει ακριβύνει πάρα πολύ η ενέργεια τα τελευταία χρόνια. Θα ακριβύνει κι άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πώληση θα σημαίνει πιο ακριβό ρεύμα για τα νοικοκυριά. 
 
Σε σχέση με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις εργασιακές μας σχέσεις ένα θα σου πω. Ένας από τους αγοραστές των δικτύων ήταν η ιταλική ΔΕΗ, η ιταλική επιχείρηση μεταφοράς ενέργειας δηλαδή, η οποία χρησιμοποιεί το μισό προσωπικό για τα διπλάσια δίκτυα. Ο κίνδυνος της μείωσης προσωπικού, μέσω απολύσεων είναι υπαρκτός.  
 
Κι έχουμε και τώρα ανοιχτά ζητήματα στο εργασιακό, όπως το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ που θα φέρει μειώσεις στους μισθούς ή η κατάργηση της εκτός έδρας αποζημίωσης. Πλέον σου δίνουν μόνο τα έξοδα για τη μετακίνηση κι αυτά όχι μετρητά, αλλά σε επιταγή που σε συνδυασμό με τα καπιταλ κοντρόλς των τραπεζών δεν μπορείς να τα πάρεις. Καταλήγεις αντί να χρηματοδοτείς την οικογένειά σου, να χρηματοδοτείς την εργασία σου. 
 
Πόσο πίσω πάει χρονικά η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ; 
 
Η απελευθέρωση της ενέργειας ξεκινάει από τις κυβερνήσεις της ΝΔ του Καραμανλή. Μετά με το πρώτο μνημόνιο έσπασαν τη ΔΕΗ σε πέντε θυγατρικές. Ήδη έχει πουληθεί η εμπορία ενέργειας στα σπίτια, η οικιακή ενέργεια και βάλανε να πουλήσουν και τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ. Μετά ήρθε η προσπάθεια να πουλήσουν τη λεγόμενη “μικρή ΔΕΗ”, διάφορες μονάδες δηλαδή, εργοστάσια κλπ. 
 
Η πωληση της εμπορίας ενέργειας ουσιαστικά έδωσε το δικαίωμα να μπαίνουν μεσάζοντες σε ένα παραγώμενο δημόσιο προϊόν. Και μην ξεχνάμε ότι κάπως έτσι έγιναν και σκάνδαλα όπως με την Εnerga που μαζέψανε το φόρο, τον ΕΝΦΙΑ, μέσω των λογαριασμών και την “κάνανε”.  
 
Ποιά νομίζεις ότι πρέπει να είναι η αντίδραση των εργαζομένων;
 
Η ΓΕΝΟΠ ήταν ένα πολύ δυνατό εργατικό συνδικάτο. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια την έχουν αποδυναμώσει. Παρ'όλα αυτά, η επίθεση θα είναι μεγάλη, μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με απεργία. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για να μην πουληθεί η ΔΕΗ, να μείνει κρατική για να μπορεί να εγγυάται ρεύμα φτηνό για όλους.