Πολιτισμός
Βιβλία για τις Γιορτές

Μια μεγάλη γκάμα σε νέα και παλαιότερα βιβλία πάνω στην ιστορία, την οικονομία, τη φιλοσοφία, τον ιμπεριαλισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, την επαναστατική θεωρία αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις μπορείτε να βρείτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, ενόψει των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ανάμεσά τους, πολλές νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις βιβλίων για όσους διαβάζουν αγγλικά.
 
Με την ΕΕ του πολέμου και του ρατσισμού να είναι επί ποδός νέων επεμβάσεων, «Οι έμποροι των συνόρων, η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης» του Απόστολου Φωτιάδη από τις εκδόσεις «Ποταμός» είναι ένα επίκαιρο βιβλίο που αναλύει και παρουσιάζει διεξοδικά την δολοφονική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 
 
Καίριες απαντήσεις έρχονται να δώσουν τα βιβλία «Μέση Ανατολή, αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» της Δήμητρας Κυρίλλου και το συλλογικό «Η πάλη ενάντια στην Ισλαμοφοβία» από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. 
 
Πολλά τα βιβλία για την ιστορία του κινήματος στην Ελλάδα. Το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη «Η Ελεύθερη Ελλάδα, η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-44)» από τις εκδόσεις Ασίνη αναλύει πώς η εαμική Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης κατόρθωσε να είναι η μόνη πραγματική κυβέρνηση ενός μέρους της Ελλάδας μέχρι την αυτοδιάλυσή της ένα μήνα πρίν από τα Δεκεμβριανά. Στο βιβλίο «Η αδύνατη ταξική ανακωχή, η πολιτική του ΕΑΜ στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και τα συνδικάτα μέχρι τα Δεκεμβριανά», (εκδόσεις KΨΜ) ο Δημήτρης Μαριόλης σκιαγραφεί τις διεργασίες που οδήγησαν σε αυτή τη σύγκρουση.  
 
Μαρτυρίες
Το βιβλίο «Ο αδερφός μου, ο Αρης» του Μπάμπη Δ. Κλάρα, το τρίτο βιβλίο που έγραψε για τον αδελφό του (και επανεκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις ΚΨΜ) δίνει μαρτυρίες για το πώς ο Θανάσης Κλάρας έγινε ο Αρης Βελουχιώτης μέσα στους αγώνες πριν τον πόλεμο, την αντίσταση στους ναζί και στη συνέχεια την ανταρσία του απέναντι στην ηγεσία του ΚΚΕ. Το κλασικό πλέον βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού, «Το τιμωρό χέρι του λαού» ολοκληρώνει την εικόνα από τα χρόνια της κατοχής.
 
Το βιβλίο «Οι δίκες των δοσιλόγων 1944-49, δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη» (εκδόσεις Πόλις) του Δημήτρη Κουσουρή δίνει μια σαφή εικόνα της ατιμωρησίας με την οποία το κράτος που σκότωσε τον Άρη αντιμετώπισε τους επιφανείς και άσημους συνεργάτες των ναζί.
 
Στο βιβλίο «Μετά τον εμφύλιο, πολιτικές διαδικασίες και κοινωνική πόλωση στις απαρχές της προδικτατορικής περιόδου» του Μιχάλη Λυμπεράτου (Εκδόσεις Νότιος Άνεμος) αναλύονται οι συνέπειες της ήττας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, η μεταπολεμική κεφαλαιοκρατική συσσώρευση, ο ρόλος της «εξωτερικής βοήθειας» και  του σχεδίου Μάρσαλ.
 
Το βιβλίο «Ο κύκλος διαμαρτυρίας του ’60, συλλογική δράση και δημοκρατία στην προδικτατορική Ελλάδα» του Δημήτρη Παπανικολόπουλου  (εκδόσεις Νήσος)  παρουσιάζει τον πρώιμο ελληνικό Μάη του ‘ 68, τη ριζοσπαστικοποίηση και το εργατικό και νεολαιϊστικο κίνημα που συντάραξε την δεκαετία του ’60 και έληξε με την δικτατορία το 1967. Το βιβλίο «Λαμόγια στο χακί, τα οικονομικά ‘θαύματα’ και θύματα της χούντας» του Διονύση Ελευθεράτου (εκδόσεις Τύπος) παρουσιάζει τα σκάνδαλα και τις υψηλές διασυνδέσεις της χούντας.   
 
Τα βιβλία του Λέανδρου Μπόλαρη «ΣΕΚΕ, οι επαναστατικές ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα», «Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε», «Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Ελλάδα, ο εμφύλιος πόλεμος 1946-49» μαζί με τα κλασικά βιβλία του Δημήτρη Λιβιεράτου για τους κοινωνικούς αγώνες στον Μεσοπόλεμο καθώς και τα συλλογικά «Ιουλιανά 1965» και  «Το Πολυτεχνείο είναι εδώ», όλα από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο καλύπτουν όλη αυτήν την περίοδο.
 
