Πολιτισμός
Oι Γυναίκες στο Σινεμά

Η ταινία της Σάρα Γκάβρον προβάλλεται ήδη στις αίθουσες και μας θυμίζει την αυγή του γυναικείου κινήματος, τον αγώνα που έδωσαν οι Βρετανίδες Σουφραζέτες για να κερδίσουν το δικαίωμα στην ψήφο. 
 
Εκτυλίσσεται στο Λονδίνο του 1912 με κεντρική ηρωίδα τη Μοντ, μια πλύστρα που ζει μια δύσκολη αλλά σχετικά ήρεμη ζωή με τον άντρα και τον μικρό γιο της, μέχρι τη στιγμή που τυχαία θα βρεθεί μπροστά σε μια ακτιβίστικη επίθεση μιας ομάδας Σουφραζετών. Βρισκόταν στο Ουέστ Εντ για κάποια διανομή και ενώ χάζευε με δέος μια πολυτελή βιτρίνα, μια πέτρα θρυμμάτισε θεαματικά τη βιτρίνα, και όπως φάνηκε τελικά, άλλαξε ριζικά την όλη πορεία της Μοντ. Στην ομάδα των γυναικών αναγνωρίζει μια συνάδελφό της από το πλυντήριο, με την οποία θα συνδεθεί και σύντομα θα βρεθούν στην αίθουσα ακροάσεων του Βρετανικού κοινοβουλίου που εξέταζε το αίτημα της ψήφου για τις γυναίκες. Εκεί αφηγείται τη ζωή της, πώς γεννήθηκε μέσα στο πλυντήριο, έχασε τη μάνα της από αναθυμιάσεις στα τέσσερά της χρόνια, ξεκίνησε να δουλεύει στον ίδιο χώρο στα επτά σαν πλύστρα, για να φτάσει στα 24 να είναι προϊσταμένη τμήματος, κερδίζοντας 13 σελίνια τη βδομάδα. Βλέπουμε τα χέρια της γεμάτα αμυχές από τη σκληρή δουλειά και κάποια άλλη στιγμή τον ώμο της με εμφανή σημάδια από κάψιμο. 
 
Το Λονδίνο του Λόιντ Τζωρτζ ξαναζωντανεύει γκρίζο, βαθιά ταξικό και σκληρό, μέσα σε μια περίοδο γενικής ανόδου του εργατικού κινήματος, με προβλήματα για την αστική τάξη της Βρετανίας στην Ιρλανδία και διεθνώς, που όδευε στο ξέσπασμα του Α’΄Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η κυβέρνηση αρνείται να παραχωρήσει την ψήφο, η Μοντ οργισμένη προσχωρεί στις Σουφραζέτες και την οργάνωση WSPU (Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών), με ηγέτιδα την Έμελιν Πάνκχερστ που δήλωνε ότι μόνο με θεαματικές ενέργειες θα μπορούσαν οι γυναίκες να κερδίσουν την ψήφο και ν’αλλάξουν τη ζωή τους. Πολύ σύντομα θα συλληφθεί, και θα έλθει σε σύγκρουση με τον άντρα της που την πετάει έξω απ’το σπίτι, θα χάσει τη δουλειά της, την κηδεμονία του παιδιού της αλλά θα συνεχίσει τον αγώνα με τις Σουφραζέτες, μέχρι το κέρδισμα της καθολικής ψήφου το 1928. 
 
Πρώτο κύμα χειραφέτησης
Η ταινία αξίζει για την αναβίωση όλης εκείνης της περιόδου και για την θετική απεικόνιση των Σουφραζετών και του πρώτου κύματος χειραφέτησης των γυναικών. Χωλαίνει όμως καθαρά στο ότι παρουσιάζει ένα κίνημα ενιαίο κάτω από την ηγεσία της Έμελιν Πάνκχερστ και της WSPU. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σύντομα μετά την ίδρυση της Ένωσης το 1903, υπήρξαν διαφωνίες που έκφραζαν τη διαφορετική ταξική προέλευση των γυναικών. Ο αγώνας για την ψήφο είχε ριζοσπαστικοποιήσει μεγάλα στρώματα από γυναίκες της μικροαστικής και αστικής τάξης, που έφταναν στις πιο ακραίες ενέργειες, όμως για τις γυναίκες της εργατικής τάξης όπως οι υφάντρες του Λάνκασαϊρ, το δικαίωμα στην ψήφο ήταν συνδεδεμένο με την πάλη ενάντια στα αφεντικά, με τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Μπορεί να διαδήλωναν όλες μαζί σε συγκεκριμένες στιγμές, όμως το ταξικό χάσμα οδηγούσε σε διαφωνίες στις μορφές πάλης και τελικά στον πολιτικό προσανατολισμό. 
 
Όταν ξέσπασε ο Α’΄Παγκόσμιος η WSPU ανέστειλε τη δράση της και στρατεύτηκε πίσω από τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας. Άλλα κομμάτια αγωνιστριών βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη, αντιτάχθηκαν στον πόλεμο και τραβήχτηκαν ακόμη πιο αριστερά. Αυτό εκφράστηκε μέσα στην ίδια την οικογένεια Πάνκχερστ. Η μητέρα Έμελιν κατέληξε στο κόμμα των Τόριδων και μαζί με τις κόρες της Κρίσταμπελ και Αντέλα υιοθέτησε τις πιο συντηρητικές απόψεις. Αντίθετα η άλλη κόρη, Σύλβια Πάνκχερστ μετέτρεψε το παράρτημα της Ένωσης στις εργατογειτονιές του ανατολικού Λονδίνου σε σοσιαλιστική οργάνωση. Η ίδια πέρασε για ένα διάστημα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας και παρέμεινε για όλη της τη ζωή στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και τη Βρετανική αποικιοκρατία. 
 
Αυτή η πραγματική ιστορία του γυναικείου κινήματος απουσιάζει από την ταινία «Σουφραζέτες», υπάρχει όμως στα γραπτά των επαναστατριών, της Ρόζας Λούξεμπουργκ και της Κλάρας Τσέτκιν και αξίζει να την ξανά-ανακαλύψουμε σήμερα, που μπορεί να έχουμε την ψήφο, αλλά έχουμε τόσα άλλα ζητήματα να παλέψουμε.