Πολιτισμός
Κινηματογράφος: Ξεκίνησαν οι Νύχτες πρεμιέρας 2015

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες πρεμιέρας 2015 ξεκίνησε στις 23 Σεπτέμβρη και θα κρατήσει μέχρι τις 4 Οκτώβρη. 
 
Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες που διαγωνίζονται (μεγάλου και μικρού μήκους), επίσης ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που δεν αναμένεται να βρουν διανομέα προς τις αίθουσες (λόγω μη εμπορικότητας) αλλά αξίζουν και κερδίζουν την προσοχή των θεατών, ειδικές προβολές και αφιερώματα. Oι τιμές των εισιτηρίων είναι χαμηλές (4-6 ευρώ, ανάλογα με τη χρονική ζώνη), παραχωρήθηκαν κάρτες δωρεάν προβολών σε άνεργους, ενώ φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ είναι προσιτό σε ΑΜΕΑ μετά από μια σειρά τεχνικές ρυθμίσεις. 
 
Την Πέμπτη, 24 Σεπτέμβρη, το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ξεκίνησε με την ταινία «Ντεγκραντέ» από την Παλαιστίνη, όπου 13 γυναίκες εγκλωβίζονται λόγω βομβαρδισμού σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς στη Γάζα και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις τους σε σχέση με την καθημερινότητά τους αλλά και την πολιτική ζωή στη Γάζα. Οι προβολές συνεχίζονται με αρκετές ανεξάρτητες παραγωγές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.
 
Το Σάββατο σε μια γεμάτη αίθουσα στην Ταινιοθήκη, προβλήθηκε το 10ωρο «Shoah» του 1985, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Κλοντ Λανζμάν για το Ολοκαύτωμα, που αποτελεί την πιο πλήρη και τεκμηριωμένη έρευνα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και για το γκέτο της Βαρσοβίας.  
 
Από τις επόμενες μέρες ξεχωρίσαμε: «Το μαργαριταρένιο κουμπί» του Πατρίσιο Γκουσμάν (δημιουργού του «Αλιέντε»), ντοκιμαντέρ που συνδέει τη γενοκτονία των Ινδιάνων της Χιλής με τις «εξαφανίσεις» των αριστερών επί Πινοσέτ, η «Μυστική λέσχη» του Πάμπλο Λαραϊν (γνωστού από το «Νο»), καυστικό σχόλιο για τα έργα και ημέρες της καθολικής εκκλησίας. Ο Λοράν Καντέ του «Ανάμεσα στους τοίχους» παρουσίασε τον επαναπατρισμό ενός αυτοεξόριστου συγγραφέα στην Κούβα. Από τη Γαλλία έρχεται «Ο νόμος της αγοράς», από το Ιράν η «Ιστορία της Ναχίντ», επίσης ένα ντοκιμαντέρ για τους Μαύρους Πάνθηρες. Για το κλείσιμο του φεστιβάλ επιλέχθηκε (όχι τυχαία), το βραβευμένο στις Κάννες «Ντιπάν», η «Οδύσσεια» μιας οικογένειας μεταναστών από τη Σρι Λάνκα στα προάστια του Παρισιού.
 
Αξίζει να αναφερθεί η προβολή και ταινιών με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο, όπως το «Nasty baby» και το «Πώς να μη βγαίνεις χαμένος» από την Ταϋλάνδη, και ασφαλώς η δίκαιη τιμητική στην Πάολα Ρεβενιώτη για τα «Καλιαρντά», το ντοκιμαντέρ της για την κρυφή αργκό των ομοφυλόφιλων.
 
• INFO: Αίθουσες Οπερα, Δαναός, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Ωρολόγιο πρόγραμμα στο http://www.aiff.gr/