Το βιβλίο του Γιάννη Μπαλαμπανίδη «Ευρωκομμουνισμός, Από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή Αριστερά» (εκδόσεις Πόλις) είναι ένα βιβλίο για τον ευρωκομμουνισμό και τη θέση του για «κόμμα αγώνα και κόμμα διακυβέρνησης" που σημάδεψε τραγικά την πορεία της ευρωπαϊκής αριστεράς πριν από λίγες δεκαετίες - και βλέπουμε σήμερα να έρχεται στην ημερήσια διάταξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 
Εμπνευσμένο από το κίνημα Occupy που συντάραξε τις ΗΠΑ είναι το τελευταίο βιβλίο του Nόαμ Τσόμσκι “Occupy, Σκέψεις πάνω στην ταξική πάλη, στην επανάσταση και στην αλληλεγγύη» (εκδόσεις Κέδρος) που καταπιάνεται να δώσει απαντήσεις για τα ερωτήματα που γέννησε το ίδιο το κίνημα. 
 
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του μαρξιστή συγγραφέα Ντέιβιντ Χάρβεϊ «Δεκαεφτά αντιφάσεις και το τέλος του καπιταλισμού», στο οποίο όπως ο ίδιος σημειώνει επιδιώκει την καλύτερη κατανόνηση των αντιφάσεων του κεφαλαίο και όχι του καπιταλισμού. 
 
Με το «Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα» ασχολείται και το βιβλίο (εκδόσεις Πόλις) του Τομά Πικετί που έγινε best seller, ενώ στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε το βιβλίο του Αλεξ Καλλίνικος «Αποκρυπτογραφώντας το Κεφάλαιο» (Deciphering Capital- Marx’s Capital and its destiny) από τις εκδόσεις Bookmarks, όπου ο Καλλίνικος συζητάει πάνω σε όλες τις σύγχρονες ερμηνείες για την επικαιρότητα του Κεφαλαίου.
 
Στα αγγλικά επίσης μπορείτε να βρείτε: 
Το βιβλίο «Marxism and women’s liberation» της Judith Orr από τις εκδόσεις Bookmarks, ένα βιβλίο που αναλύει το ρόλο της μαρξιστικής θεωρίας στην αναζήτηση των αιτιών της γυναικείας καταπίεσης στην εμφάνιση των ταξικών κοινωνιών αλλά και στη μάχη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών μέσα στο σύγχρονο καπιταλισμό.  
 
Το βιβλίο του Κέβιν Ντούγκαν «Νew capitalism? Transformation of work» (εκδόσεις Polity), στο οποίο ο συγγραφέας εξηγεί πώς σε αντίθεση με τις διάφορες μεταμοντέρνες θεωρίες,  η εργατική τάξη κάθε άλλο παρά «έχει εξαφανιστεί» στο σύγχρονο καπιταλισμό. 
 
To βιβλίο «Class in contemporary China» (εκδόσεις Polity) του David S.G Goodman που πραγματεύεται τις τάξεις στη σύγχρονη Κίνα. Ο Γκούντμαν δεν περιορίζεται στη διάσταση της νέας «οικονομικής υπερδύναμης» ή της άγριας εκμετάλλευσης, αλλά δίνει την εικόνα μιας χώρας στην οποία η εργατική τάξη αναπτύσσεται ραγδαία.
 
Στo συλλογικό βιβλίο «Fighting in all fronts, the popular resistance in 2nd world war» από τις εκδόσεις Bookmarks, ο Donny Gluckstein (συγγραφέας της «Λαϊκής Ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου») επιμελείται μιας συλλογής κειμένων για τα κινήματα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό σε διάφορες στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Μια από τις περιπτώσεις αντίστασης που περιλαμβάνει το βιβλίο είναι αυτή της εξέγερσης των Εβραίων στο κέτο της Βαρσοβίας το 1943. Για αυτή την ηρωική εξέγερση μπορείτε να βρείτε στο Μ.Β το συγκλονιστικό βιβλίο «The Ghetto Fights, Warsaw 1943-45» (επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις bookmarks) γραμμένο από τον Marek Edelman, ένα από τους ηγέτες της εξεγερσης που πολέμησε τους ναζί και επέζησε από την συντριβή της για να διηγηθεί την ιστορία της.
 
«Bread, Freedom and social justice: Workers and the Egyptian revolution» είναι ο τίτλος του βιβλίου που αφορά το ρόλο της εργατικής τάξης στην επανάσταση που συντάραξε την Αίγυπτο, γραμμένο από τους Anne Alexander και Mostafa Bassiouny (εκδόσεις Ζed books). To βιβλίο «Them and us, fighting the class war 1910-1939» του John Newsinger (εκδόσεις bookmarks) παρουσιάζει την ταξική πάλη στη Βρετανία από το 1910 στο 1939.