Πολιτισμός
66η Μπερλινάλε: Οι πρόσφυγες στο επίκεντρο

Τα βασικά βραβεία στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μπερλινάλε που ολοκληρώθηκε στις 22 Φλεβάρη εκφράζουν πολύ εύστοχα τη συγκυρία που διανύουμε και την ανταπόκριση των καλλιτεχνών σε αυτήν. Η χρυσή άρκτος πήγε πανάξια στο «Fuocoamare» (Φωτιά στη θάλασσα) του Τζιανφράνκο Ρόζι. Πρόκειται για το χρονικό της Λαμπεντούζα, του μικρού νησιού στα νότια της Ιταλίας, από όπου έχουν περάσει πάνω από 400.000 μετανάστες και πρόσφυγες, 15.000 από τους οποίους έχουν σκοτωθεί στην προσπάθεια να φτάσουν στη στεριά. Η ταινία «βλέπει» μέσα από τα μάτια ενός πιτσιρικά, του Σαμουέλε και του γιατρού του νησιού το χρονικό της φυγής, τη στάση των κατοίκων και τα «κατορθώματα» της Φρόντεξ, που περιπολεί μέρα και νύχτα και ευθύνεται για σωρεία «ναυαγίων», «ατυχημάτων» και τελικά θανάτων αθώων. 
 
Το επόμενο βραβείο κέρδισε η βοσνιακή ταινία «Θάνατος στο Σεράγεβο». Ο δημιουργός του παλιότερου «No man’s land», Ντάνις Τάνοβιτς έφτιαξε μια δυνατή ταινία για το σημερινό Σεράγεβο και τις πληγές του πολέμου που ακόμη είναι ανοιχτές. Όλα εκτυλίσσονται στις 28 Ιούνη 2014, στη διάρκεια μιας φιέστας για την επέτειο της δολοφονίας του αρχιδούκα της Αυστρίας, που οδήγησε στο ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στο ξενοδοχείο Europa συναντιούνται διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, η τοπική μαφία, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν αναγγείλει απεργία γιατί είναι απλήρωτοι...
 
Τις ίδιες μέρες, ο Κινέζος καλλιτέχνης Weiwei «έντυσε» ένα κεντρικό θέατρο του Βερολίνου με 14.000 σωσίβια, στη μνήμη των προσφύγων που πνίγηκαν στην πορεία προς την Ευρώπη – φρούριο.
Δήμητρα Κυρίλλου
• Αναλυτικότερη παρουσίαση της Μπερλινάλε στο επόμενο φύλλο της ΕΑ.