Εργατικό κίνημα
Δικηγόροι: Αποχή - Mαζί με τους εργαζόμενους

Σταδίου, Πέμπτη 14/1

Σε αποχή διαρκείας ενάντια στην ασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης βρίσκονται οι δικηγόροι όλης της χώρας από την περασμένη εβδομάδα. Είναι ο πρώτος κλάδος που μετέτρεψε τον αγώνα του σε διαρκείας και ο πρώτος που, την περασμένη Πέμπτη 14/1, βγήκε μαζικά στο δρόμο πλημμυρίζοντας το κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωσή τους μέτρησε πάνω από δέκα χιλιάδες κόσμο συσπειρώνοντας συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, μηχανικούς, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές. Νέο συλλαλητήριο όλων των παραπάνω κλάδων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/1 στα Προπύλαια, 11.30πμ.
 
Ο αγώνας ξεκίνησε με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τριήμερη αποχή από την Τρίτη 12/1 έως την Πέμπτη 14/1. Η μαζικότητα της διαδήλωσης εξασφάλισε την κλιμάκωση. Η αποχή θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 22/1 όταν και θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια για να ανανεώσει την απόφαση.
 
Η διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης ξεκίνησε από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας στην Ακαδημίας. Αν μπορεί να μιλήσει κανείς για ξεκίνημα αφού μπροστά στα γραφεία του ΔΣΑ γινόταν το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα άλλος κόσμος να απλώνεται στα γύρω στενά, άλλος να περιμένει την πορεία στην Πανεπιστημίου και άλλος στη Σταδίου λίγο πριν το υπουργείο Εργασίας. Το μέγεθος φάνηκε αφού συγκροτήθηκαν τα μπλοκ και άρχισαν να βαδίζουν. Όταν η κεφαλή έφτανε στη Βουλή, τα τελευταία πανό δεν είχαν στρίψει ακόμα από τη Πεσματζόγλου για το υπουργείο Εργασίας.
 
Η συμμετοχή των δικηγόρων ήταν πανελλαδική. Εκτός από τα μαζικότατα μπλοκ των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των Συλλόγων Θήβας, Χανίων, Καλαμάτας, Αιγίου, Καβάλας, Κορίνθου, Τρίπολης κ.α. Στα συνθήματά τους ζητούσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την παραίτηση του Κατρούγκαλου, φωνάζοντάς του ειρωνικά να «γυρίσει στη δικηγορία».
 
Με πανό συμμετείχαν επίσης η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνεχίζει τους μνημονιακούς νόμους Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και Βρούτση», μας είπε η Σοφία. «Νομιμοποιεί δηλαδή όλα αυτά που παλεύαμε να καταργήσουμε και τα συνεχίζει. Αν περάσει, προβλέπω στροφή στις ιδιωτικές ασφαλίσεις γιατί οι νέοι εργαζόμενοι αποκλείεται με τις παρούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας να καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν. Περιμέναμε από μια αριστερή κυβέρνηση ένα άλλο ασφαλιστικό σύστημα. Η σύνταξη στήριξε τους ανθρώπους την περίοδο της κρίσης, τώρα ακόμα κι αυτό αντί να το ενισχύσει, το διαλύει. Πρέπει να αγωνιστούμε.
 
Οι δικηγόροι πλήττονται όπως και οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρχισε με τους φαρμακοποιούς που ήθελαν να τους εντάξουν όλους στα Mall, ουσιαστικά αυτό επιχειρεί τώρα και με το μέσο μάχιμο δικηγόρο που θα οδηγηθεί να ζητά δουλειά σα μισθωτός υπάλληλος στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες. Σε αντίστοιχα δικηγορικά Μall, θα έλεγα εγώ».
 
«Με το νέο νομοσχέδιο ανεβάζουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, την αύξηση των εξόδων και την μείωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη, θα οδηγήσει χιλιάδες δικηγόρους ή να γίνουν φτηνό εργατικό δυναμικό σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες ή να απεμπλακούν από το επάγγελμα», μας είπε ο Θόδωρος Συμεωνίδης, μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης. «Είμαστε σε αποχή διαρκείας και πρέπει να συνεχίσουμε αλλά πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε γενική συνέλευση εντός συλλόγου. Η ηγεσία του ΔΣΑ είχε πει ναι στο δημοψήφισμα γνωρίζοντας ότι η πρόταση Γιούνκερ τα περιλάμβανε όλα αυτά, οπότε είναι υποκριτικό να μιλάει στο όνομα των πολλών ενώ στην πραγματικότητα μιλάει στο όνομα των λίγων. Γι’ αυτό και φοβάται τη συνέλευση και την αρνείται πεισματικά. Υπάρχει συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς, θα πρέπει να γίνει το ίδιο με όλους τους εργαζόμενους, όλοι μαζί να δώσουμε αυτό τον αγώνα».
 

