Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Aστυνομία συνένοχη

Από προηγούμενη κινητοποίηση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού

Η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 13 Οκτώβρη συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γιώργου Ρώτα, αστυνομικού της ΔΙΑΣ Πειραιά. Ο μάρτυρας ήταν ένας από τους αστυνομικούς των δύο ομάδων ΔΙΑΣ που ήταν παρούσες στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
 
“Πήραμε σήμα από το κέντρο γύρω στις δώδεκα παρά πέντε το βράδυ”, ξεκίνησε ο μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας. Το σήμα, όπως περιέγραψε, έλεγε ότι “50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στη καφετέρια Κοράλι. Ήταν σημαντικό, έχουμε εντολές να πηγαίνουμε μετά από ένα τέτοιο σήμα”. Η ομάδα του βρισκόταν στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα, περίπου επτά χιλιόμετρα μακριά. Όπως εξήγησε, κάθε ομάδα ΔΙΑΣ αποτελείται από δύο μοτοσυκλέτες με τέσσερα άτομα. Έφτασαν, όπως υπολόγισε, σε τρία με τέσσερα λεπτά το πολύ, ενώ στην Τσαλδάρη, στο ρεύμα από Λαμπράκη προς Σαλαμίνος, συνάντησαν, όπως είπε, και μια ομάδα ΔΙΑΣ Κερατσινίου, άλλες δύο μοτοσυκλέτες.
 
Στη συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σταμάτησαν στη γωνία Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας, όπου βρίσκεται το Κοράλι. Και περιέγραψε τι είδε μέσα στο στενό Παύλου Μελά με κατεύθυνση προς Ξάνθου. “Ήταν πολλά άτομα, ομάδες ομάδες, με κράνη και ρόπαλα στα χέρια, γύρω στα πενήντα άτομα, κοντοκουρεμένοι, μαυροφορεμένοι, κανένας με κουκούλα, χρυσαυγίτες, έχω ξαναπάει σε ανάλογα περιστατικά και ξέρω”. Ενώ στην απέναντι πλευρά είπε ότι “ήταν τέσσερα με πέντε άτομα, δεν είδαμε να κρατούσαν κάτι”.
 
Τότε τους πλησιάζει ένα άτομο, ο σωφρονιστικός υπάλληλος όπως εξήγησε, και τους λέει ότι “υπήρξε κάποια ένταση, μια διένεξη, μεταξύ ατόμων της Χρυσής Αυγής και του γνωστού χώρου”. Σύμφωνα με το μάρτυρα, οι χρυσαυγίτες “φαίνονταν ότι είχαν έρθει για φασαρία”. Ταυτόχρονα, όπως είπε, “φώναζαν στους άλλους”. 
 
“Έβριζαν και κυνηγούσαν”
 
“Είκοσι άτομα από τα πενήντα, ένα τσούρμο, ξεκίνησε να  φωνάζει και να τρέχει”, συνέχισε. “Για μας έρχονται νόμισα, στρίβουν προς Τσαλδάρη. Ακολουθούμε, τους λέμε σταματήστε αστυνομία, δεν σταμάτησαν. Ήταν ξαφνικό, δεν άκουσα κάποιο σύνθημα για να ξεκινήσουν, έβριζαν και φώναζαν θα σας γαμήσουμε, πιάστε τους και άλλα, δε είδαμε σε ποιους. Γινόταν χάος, κυνηγούσαν κάποιους προς διάφορες κατευθύνσεις”.
 
Στη συνέχεια ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι είδε ένα επεισόδιο ανάμεσα σε τέσσερα με πέντε άτομα, κλωτσιές, γροθιές αλλά δεν μπορούσε να ξέρει ανάμεσα σε ποιους. Στη συνέχεια είδε το Ρουπακιά και το Φύσσα στα χέρια, “πλακώνονταν” όπως είπε, ενώ οι άλλοι άρχισαν να τρέχουν και να ψιλοδιαλύονται. Συνέχισε ότι “δεν μπορούσαν να δουν το μαχαίρι να βγαίνει ή τι ακριβώς γινόταν”, Όταν έφτασαν ήταν αργά. “Δεν προλάβαμε”, είπε. Και τελείωσε τις περιγραφές του με τη σύλληψη του Ρουπακιά, την κλήση προς το ΕΚΑΒ, την αναζήτηση αυτόπτων μαρτύρων.
 
Σε ερώτηση αν την ώρα της σύλληψης ήταν άλλοι εκεί, απάντησε καταφατικά και ότι κάποιοι πρέπει να ήταν χρυσαυγίτες που παρακολουθούσαν. Για το αν έγιναν άλλες συλλήψεις, απάντησε αρνητικά. Σε άλλη ερώτηση πως αναγνωρίζει τους χρυσαυγίτες, απάντησε συγκεκριμένα ότι έχει βρεθεί εν ώρα υπηρεσίας σε μία πορεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, αλλά και από αυτά που έχει δει στα ΜΜΕ και ξέρει τα ρούχα και το παρουσιαστικό τους. Βέβαια, όταν του ζητήθηκε να αναγνωρίσει κάποιον από τους κατηγορούμενους που βρίσκονταν στην αίθουσα, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν. Ενώ σε ερώτηση αν είναι λογικό το ότι οι χρυσαυγίτες δεν σταμάτησαν την επίθεση παρόλο που είχαν δει τους αστυνομικούς, απάντησε ότι δε του φαίνεται λογικό.
 
Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχιστεί την Πέμπτη 15 Οκτώβρη με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.