Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
“Η αποφυλάκιση Ρουπακιά είναι πρόκληση”

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής μίλησαν στην εκπομπή Checkpoint στον ALPHA.

Ένα ακόμα στοιχείο, ένα βίντεο-ντοκουμέντο, από την τεράστια δικογραφία της δίκης της ΧΑ ήρθε στην δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες στην εκπομπή Checkpoint με τη Γιάννα Παπαδάκου στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. 
 
Στο βίντεο από κάμερα καταστήματος φαίνεται ο Ρουπακιάς να φτάνει στην Π. Τσαλδάρη στο Κερατσίνι την ώρα που το Τάγμα Εφόδου της ΧΑ είχε ήδη επιτεθεί στην παρέα του Παύλου Φύσσα. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο του, ξαναμπήκε, έκανε μανούβρα πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αμφιάλης και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα για να φτάσει λίγα μέτρα πιο κάτω, στο σημείο της δολοφονίας. Η ψυχραιμία των κινήσεων του αποδεικνύουν ότι ήξερε ακριβώς που πάει και τι κάνει. Επίσης φαίνεται η αδρανής στάση της αστυνομίας που ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια. 
 
Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου η οποία τόνισε: «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξευτελίσουν αυτή τη δίκη. Δεν είδα καμιά μετάνοια από κανέναν τους. Το αντίθετο μάλιστα συνεχίζουν να προκαλούν και να μας προσβάλουν είτε με την συμπεριφορά τους, είτε με τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Προφανώς μας ενδιαφέρει να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του Παύλου, αλλά αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο εμάς. Υπάρχουν και άλλες πόσες δικογραφίες. Και για άλλα θύματα. Τον Λουκμάν τον σκότωσαν. Υπάρχουν πολύ βαριά τραυματισμένοι. Σημαδεμένοι για όλη τους τη ζωή. Σκοτώσανε το παιδί μου επειδή έτσι γουστάρανε, για να δείξουν τη δύναμή τους και αυτό δεν πρόκειται, δεν γίνεται,  να περάσει έτσι».
 
Παρόντες στο στούντιο της εκπομπής ήταν οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής Ανδρέας Τζέλης και Κώστας Παπαδάκης, ενώ βιντεοσκοπημένη ήταν η συνέντευξη του Δημήτρη Ζώτου.
 
«Υπάρχει μια σειρά παραγόντων για την καθυστέρηση που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και φυσικά πολιτικές ευθύνες πίσω από αυτούς. Πρώτος είναι η απαράδεκτη και εξοργιστική καθυστέρηση σχηματισμού δικογραφιών για την εγκληματική δράση της ΧΑ πριν την δολοφονία του Φύσσα. Οι 33 δικογραφίες που λιμνάζανε στα συρτάρια του Δένδια και οι εκατοντάδες δικογραφίες που δεν σχηματίστηκαν ποτέ  γιατί όποιος πήγαινε στα αστυνομικά τμήματα να καταγγείλει τους χρυσαυγίτες έτρωγε ξύλο και απέλαση αν ήταν αλλοδαπός», τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης συνεχίζοντας:
 
Καθυστέρηση
«Δεύτερος παράγοντας η καθυστέρηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ όταν πια αποφασίστηκε να γίνει η δίωξη. 
 
Τρίτος παράγοντας η εξάμηνη καθυστέρηση από τη λήξη της ανάκρισης μέχρι την έκδοση του βουλεύματος, το οποίο παρά την πληθώρα των στοιχείων στέλνει τους κατηγορούμενους με ελλιπές κατηγορητήριο χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 187Α και χωρίς ηθική αυτουργία όταν υπάρχουν 30 τουλάχιστον περιστατικά από τα οποία πηγάζει η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για βουλευτές και ηγετικά στελέχη της ΧΑ για τα οποία δεν παραπέμπονται.
 
Τέταρτος παράγοντας η εγκληματική επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διεξαγωγής της δίκης με συν ευθύνη του υπουργείου δικαιοσύνης και της τότε ιεραρχίας του Εφετείου Αθηνών. 
 
Από τη δίκη θέλουμε να μην μείνει η διερεύνηση των ευθυνών μόνο σε εκείνους που πιάσανε στα χέρια τους στιλέτα και ρόπαλα. Θέλουμε να αποκαλυφθεί ο μηχανισμός που οργάνωσε αυτά τα εγκλήματα, οι άνθρωποι που τον διεύθυναν, αυτοί που δημιούργησαν όλες αυτές τις  προϋποθέσεις για να λειτουργήσει αυτή η εγκληματική οργάνωση. Είναι βαρύ και μεγάλο το στοίχημα της δίκης αυτής για την απονομή δικαιοσύνης. Θέλουμε να φανεί η συγκάλυψη της αστυνομίας προς την Χ.Α».
 
Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Ζώτος εξήγησε: «Ουσιαστικά η δίκη άρχισε τέλη Σεπτέμβρη όταν κατέθεσε ο Παναγιώτης Φύσσας πατέρας του Παύλου. Υπάρχουν δυο περίοδοι στη δίκη μέχρι τώρα. Στην πρώτη περίοδο έγινε μια προσπάθεια απαξίωσης της δίκης,  των θυμάτων και των μαρτύρων. Στη δεύτερη περίοδο έχουμε και προσπάθεια εκφοβισμού των μαρτύρων από τη μεριά των κατηγορουμένων. Απειλούν τους μάρτυρες ότι θα κρατηθούν για ψευδορκία, ενώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. 
 
Πρόκειται για αβάσιμο αίτημα αλλά οι άνθρωποι που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο δικαστήριο προφανώς φοβούνται μια τέτοια κατηγορία. Αυτό είναι ένα μήνυμα και για τους επόμενους μάρτυρες. Το δεύτερο είναι πως οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να αποσείσουν τις κατηγορίες από την ηγεσία της οργάνωσης και τους βουλευτές. Κάθε φορά που αναδεικνύονται από την Πολιτική Αγωγή ή από μάρτυρες στοιχεία που αποδεικνύουν ή είναι σοβαροί δείκτες ότι πίσω από τις εγκληματικές πράξεις υπάρχει εγκληματική οργάνωση που έχει μεθοδεύσει και οργανώσει όλες τις επιθέσεις και τις δολοφονίες που δικάζονται, τότε δημιουργείται ένταση από τη μεριά των συνηγόρων των κατηγορουμένων.
 
Η αποφυλάκιση του Ρουπακιά, αποτελεί πρόκληση το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα. Ενώ σηματοδοτεί και την αποτυχία των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Πρώτα απ' όλα γιατί επέτρεψαν και ανέχτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. 
 
Το δεύτερο είναι ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στο στάδιο της δίωξη. Να θυμίσω ότι η Βουλή καθυστερούσε επί μήνες την άρση της ασυλίας των βουλευτών και άρα δεν μπορούσε να προχωρήσει η ανάκριση. 
Έτσι (με τόσες καθυστερήσεις) ο Ρουπακιάς θα αποφυλακιζόταν πριν το τέλος της δίκης αφού αυτή η δίκη θα διαρκέσει τουλάχιστον εκατό συνεδριάσεις ακόμα, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο. Οι όροι που μπήκαν στον Ρουπακιά πρέπει να τηρηθούν έτσι όπως έχουν επιβληθεί, δηλαδή ο περιορισμός στο σπίτι χωρίς καμιά έξοδο παρά μόνο για να έρχεται στη δίκη».
 

Όχι στις διευκολύνσεις στους νεοναζί

Με φασιστικό κρεσέντο και τραμπουκισμούς προς όλους ο υπόδικος ναζί βουλευτής της χρυσαυγίτικης συμμορίας Παναγιώταρος μαζί με τον υποψήφιο ναζί Γκλέτσο και καμιά 20αριά μπράβους έκαναν ντου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 10/3 που είχε θέμα το προσφυγικό, έβρισαν, προπηλάκισαν και χτύπησαν περιφερειακούς συμβούλους, δημοσιογράφους -όπως ο Πέτρος Αναστασιάδης από τον Ριζοσπάστη- και ακροατές της διαδικασίας. Είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη για το πώς οι αμετανόητοι ναζί χρησιμοποιούν τις αποφυλακίσεις και τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική περιγράφοντας το περιστατικό τονίζεται πως: «έκλεισαν την πόρτα για να μην επιτρέψουν την αποχώρηση της περιφερειακής συμβούλου με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Δέσποινας Κουτσούμπα, φοιτητών των ΕΑΑΚ και άλλων συμβούλων και πολιτών από την αίθουσα την ώρα της ομιλίας του Παναγιώταρου. (...) Είναι προφανές ότι οι Χρυσαυγίτες ήρθαν για να στήσουν επεισόδιο και να βρουν ευκαιρία να «παίξουν» στα ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι πρόκειται για αμετανόητους δολοφόνους, που αν δεν αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα σε κάθε επίπεδο, θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με την εγκληματική τους δράση. 
 
Καμμία ανοχή
Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται η ανοχή που δείχνει η παράταξη της Δούρου στο φασιστικό μόρφωμα: τους έχει παραχωρήσει γραφεία μέσα στην Περιφέρεια Αττικής, ανέχεται να ακούγεται ανενόχλητος ο ρατσιστικός λόγος και οι φασιστικές κραυγές από το βήμα του συμβουλίου.
 
Αποκορύφωμα αποτέλεσε η στάση του Προεδρείου του ΠεΣυ, και ιδιαίτερα του Προέδρου του Συμβουλίου Σχινά, ο οποίος δεν έκανε απολύτως τίποτα όταν η περιφερειακή σύμβουλος Δ. Κουτσούμπα κατήγγειλε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής απειλούν ανοιχτά τους φοιτητές που παρακολουθούν την συνεδρίαση και φέρουν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμπλοκή. Η καταγγελία έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα αργότερα οι αποθρασυμένοι φασίστες να χτυπήσουν το δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση.
 
Ως  Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό, εκφράζουμε τη διεθνιστική-ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και ο ιμπεριαλισμός, παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.