Ο αγώνας στα χέρια των απλών δικηγόρων

Συνέντευξη με τον Τάκη Ζώτο, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 
Μίλησέ μας για τον αγώνα που δίνει ο κλάδος των δικηγόρων.
Η αποχή έχει ως βασικό θέμα το ασφαλιστικό που είναι μία λαιμητόμος για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων. Για τους πολύ νέους, για τους «μεσαίους», ακόμα και για τους «μεγάλους» δικηγόρους. Έτσι όλα τα διοικητικά συμβούλια, όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ψηφίσανε υπέρ μιας μαζικής απεργίας, μίας αποχής που πάει να γίνει διαρκείας. Αυτή τη στιγμή είναι μέχρι την Παρασκευή για τεχνικούς λόγους, με την έννοια να μην προκηρυχθεί ως διαρκείας και βρεθεί εκτεθειμένη στο κίνδυνο να προσφύγει το υπουργείο στη δικαιοσύνη και να κριθεί ως παράνομη και καταχρηστική…
 
Να σας πάει δηλαδή στα δικαστήρια;
Ναι! Τα έχουμε δει όλα και θα δούμε ακόμα περισσότερα...  Έτσι αυτή τη στιγμή και οι μισθωτοί δικηγόροι που βαφτίζονται συνεργάτες στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία θίγονται και άρα απέχουν μαζικά, αλλά και οι εργοδότες τους (με ή χωρίς εισαγωγικά) επίσης θίγονται και απέχουν κι αυτοί. Το θέμα βέβαια είναι πώς θα μπορέσει το κομμάτι των πιο πληττόμενων νέων και μισθωτών δικηγόρων να πάρει την ηγεσία αυτού του αγώνα συνδέοντάς τον με τον αγώνα των εργαζομένων συνολικά γιατί αυτή είναι η προοπτική για να νικήσει. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν ενδεχόμενες συμμαχίες και μερική υποχώρηση της κυβέρνησης με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ελαφρύνοντάς τα και επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους.
 
Η διεκδίκηση είναι για γενική συνέλευση του συλλόγου ώστε να εκφραστεί το κομμάτι των πιο νέων, μισθωτών δικηγόρων, καθώς και για απεργιακή επιτροπή για να περάσει ο έλεγχος στα χέρια τους και στην Αθήνα και στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα. Γιατί, αν περάσει η επίθεση, ένα μεγάλο κομμάτι θα πεταχτεί έξω από το κλάδο. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των μεγάλων γραφείων που θα έχουν μισθωτούς με 500 ευρώ πια, οι οποίοι δε θα μπορούν να πάρουν καν σύνταξη ή θα πάρουν πολύ χαμηλή.
 
Υπάρχουν συνέπειες και για τους πολίτες σχετικά με την απονομή δικαιοσύνης;
Ήδη η δικαιοσύνη έχει ακριβύνει πάρα πολύ. Είναι πολύ δύσκολο για τους απλούς πολίτες, για τους εργαζόμενους, να προσφύγουν σε αυτή. Τα πολλαπλά παράβολα, για να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, από την υποβολή της μήνυσης μέχρι την έφεση ή μια προσφυγή, όλα αυτά κοστίζουν. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιδεινώνει την κατάσταση. Γιατί θα αναγκάζονται οι δικηγόροι να μετακυλήσουν το βάρος στους πελάτες τους. Φυσικά από αυτό ωφελούνται μόνο οι πλούσιοι, πρακτικά μόνο οι πλούσιοι μπορεί να φτάσουν μια δίκη μέχρι τον Άρειο Πάγο.
 
Τι γίνεται με τη δίκη της Χρυσής Αυγής;
Καταρχάς, από την στιγμή που υπάρχει η απόφαση του συλλογικού μας οργάνου για την αποχή, πειθαρχούμε σε αυτή κι όχι μόνο, θέλουμε την κλιμάκωση που λέγαμε πριν. Από εκεί και πέρα, όταν άνοιξε το θέμα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα δήλωσε ότι ήθελε να πάρει άδεια για να συνεχιστεί η διαδικασία, και πράγματι την πήρε για τις δύο πρώτες μέρες της αποχής. Εμείς δηλώσαμε ότι αφού ένα συλλογικό μας όργανο αποφάσισε ότι δίνει εξαίρεση πειθαρχούμε σε αυτή την απόφαση.
 
Αυτοί που ήταν σφόδρα αντίθετοι και είπαν «όχι, δεν πειθαρχούμε» ήταν οι δικηγόροι των χρυσαυγιτών. Σημειωτέον, οι περισσότεροι ανήκουν σε αυτό που λέγαμε πριν το μεσαίο και ανώτερο εισοδηματικά στρώμα και δεν είναι από αυτούς που μέχρι τώρα έχουν δείξει οποιαδήποτε προθυμία συμμετοχής στις αποχές του συλλόγου. Οι περισσότεροι μάλιστα, όπως και το ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου, ήταν από αυτούς που ψήφισαν Ναι στο δημοψήφισμα.
 
Τις επόμενες μέρες της αποχής, ο σύλλογος απέρριψε την αίτηση άδειας κι εμείς πειθαρχούμε και σε αυτό. Η δίκη έχει προς το παρόν διακοπεί αλλά υπάρχει ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό. Το ασφαλιστικό είναι εξαιρετικής σημασίας, θίγει όλη την εργατική τάξη. Με αυτή την έννοια σταμάτησαν όλες οι δίκες, «μικρές» και «μεγάλες», «σημαντικές» και «ασήμαντες». Είναι στα πλαίσια της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης προς την κυβέρνηση για να πάρει πίσω το ασφαλιστικό. Αυτό το στόχο υπηρετεί η αποχή που λέει ότι καμία δίκη δε θα γίνεται.
 
24ωρη αποχή «ενάντια στους οικονομικούς δολοφόνους της κυβέρνησης και της τρόικας που οδηγούν στην εξαθλίωση χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με την εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο-έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό» εξήγγειλε για τη Δευτέρα 25 Γενάρη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Την ίδια μέρα, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11.30πμ και πορεία στη Βουλή. Είναι ένα βήμα κλιμάκωσης για έναν ακόμα κλάδο, αποτέλεσμα της επιτυχημένης διαδήλωσης της περασμένης Πέμπτης 14/1. Χρειάζεται να γίνει διαρκείας.