Εργατικό κίνημα
Aπεργιακά βήματα σε όλες τις πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκατοντάδες συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγ.Βενιζέλου ενώ τον παλμό τον έδωσαν 150 περίπου πρόσφυγες από τα Διαβατά που είχαν φτάσει με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στη διαδήλωση με την ΚΕΕΡΦΑ.


“Ήρθαμε με πούλμαν από τα Διαβατά για να διαδηλώσουμε και να πιέσουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορα” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σαχίρ, πρόσφυγας από το Ιντλέμπ της Συρίας. “Πίσω στη πατρίδα μου ήμουν συνοδός ασθενοφόρου. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει απεργία, είχαμε οργανώσει στο παρελθόν πολλές απεργίες ενάντια στο στρατό και το καθεστώς του Άσαντ. Έχω δει από πρώτο χέρι τι σημαίνει για έναν πληθυσμό η διάλυση των νοσοκομείων, τα νοσοκομεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Αυτό αφορά και εμάς για όσο είμαστε εδώ, έχουμε ανάγκη από γιατρούς και περίθαλψη”.

Με οργανωμένη παρουσία συμμετείχαν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Πρωτοβουλία για το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Λαϊκή Αντίσταση και η ΟΚΔΕ. Κυριάρχησαν τα συνθήματα που εκτός από τη λιτότητα και τα μέτρα της κυβέρνησης στοχοποιούσαν και την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες με το σύνθημα "Open the borders" να ηχεί δυνατά.

“Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεση του κλάδου μας στα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Φαίνεται ότι τελικά θα πάμε σε χειρότερα μέτρα από αυτά που ήταν στην πρόταση της κυβέρνησης, με μικρότερες συντάξεις, με διαλυμένα ταμεία και ανύπαρκτα εφάπαξ. Πρόκειται για επίθεση δίχως τέλος με πρόσχημα το χρέος” τόνισε στην Ε.Α η Πόπη Σαραϊδάλη, από την Ε'ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

“Τόσο το προσφυγικό όσο και οι επιθέσεις στο εισόδημά μας έχουν την ίδια ρίζα, την κρίση του συστήματος στο οποίο ζούμε. Ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν εδώ έχουν κοινή ρίζα με την επιδίωξη των κεφαλαιοκρατών να αυξήσουν τα κέρδη τους, που είναι αυτό που πλήττει εμάς.

Το σωματείο μας έχει αναλάβει μαζί με άλλα σωματεία και φορείς μεγάλες πρωτοβουλίες. Κάνουμε παρεμβάσεις με επισκέψεις στην Ειδομένη, τα Διαβατά, το Χέρσο και αλλού, οργανώνουμε τη συμμετοχή των μαθητών και των γονιών. Νιώθουμε πως είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί για χρόνια, αν δεν ανοίξουν τα σύνορα οι άνθρωποι αυτοί θα παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ενάντια στο κλίμα ότι "όλοι ίδιοι είναι - τίποτα δεν μπορεί να γίνει" πρέπει να οργανώσουμε αγώνα μακράς πνοής, με ενότητα ανάμεσα στο εργατικό κίνημα και τους πρόσφυγες με σκοπό την ρήξη και την ανατροπή” συνέχισε.

Mανώλης Σπαθής


 

ΧΑΝΙΑ
Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του συλλόγου δασκάλων, της ΕΛΜΕ, της επιτροπής αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του σωματείου του νοσοκομείου και των φοιτητών του Πολυτεχνείου.


Για την οργάνωση της απεργίας τις προηγούμενες ημέρες, σύντροφοι και συντρόφισσές μας κυρίως από το χώρο των δασκάλων και των καθηγητών πραγματοποίησαν περιοδείες σε σχολεία της πόλης και σε αρκετά από αυτά υπήρχε ιδιαίτερα καλή συμμετοχή.

Στη συγκέντρωση έδωσε το παρόν τόσο η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και η ΚΕΕΡΦΑ της πόλης. Πολύ καλή ανταπόκριση είχε η προκήρυξη που μοιράσαμε στην οποία συνδέαμε την ανάγκη για απεργιακή κλιμάκωση με το αντιρατσιστικό – αντιπολεμικό ζήτημα, καλώντας στην διαδήλωση στη Σούδα.

Ειρηναίος Μαράκης


 

ΠΑΤΡΑ
Στους δρόμους της απεργιακής κινητοποίησης του Φεβρουαρίου βαδισε η απεργιακή διαδήλωση της Πέμπτης 7/4 στην Πάτρα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων απεργών.


Πορεία των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησε με προσυγκέντρωση από την κατάληψη του Παραρτήματος κι ενώθηκε με τη συγκέντρωση των σωματείων στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία υπήρχε οργανωμένη παρουσία από την ΕΛΜΕ και την Ένωση Ιατρών Αχαΐας. Κύρια αιχμή της κινητοποίησης αποτέλεσε η παρεμπόδιση της κατάθεσης και της ψήφισης του βάρβαρου ασφαλιστικού νομοσχεδίου καθώς και η συνέχεια της πάλης για την ανατροπή του συνόλου της πολιτικής που το επιβάλει. Ο αγώνας θα συνεχίσει και θα κλιμακωθεί.

