Αντιφασιστικό κίνημα
Κυνήγησαν το Λαγό στη Λέσβο

Με αντιφασιστική διαδήλωση και κεντρικό σύνθημα “Να τσακίσουμε τους "λαγούς" του φασισμού” υποδέχτηκαν το Σάββατο 17 Οκώβρη μια σειρά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Λέσβου, τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Λαγό που προσπάθησε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη το νησί.
 
Η επίσκεψη κατέληξε σε φιάσκο. Η προγραμματισμένη δημόσια ομιλία του Λαγού στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών ματαιώθηκε και οι λιγοστοί χρυσαυγίτες, είκοσι περίπου άτομα, έμειναν στα γραφεία τους. Ο ίδιος ο Λαγός φυγαδεύτηκε λίγες ώρες μετά από εκεί με αμάξι της κρατικής ασφάλειας και υπό την προστασία ανδρών των ΜΑΤ!
 
“Η προσπάθεια της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης να αξιοποιήσει τα εκλογικά ποσοστά της βάζοντας πόδι στη Λέσβο, δεν πέρασε”, μας είπε η Σοφία Γεωργοκώστα, εκπαιδευτικός, “Η επίσκεψη του Λαγού πήρε μαζική απάντηση με την κινητοποίηση των οργανωμένων συλλογικοτήτων της πόλης και μια επιτυχημένη διαδήλωση που δεν επέτρεψε στους χρυσαυγίτες να ξεμυτίσουν από τα γραφεία τους”.
 
Ανάμεσα στους οργανωτές της διαδήλωσης ήταν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς στην πλατεία Σαπφούς ενώ η πορεία κατέληξε στα Κεντρικά Λύκεια, απέναντι από τα φρουρούμενα από τρεις διμοιρίες ΜΑΤ γραφεία της Χρυσής Αυγής.
 
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την πρωτόγνωρη αστυνομοκρατία κάτω από την οποία έγινε η κινητοποίηση, την ίδια στιγμή που οι χρυσαυγίτες ανενόχλητοι τους πέταξαν πέτρες από την ταράτσα της πολυκατοικίας των γραφείων τους.
 
“Η απάντηση που δώσαμε το Σάββατο έγινε με βάση την προοδευτική παράδοση του τόπου καθώς και μετά από μια σειρά αντίστοιχων κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια που ήταν δυναμικές και μαζικές”, είπε ο Ανδρέας Μπάλλας, περιφερειακός σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο με την “Ανταρσία στο Αιγαίο”, στην ραδιοφωνική εκπομπή της ΚΕΕΡΦΑ στο ertopen τη Δευτέρα 19/10,
 
“Ήταν μια κινητοποίηση που βρήκε ανταπόκριση και είχε επιτυχία αν την κρίνουμε από το τι πέτυχε η Χρυσή Αυγή, να κλειστούν δηλαδή σε ένα δωμάτιο δεκαπέντε άνθρωποι, καθώς και από το ότι καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή και ο εγκληματίας Λαγός στη συνείδηση της πλειοψηφίας.
 
Υπάρχει κλίμα αντιρατσιστικό στο νησί, όλο αυτό τον καιρό ο κόσμος έχει σταθεί με πολύ καλές προθέσεις στο μεταναστευτικό με πολλές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και δράσεις, ενώ η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ξαναπατήσει πόδι στο τόπο και να σπείρει το ρατσιστικό της μίσος δεν βρήκε ανταπόκριση. Η φωτογραφία με τις τρεις γιαγιάδες των μαθητών μου στο λύκειο του Μανταμάδου όπου διδάσκω οι οποίες στηρίζουν τους πρόσφυγες είναι χαρακτηριστική και μας κάνει περήφανους. 
 
Όταν στις αρχές Σεπτέμβρη με τις εκλογές μπροστά, η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να οργανώσει διαμαρτυρία αγανακτισμένων πολιτών υπό την επωνυμία μιας πατριωτικής κίνησης, έφαγε τα μούτρα της με λίγες δεκάδες, ενδεχομένως και κάποιων μεταφερόμενων. Ταυτόχρονα βρήκε απέναντί της πολύ κόσμο που έκανε αλυσίδες περιφρούρησης στους πρόσφυγες προκειμένου να μην υπάρχουν επιθέσεις”.
 
H κινητοποίηση στη Λέσβο, μία ημέρα μετά τους τραμπουκισμούς του Λαγού εναντίον του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, θύμισε στους χρυσαυγίτες ότι είναι παντού ανεπιθύμητοι: ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά...