Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τον John Molyneux: Eκλογές στην Ιρλανδία

Ο John Molyneux μίλησε στο Μανώλη Σπαθή για τις επερχόμενες Ιρλανδικές εκλογές και τη σημασία τους. 
 
Ποια είναι η πολιτική κατάσταση ενόψει των εκλογών στην Ιρλανδία;
Ο λαός της Ιρλανδίας πηγαίνει στις κάλπες στις 26 Φεβρουαρίου σε μια εκλογική αναμέτρηση που φαίνεται ότι θα κλονίσει το πολιτικό κατεστημένο. Τα περισσότερα από τα τελευταία 100 χρόνια η πολιτική σκηνή της Ιρλανδίας κυριαρχείται από δύο αστικά κόμματα, που έχουν τις ρίζες τους στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1922-23, το Fianna Fail και το Fine Gael. Υπάρχει ακόμα και το πολύ συντηρητικό Εργατικό Κόμμα το οποίο κάποιες φορές κρατάει τις ισορροπίες μπαίνοντας σε κυβερνήσεις. 
 
Πώς έχει επιδράσει η κρίση και η λιτότητα στο πολιτικό τοπίο;
Η κρίση του 2008 και τα χρόνια της λιτότητας που ακολούθησαν έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο. Το Fianna Fail που κυβερνούσε για χρόνια υπέστη συντριπτική ήττα το 2011. Τώρα είναι η σειρά του Εργατικού Κόμματος το οποίο στήριζε τη δεξιά κυβέρνηση του Fine Gael.
 
Οι απολογητές του συστήματος λένε ότι η Ιρλανδία είναι παράδειγμα προς μίμηση ανάμεσα στις χώρες που έχουν «σωθεί» με μνημόνια. Τι είναι λοιπόν αυτό που προκαλεί τις ανησυχίες από την πλευρά τους;
Ναι, στους αριθμούς η ιρλανδική οικονομία ανακάμπτει. Αυτό όμως δεν έχει κάποια επίδραση στις ζωές των φτωχών και της εργατικής τάξης. Αντίθετα υπάρχει τεράστια οργή για το ότι πλήρωσαν για την κρίση των τραπεζιτών, για την αυξανόμενη ανισότητα, για τους άδικους φόρους, όπως τα τέλη για το νερό, αλλά και για την άδικη φύση της «ανάκαμψης» καθεαυτής. 
 
Η λεγόμενη ανάκαμψη σημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ ταυτόχρονα έχει ξεσπάσει σοβαρή κρίση στους τομείς της Υγείας και της στέγασης με τον αριθμό των αστέγων να έχει φτάσει σε φρικτά επίπεδα. 
 
Τι κυβέρνηση αναμένεται να βγάλουν οι εκλογές;
Από τις ερχόμενες εκλογές είναι απίθανο να μπορέσει να προκύψει εκ νέου μια κυβέρνηση Fine Gael/Εργατικών. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόμμα ή κάποια προφανής συμμαχία κομμάτων που θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Ποιες είναι οι προοπτικές της παραδοσιακής αριστεράς;
Η αριστερά φαίνεται ότι θα πάρει το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της. Από τη μία, το Sinn Fein θα αυξήσει τις έδρες του. Πρόκειται για ένα δημοκρατικό – πατριωτικό στην ουσία της πολιτικής του ρεφορμιστικό κόμμα το οποίο βρίσκεται στα αριστερά του κατεστημένου το Νότου (Δημοκρατία της Ιρλανδίας). Ταυτόχρονα, όμως, βρίσκεται σε συμμαχία με τους δεξιούς οπαδούς της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία (έξι επαρχίες βρίσκονται ακόμα υπό βρετανική εξουσία). Το Sinn Fein έχει αριστερό πολιτικό λόγο αλλά είναι πιθανό να συγκυβερνήσει με το Fianna Fail. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν με παρόμοιο τρόπο όπως στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τι υπάρχει στα αριστερά της παραδοσιακής αριστεράς;
Υπάρχει η πλατφόρμα Anti-Austerity Alliance (AAA) – People Before Profit(PBP) (Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα – Οι Άνθρωποι Πάνω από τα Κέρδη). Πρόκειται για την κύρια δύναμη στην άκρα αριστερά, η οποία έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει βουλευτικές έδρες. Το «Οι Άνθρωποι Πάνω από τα Κέρδη» είναι ένα από τα δύο μέτωπα που συγκροτούν την πλατφόρμα και φτιάχτηκε με πρωτοβουλία του SWP Ιρλανδίας (αδελφό κόμμα του ΣΕΚ). Στο μέτωπο αυτό συμμετέχουν μαζικά εργάτες και εργάτριες που έχουν ταχθεί στην αντίσταση ενάντια στην κυβέρνηση. To SWP είναι μια επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση αφοσιωμένη στην ανατροπή του καπιταλισμού τόσο στην Ιρλανδία όσο και διεθνώς. Το PBP είναι ευρύτερο και ανοιχτό σε όσους θέλουν να παλέψουν ενάντια στη λιτότητα από τα αριστερά και από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και του λαού. Το ΑΑΑ είναι παρόμοιο μέτωπο το όποιο έχει φτιαχτεί με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (CWI). Στην πλατφόρμα συμμετέχει και μεγάλος αριθμός ανένταχτων αγωνιστών με αριστερή και σοσιαλιστική πολιτική καταγωγή οι οποίοι πιθανότατα θα εκλεγούν.
 
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της πλατφόρμας;
Είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις αλλά στο PBP εκτιμούμε ότι έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να εκλέξουμε τέσσερις βουλευτές. Επίσης έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να εκλέξουμε ακόμα δύο αντιπροσώπους στις εκλογές του Μαΐου για τη Συνέλευση* στο Βορρά.
 
Φυσικά είναι οι αγώνες εκτός του κοινοβουλίου, ιδιαίτερα το κίνημα ενάντια στο ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στο νερό, που μας έδωσαν αυτή τη δυνατότητα. Οι αγώνες αυτοί ήταν και θα είναι πιο σημαντικοί από τον αριθμό των βουλευτών που έχουμε. Αυτές οι εκλογές όμως μας δίνουν την ευκαιρία και για μια πρωτοφανή αριστερή τομή στην ιστορία της Ιρλανδίας.
 
• Η Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελείται από 108 εκλεγμένους, είναι νομοθετικό σώμα με έδρα στο Μπέλφαστ και της έχουν απονεμηθεί από τη Μ. Βρετανία αρμοδιότητες σε θέματα αποκεντρωμένης διοίκησης.