Αντιφασιστικό κίνημα
Συνεχίζεται η δίκη της Χ.Α.: Η θέση τους στη φυλακή όχι στα έδρανα της βουλής

Με δέκα συνεδριάσεις συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της Χρυσής Αυγής για το μήνα Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει η έδρα του δικαστηρίου είναι οι εξής: 4, 6, 10, 12, 13, 18, 19, 23, 24 και 25 Νοέμβρη.
 
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη διερεύνηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα με τις καταθέσεις των σχετικών με την υπόθεση μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Μέχρι στιγμής, έχουν καταθέσει οι γονείς του Παύλου, δύο φίλοι του και αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία καθώς και ένας εκ των οκτώ αστυνομικών ΔΙΑΣ που ήταν επίσης παρόντες κατά την δολοφονική επίθεση. Από τις καταθέσεις τους έχει ξεδιπλωθεί ξεκάθαρα ο τρόπος δράσης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Αυτή η εικόνα θα επιβεβαιώνεται όλο τον επόμενο μήνα από τους δεκάδες μάρτυρες που ακολουθούν.
 
Το ερώτημα που ανοίγει είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη Χρυσή Αυγή όσο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία των αποκαλύψεων μέσα στο δικαστήριο. Μέχρι σήμερα, η μόνη συνέπεια που είχε η Χρυσή Αυγή μετά τη δικαστική της δίωξη ήταν η αναστολή της κρατικής της χρηματοδότησης. Ήταν ένα πρώτο, αλλά ταυτόχρονα λειψό μέτρο από τη στιγμή που όλα τα άλλα βουλευτικά προνόμια -υπέρογκοι μισθοί, αποσπασμένοι, επιστημονικοί συνεργάτες, γραφεία κλπ- συνεχίζουν να της παρέχονται κανονικά.
 
Σκάνδαλο
 
Δεν είναι όμως μόνο η υλική υποστήριξη που συνεχίζει να απολαμβάνει και είναι σκάνδαλο. Δεν μπορεί την ίδια ώρα που μέσα στο δικαστήριο περιγράφονται οι εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία και τα μέλη της να κυκλοφορούν ελεύθερα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που αποδεικνύεται η λειτουργία, η ιεραρχία, η δομή και η δράση της σαν εγκληματική οργάνωση, οι βουλευτές της να συνεχίζουν να σουλατσάρουν ανενόχλητοι στη Βουλή, να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες και να έχουν την ανάλογη προβολή σαν ένα “νόμιμο κοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα”.
 
Ούτε βέβαια μπορεί να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για να σταματήσουν όλα τα παραπάνω. Το μέγεθος της δίκης -πάνω από εκατόν πενήντα μάρτυρες κατηγορίας κι άλλοι τόσοι υπεράσπισης, δικογραφία χιλιάδων σελίδων με ανάλυση αντίστοιχων αποδεικτικών στοιχείων (βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες, έγγραφα), απολογίες 69 κατηγορούμενων, αγορεύσεις δεκαπέντε συνηγόρων πολιτικής αγωγής και πάνω από εκατό συνηγόρων υπεράσπισης- σημαίνει ότι η τελική απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί, κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση που το δικαστήριο κρατήσει ταχείς ρυθμούς, με πολλές συνεδριάσεις, χωρίς κωλυσιεργίες στη δικαδικασία κλπ, πριν από ένα με ενάμιση χρόνο.
 
Η θέση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή και όχι στα έδρανα της Βουλής ή οπουδήποτε αλλού. Εκεί πρέπει να βρεθούν ξανά όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη και αποδεικνύονται τα εγκλήματά τους. Το αντιφασιστικό κίνημα θα αναδείξει κι αυτή την πλευρά της μάχης.