Πολιτισμός
Νέος δίσκος: Renegade - "Ρέμπελ"

Την Κυριακή 22 Νοέμβρη κυκλοφορεί ψηφιακά ο νέος δίσκος του Renegade Instruments, “Ρέμπελ”. Πρόκειται για μια καθαρά χιπ-χοπ δουλειά με 17 κομμάτια και 7 ραπ συμμετοχές με κουπλέ ή ολοκληρωμένη διαμόρφωση τραγουδιών. Κομμάτια από τον δίσκο θα παρουσιαστούν μαζί με το Βδέλυγμα και τον Αλέξανδρο Τιτκώβ σε Αθήνα (Πέμπτη 19/11, 8.30μμ - BUMS Live Bar, στοά Ακαδημίας 98-100) και Θεσσαλονίκη (Σάββατο 28/11, 9μμ - Υπόγειο live bar, Μελενίκου Κωνσταντίνου 13), ενώ ολόκληρο το album μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί στέλνοντας e-mail με τα στοιχεία του στο renegade.gcl@gmail.com ή να τον ακούσει σε streaming στο www.renegadeinstruments.com. Λίγο πριν την κυκλοφορία της 4ης δουλειάς του ο σύντροφος Renegade -κατά κόσμον Βασίλης Μυρσινιάς- γράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη:
 
Ο δίσκος φτιάχτηκε την περίοδο Σεπτέμβρης 2013 -Ιούλης 2015. Τα τραγούδια που τον αποτελούν καλύπτουν, ταυτόχρονα με τη δημιουργική μου ανάγκη, την άποψή μου για το χιπ-χοπ και τη διαμόρφωση μέσα από τη συμμετοχή μου στους εργατικούς και αντιφασιστικούς αγώνες αυτής της περιόδου. 
 
Η προσπάθειά μου σε αυτό το δίσκο έρχεται σε εξέλιξη των προηγούμενων δουλειών μου και είναι μια προσθήκη στο σημερινό ελληνικό χιπ-χοπ από την άποψη όχι μόνο της πολιτικής αντιμετώπισης αλλά γενικότερων κοινωνικών αγωνιών, κυρίαρχα στο κομμάτι της νεολαίας. Έχει ωστόσο να κάνει και με συναισθήματα και ερωτικές σχέσεις. 
 
Εκτελέσεις
 
Θέλω να παρουσιάζω πρωτότυπες εκτελέσεις τραγουδιών που γράφω, είτε έχουν ραπ είτε όχι. Η εποχή που το χιπ-χοπ θεωρούνταν “ένα μπιτ που παίζει και ένας που τα χώνει καλά” πρέπει να τελειώσει.
 
 Ανεξάρτητα της ηλικιακής κλίμακας του κοινού, που στο χιπ χοπ είναι κατά κόρον νεολαιίστικη, η ριζοσπαστικοποίηση κατά την άποψή μου συνεχίζεται δυναμικά. Τα σχολεία σε δυο χρόνια έμαθαν, ταυτόχρονα με τον Killah P, να παλεύουν τους ναζί και να βγάζουν συμπεράσματα, το ίδιο και ένα μεγάλο κομμάτι της νέας εργατικής τάξης ή νέων ανέργων που έχουν καλύτερα αντανακλαστικά για το τι πάει στραβά. 
 
Σαν ράπερ ίσως να ήταν πιο εύκολο να περάσω μηνύματα αλλά δε θεωρώ ότι λείπουν οι καλοί αντιφασίστες αγωνιστές ράπερ. Προσπαθώ να προσφέρω στο επίπεδο μιας νέας αντίληψης στη δημιουργία της χιπ-χοπ μουσικής και στην εργατική διάσταση του να ασχολείσαι με τη μουσική. Έτσι πολλοί μεγάλοι ή νέοι δημιουργοί μπορούν να αλλάζουν την καθημερινότητα, τη μάχη για τα μουσικά μεροκάματα όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη και με αυτενέργεια.