Πολιτισμός
Κάτω τα χέρια από το ΕΜΠΡΟΣ

To θέατρο Εμπρός μαζί με του λιμενεργάτες, 17/2

Οκτώ μέρες χωρίς ρεύμα βρίσκεται ήδη το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ μετά την αστυνομική εισβολή και το ξήλωμα όλων των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που δέχτηκε την Τρίτη 16/2 το πρωί. Χρειάστηκε η πίεση του κόσμου, χιλιάδες μηνύματα, ψηφίσματα συμπαράστασης όπως της ΑΣΚΤ, χιλιάδες ποστ στα social media και ανακοινώσεις που καλούσαν σε κινητοποιήσεις έξω από το Θέατρο για να αναγκαστεί τελικά το ΤΑΙΠΕΔ να βγάλει ανακοίνωση ότι κατ' εντολή του, και με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Πιτσιόρλα, έγινε η καταστροφή του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του θεάτρου. 
 
Δέκα αστυνομικοί ακολουθούμενοι από εισαγγελικούς λειτουργούς και εκπροσώπους του ταμείου επέβλεψαν τις εργασίες καταστροφής του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του κτηρίου. Έσκαψαν στο εξωτερικό πεζοδρόμιο, αφαίρεσαν και κατέστρεψαν την κεντρική εγκατάσταση παροχής, έσπασαν την πόρτα, εισέβαλαν στο χώρο, διέρρηξαν τις κλειδωνιές στο Ταμείο, έσπασαν και αφαίρεσαν τα ρολόγια και τα καλώδια όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ξήλωσαν καλώδια από θεατρικούς προβολείς και έφυγαν αφήνοντας το πεζοδρόμιο έξω από το ΕΜΠΡΟΣ πλήρως κατεστραμμένο με μια κορδέλα γύρω-γύρω, να περιτυλίγει το δώρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Η απάντηση ήρθε την ίδια μέρα με δεκάδες κόσμο να συγκεντρώνεται μέσα και έξω από το Θέατρο και να πλημμυρίζει την αίθουσα της κεντρικής σκηνής για να δει την προγραμματισμένη παράσταση του Θεάτρου Σητείας, “Η τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ” του Σ. Μπέκετ. “Νιώθουμε πραγματικά σαστισμένοι από το γεγονός. Ξέραμε όμως πού ήρθαμε να παίξουμε και θεωρούμε υποχρέωσή μας να δώσουμε αυτές τις παραστάσεις ακόμα και κάτω και από αυτές τις δύσκολες συνθήκες”, τόνισε πριν την παράσταση στο κοινό ο σκηνοθέτης Νάσος Ζαγκότης. Χωρίς φώτα, με κεριά και φακούς η ούτως ή άλλως εσωτερική παράσταση του Μπέκετ πήρε ένα μυσταγωγικό χαρακτήρα.
 
Φάρος πολιτισμού
Το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στα 5 χρόνια λειτουργίας του είναι φωτεινός φάρος πολιτιστικής δημιουργίας, συλλογικής παρέμβασης και πεδίο διαλόγου για όλα τα ρεύματα των κινημάτων. Πάνω από 450 παραστάσεις, εκατοντάδες καλλιτέχνες κάθε είδους (ξεπερνάνε τους 1.200) έχουν βρει προσβάσιμη στέγη για την δημιουργική τους δράση στο ΕΜΠΡΟΣ, ενώ χιλιάδες κόσμου έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και αυτήν την εβδομάδα οι 8 παραστάσεις και δράσεις που ήταν προγραμματισμένες, παρά την έλλειψη ρεύματος, πραγματοποιήθηκαν. 
 
Την Τρίτη 16/2 το βράδυ η συνέλευση του ΕΜΠΡΟΣ αποφάσισε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργάνωσαν οι λιμενεργάτες για την 48ωρη απεργία τους ενάντια στο ξεπούλημα των Λιμανιών που έχει βγάλει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που την επόμενη μέρα αποφασίστηκε η οργάνωση κοινής εκδήλωσης ενάντια στα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας με την παρουσία λιμενεργατών, αγωνιστών από το κίνημα ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού και μια σειρά από δράσεις που θα κλιμακωθούν την επόμενη περίοδο μέχρι να συνδεθεί το ρεύμα.