Πολιτισμός
Κινηματογράφος: «Ο Ανθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ» (Race)

Τζέσι Όουενς

Τρία χρόνια πριν την απόπειρα του Έλσερ, ο Χίτλερ υπέστη μια απροσδόκητη ήττα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, όταν είδε τον Αφροαμερικανό Τζέσι Όουενς να αποσπά τέσσερα χρυσά μετάλλια κατατροπώνοντας «άριους» αθλητές και χαλώντας τη ρατσιστική φιέστα που είχαν στήσει οι ναζί. Η ταινία του Στίβεν Χόπκινς αφηγείται τη ζωή του Όουενς από τις φυτείες της Αλαμπάμα στον αθλητισμό και τον ανοιχτό ρατσισμό που αντιμετώπισε σε όλα τα βήματά του. Στον στίβο βρέθηκε λόγω του αποκλεισμού των μαύρων από τα ομαδικά-επαγγελματικά αθλήματα. 
 
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο των Ολυμπιακών του 1936, όταν η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή διαπραγματεύτηκε το μποϊκοτάζ της χιτλερικής διοργάνωσης σαν διαμαρτυρία στους διωγμούς των Εβραίων και ξεπουλήθηκε στον Γκέμπελς, αποσύροντας τελικά τους δυο εβραίους αθλητές της από τον τελικό. Επίσης ξεχωρίζει η στάση του Λουτς Λογκ, ανταγωνιστή του Όουενς στο άλμα εις μήκος που τον στήριξε στη διάρκεια των αγώνων.
 
Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, δεν τον περίμενε η αναγνώριση, αλλά ρατσισμός και διακρίσεις. Η ταινία κλείνει με την τελετή βράβευσης στο ξενοδοχείο Γουόλντορφ Αστόρια, όπου ο ίδιος και η γυναίκα του υποχρεώθηκαν να μπουν από την είσοδο του προσωπικού ως έγχρωμοι. Πέθανε άγνωστος και πάμπτωχος. Οι περισσότερες τιμητικές διακρίσεις του αποδόθηκαν μετά θάνατον.