Πολιτισμός
Θέατρο: Μια αλλιώτικη πρωτοχρονιά

Πρωτοχρονιάτικη “Γιορτή στου Νουριάν” ετοιμάζουν τα μέλη της Συντεχνίας του Γέλιου. Στις 21 Μάρτη, ημέρα της εαρινής ισημερίας που είναι πρωτοχρονιά σε ολόκληρο τον Περσόφωνο κόσμο και το Κουρδιστάν, θα δώσουν παράσταση στις 6.30μμ στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, Αγίου Πολυκάρπου 87.
 
Η παιδική αντιρατσιστική παράσταση “Μια γιορτή στου Νουριάν”, η ανατρεπτική κωμωδία του Φόλκερ Λούντβιχ για την πολιτισμική συμφιλίωση, γραμμένη 43 χρόνια πριν στην Γερμανία με Έλληνες και Τούρκους στη θέση των μεταναστών, παίρνει στην σημερινή συγκυρία μια σύγχρονη και επίκαιρη σημασία.
 
Μιλώντας στην Ε.Α. ο Βασίλης Κουκαλάνι μεταφραστής του έργου, σκηνοθέτης και ηθοποιός στην παράσταση, τονίζει πως η συγκεκριμένη παράσταση μιλάει για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για τις προκαταλήψεις και τη ρατσιστική βλακεία που αντιμετωπίζεται με χιούμορ και κοινή λογική. 
 
“Στον Ελαιώνα στεγάζονται πάνω από 200-250 παιδιά σε πολύ δύσκολες, αδιανόητες θα έλεγα, συνθήκες. Σε αυτά τα παιδιά που έχουν πάρει, συχνά χωρίς τις οικογένειές τους, το δρόμο της προσφυγιάς θέλουμε να κάνουμε ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο. Θέλουμε να τους δώσουμε λίγη ζεστασιά σε αυτό το ατελείωτο ταξίδι τους προς μια καινούρια ζωή. Θέλουμε να δείξουμε πως παρά τις απάνθρωπες πολιτικές που τους αποκόβουν και τους περιθωριοποιούν, η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων όχι μόνο δεν σταματάει αλλά αντιθέτως βρίσκει συνεχώς καινούριες δημιουργικές δυνάμεις για να μεγαλώνει και να επεκτείνεται. 
 
Μπαλόνια
Σε όλα τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια της παράστασης μοιράζαμε μπαλόνια που είχανε τυπωμένη πάνω τους τη φράση: “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά”. Με αυτό τον τρόπο συμμετείχαμε σε όλη αυτή την καμπάνια για να πάρουν ίσα δικαιώματα τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής στην Ελλάδα. Σε αυτή την παράσταση αποφασίσαμε τα μπαλόνια να γράφουν: “Ανοίξτε τα σύνορα – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες”. Θέλουμε έτσι να στείλουμε το μήνυμα πως και αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους και όλοι αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή είναι καλοδεχούμενοι και στην χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη.
 
Καλούμε σε αυτή τη δράση αλληλεγγύης όλους τους φίλους και θεατές που είδαν την παράσταση όλα αυτά τα χρόνια. Θέλουμε να έρθουν, να επισκεφτούν τον καταυλισμό του Ελαιώνα για να παρακολουθήσουν την παράσταση- συμπαράσταση και να γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά των προσφύγων την πρωτοχρονιά. Επίσης ζητάμε σε όσους έρθουν να φέρουν τρόφιμα που θα διατεθούν μέσω της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά δίχως συνθήκες υποδοχής και προστασίας”, εξηγεί ο Βασίλης Κουκαλάνι.