Αντιφασιστικό κίνημα
Εμπαιγμός η μη μεταφορά της δίκης της Χ.Α στο Εφετείο

Τις ημερομηνίες της δίκης της Χρύσης Αυγής για το μήνα Νοέμβρη ανακοίνωσε η πρόεδρος της έδρας. Έτσι στο πρόγραμμα του Οκτώβρη (15, 21 και 22/10) προστίθενται δέκα συνεδριάσεις για τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 4, 6, 10, 12, 13, 18, 19, 23, 24 και 25 Νοέμβρη.
 
Με αφορμή το πρόγραμμα, επανήλθε το ζήτημα της αίθουσας και του αιτήματος για μεταφορά της δίκης από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο της Αθήνας. Ανακοινώνοντας στις 8/10 τις νέες ημερομηνίες, η πρόεδρος ενημέρωσε ότι θα ζητηθεί οι σύνεδροι της έδρας να απαλλαχτούν από άλλες ποινικές υποθέσεις προκειμένου να αυξηθούν οι συνεδριάσεις τουλάχιστον στις τρεις φορές την εβδομάδα, αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα, ενδεχομένως και Σάββατο ή και μετά τις τρεις το μεσημέρι. “Με πάνω από 300 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι αναγκαίο”, είπε, ζητώντας από όλους τους παράγοντες της δίκης να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Η αύξηση των συνεδριάσεων είναι χωρίς αμφιβολία αναγκαία. Ωστόσο, η πρόεδρος της έδρας πρέπει να είχε την εντύπωση ότι η δίκη θα μεταφερθεί στο Εφετείο, τόπος που σίγουρα διευκολύνει τον πιο γρήγορο ρυθμό συνεδριάσεων. Αυτό φάνηκε από την έκπληξή της όταν ενημερώθηκε ότι στο Εφετείο μεταφέρθηκε η δίκη του ναρκοπλοίου “Noor 1”. “Πότε έγινε αυτό;”, ρώτησε απορημένη.
 
“Το ζήτημα της εντατικοποίησης του ρυθμού της διεξαγωγής της δίκης εκ των πραγμάτων επαναφέρει το ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της”, είπε τότε ο Κώστας Παπαδάκης, από την πολιτική αγωγή. “Τρεις φορές την εβδομάδα, και στον Κορυδαλλό, σημαίνει: κλείνουμε τα γραφεία μας. Πληροφορηθήκαμε μόλις ότι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών θα διατίθεται τέσσερις φορές την εβδομάδα για τη δίκη του Noor1 και μία για τη δίκη Τσοχατζόπουλου. Πρόκειται για εμπαιγμό, και προς το δικό σας αίτημα κυρία πρόεδρε”. Στην συνεδρίαση της 13 Οκτώβρη η πολιτική αγωγή κατέθεσε κοινή δήλωση για το θέμα καταγγέλοντας την μη ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος.
 
Είναι προκλητικό το γεγονός ότι το αίτημα για την αλλαγή της αίθουσας στη δίκη του ναρκοπλοίου κατατέθηκε την Τρίτη 6 Οκτώβρη και δυο μέρες μετά, την Πέμπτη 8 Οκτώβρη, είχε ικανοποιηθεί και μάλιστα σε σύσκεψη στον Άρειο Πάγο υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης. Στην περίπτωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο ίδιος υπουργός αρνιόταν για μήνες να ικανοποιήσει ανάλογο αίτημα του δήμου και των φορέων Κορυδαλλού, της πολιτικής αγωγής και ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος με δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα στο Εφετείο και πρέπει να κατασκευαστεί καινούργια. Αυτό που σίγουρα απέρριπτε ο υπουργός ήταν τις καταγγελίες περί πολιτικής απόφασης για διεξαγωγή της δίκης στην απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού.
 
Τελικά, όταν η πολιτική απόφαση υπάρχει, όλα λύνονται σε δυο μέρες. Θα υπάρξει επιτέλους και για τη δίκη της Χρυσής Αυγής;