Γαρυφαλένια Κατσιγιάννη


 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πετυχημένο ήταν το απεργιακό συλλαλητήριο της 7 Απρίλη και στα Γιάννενα.


Οργανωμένα συμμετείχαν η ΕΛΜΕ και ο σύλλογος δασκάλων, ο σύλλογος εστιακών Φοιτητών Δουρούτης καθώς και ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής που βρισκόταν σε μονοήμερη κατάληψη. Πανό είχαν ακόμα η τοπική ΑΔΕΔΥ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.


Παρά τη μη οργανωμένη παρουσία περισσότερων σωματείων, εργαζόμενοι απ’ όλο το δημόσιο καθώς και μηχανικοί και δικηγόροι ήταν εκεί δυναμώνοντας τον παλμό της διαδήλωσης. Δεν ήταν όμως οι μόνοι.


Τεράστιας σημασίας ήταν η συμμετοχή περίπου 150 προσφύγων απ’ το στρατόπεδο του Κατσικά. Το πρωί της Πέμπτης ο σύλλογος της Ιατρικής και η τοπική ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκαν στο στρατόπεδο. Όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες μαζεύονταν και συντονίζονταν για να κατέβουν στην απεργία. Τα δύο λεωφορεία που περίμεναν στην πύλη αποδείχτηκαν λίγα ενώ όταν φτάσαμε στην προσυγκέντρωση και το μπλοκ των προσφύγων ενώθηκε με τα υπόλοιπα, το κλίμα της διαδήλωσης που ξεκινούσε ήταν φανταστικό και δυναμικό.


Με δικά τους συνθήματα και το πανό να γράφει "Ανοίξτε τα Σύνορα, Καλύτερες Συνθήκες Διαβίωσης, Ιατρική Περίθαλψη" οι πρόσφυγες δέθηκαν με τα αιτήματα των απεργών κόντρα στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και τη διάλυση των δικαιωμάτων τους. Μετά τη διαδήλωση, προχώρησαν σε διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία κλείνοντας το δρόμο και βάζοντας ακόμα πιο δυνατά το αίτημα στην τοπική κοινωνία. Έτσι έχουμε να συνεχίσουμε τις μάχες μας για να μπλοκάρουμε μια και καλή στην πράξη τόσο τα Μνημόνια όσο και τη συμφωνία του αίσχους Ε.Ε. – Τουρκίας.

Άρης Παναγιωτίδης


 

ΞΑΝΘΗ
Απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στο δημόσιο πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη. Το παρών έδωσαν η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Αποφοίτων ΕΠΑΘ, που συγκρότησαν μπλοκ γύρω από το πανό της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η Λαϊκή Αντίσταση.


Η ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχε με πανό που έγραφε “Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, Όχι απελάσεις και Αμυγδαλέζες”, καταγγέλλοντας τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και το αντιπροσφυγικό "απαρτχάιντ" που έχουν κηρύξει δήμαρχοι και περιφερειάρχες της περιοχής, απαιτώντας προσλήψεις σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία και άνοιγμα των κλειστών κτιρίων του Δήμου για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Φωνάξαμε επίσης συνθήματα όπως: “Μαζικές προσλήψεις σε δήμους και σχολεία, τα κτίρια ανοίξτε για φιλοξενία” και “Κάτω τα χέρια από την προσφυγιά, ανοίξτε τα σχολεία για όλα τα παιδιά”.

Ταυτόχρονα με την απεργιακή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στην Εφορία πραγματοποιούσαν αποκλεισμό του κτιρίου της ΔΟΥ ενάντια στο ασφαλιστικό σφαγείο που προωθεί η κυβέρνηση με πολύ μαζική συμμετοχή.

Η συγκέντρωση δεν κατέληξε σε πορεία, παρ'όλα αυτά η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε εξόρμηση στη πόλη όπου καλούσαμε τον κόσμο σε συμμετοχή στη σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 11/4 στις 8μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Παντελής Αποστολίδης


 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 7/4. Παρά την προσπάθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να μπλοκαριστεί αυτή η απεργία, εργαζόμενοι και φοιτητές έδωσαν τον τόνο ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Η διαδήλωση με τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ στην κεφαλή της, είχε και αντιρατσιστικό χαρακτήρα αφού πραγματοποιήθηκε 3 μέρες πριν το συλλαλητήριο ενάντια στους πολέμους και τον ρατσισμό στη βάση της Σούδας.

Η συμμετοχή στην απεργία άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την οργάνωση από τα κάτω, με γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και σχολές, ενώ δεν έλειψε η συζήτηση για την κλιμάκωση των απεργιών προκειμένου να αποτρέψουμε ακόμα και την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Επίσης, κάναμε παρέμβαση με το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ Μαρξισμός 2016, το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις με τον πλούτο των συζητήσεων και των ομιλητών.

Συνεχίζουμε! Ενάντια στους συμβιβασμούς της κυβέρνησης που καταδικάζει τους πρόσφυγες, με απελάσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και της διάλυσης της ασφάλισης, οργανώνουμε την αντικαπιταλιστική ανατροπή που μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη, σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φτώχεια, πολέμους και ρατσισμό.

Αλέξανδρος Παπαϊωάννου